logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharan 115KM - tylne światło przeciwmgielne nie działa, kontrolka się zapala

maraon 14 Lis 2005 12:24 4773 6
REKLAMA
  • #1 1987720
    maraon
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Mam problem ze światłem przeciwmgielnym w Sharanie 115KM. Chodzi mi o tylne światło przeciwmgielne ponieważ jest to wersja standard i nie ma z przodu halogenów.
    Problem jest taki, że po włączeniu przełącznika na światła przeciwmgielne wcale się ono nie pali, ale kontrolka w liczniku się zapala. Oczywiście żarówka jest dobra.
    Gdzie szukać problemu, czy obwód ten jest na przekaźniku?
  • REKLAMA
  • #2 1987935
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Dochodzi prad do tej zarowki?
  • REKLAMA
  • #3 1999058
    maraon
    Poziom 12  
    Nie dochodzi
  • REKLAMA
  • #4 2000613
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    a bezpieczniki sa dobre?
  • #5 2055926
    maraon
    Poziom 12  
    Dowiedziałem się od znajomego, że problem może być po stronie włącznika świateł. Jak sprawdzić (które piny) są przeznaczone do światła przeciwmgielnego we włączniku?
  • #6 3176068
    K master
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Miałem to samo. Sprawź czy do klapy dochodzi masa. Sprawdź na zgięciu wiązkę, która łączy budę samochodu z klapą. Tam po prostu pękają przewody. Wystarczy zlutować.
  • REKLAMA
  • #7 3360965
    kalulujacek
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    kalega ma racje , problem tkwi w przerwaniach kabli idących do klapy , przy okazji sprawdz wiązki do dzwi one tez lubią pękać

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Sharan 115KM problem z tylnym światłem przeciwmgielnym polega na tym, że po włączeniu przełącznika światło nie świeci, mimo że kontrolka na desce rozdzielczej się zapala, a żarówka jest sprawna. Brak napięcia do żarówki wskazuje na uszkodzenie obwodu elektrycznego. Możliwe przyczyny to uszkodzony włącznik świateł (konieczność sprawdzenia odpowiednich pinów w przełączniku) lub przerwy w przewodach masy i zasilania, szczególnie w wiązce przewodów łączącej nadwozie z klapą bagażnika, gdzie często dochodzi do pęknięć kabli. Zaleca się sprawdzenie bezpieczników oraz ciągłości przewodów, a w przypadku uszkodzeń lutowanie przerwanych połączeń. Problem może nie dotyczyć przekaźnika, lecz bezpośrednio przewodów i masy w okolicy klapy bagażnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA