logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór sterownika do kotła Vaillant EcoTec Pure VCW 226/7-2: Regulator pogodowy czy pokojowy?

MevYu 17 Wrz 2022 14:36 2391 5
  • #1 20194457
    MevYu
    Poziom 4  
    Witam, chciałbym założyć regulator temperatury do pieca dwufunkcyjnego Vaillant Ecotec Pure VCW 226/7-2.
    Mieszkanie 56m2 na parterze w szeregówce dwukondygnacyjnej. Za ścianami północną i południową mam sąsiadów, nad sobą w zasadzie pustostan (grzeją na minimum). Jak dotąd temperaturę regulowałem ręcznie w zależności od wskazania termometru wewnętrznego. Chcą sobie ułatwić życie, i szukając oszczędności, chciałbym założyć jakiś automatyczny regulator temperatury. Z tego co zdążyłem dowiedzieć w necie, są dwa rodzaje sterowników - pogodowy i pokojowy. Rozumiem że pogodowy robi lepszą robotę, jednak wyczytałem że czujnik zewnętrzny powinno się umieścić na ścianie północnej. Ja jednak nie mam takiej możliwości ( usytuowanie szeregówki północ-południe ), od wschodu grzeje mi do południa, a od zachodu po południu. Z tego powodu nie wiem czy regulator pogodowy działał by prawidłowo. Być może regulator pokojowy byłby wystarczający. Nasuwają się mi takie pytania:
    W który rodzaj regulator pójść?
    Czy inwestować w sterownik dedykowany od Vaillanta czy może to przerost formy i wystarczy coś innej marki?
    Jakie regulatory byście polecili?
    Czy montaż takich regulatorów można bez większych problemów wykonać samemu czy lepiej jednak zwrócić się do serwisu?
  • Pomocny post
    #2 20194981
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    Możesz zamontować systemowy sensoHOME jest to regulator pokojowy. Jeśli wolisz obcej firmy regulator pokojowy to również możesz zamontować. Z montażem każdego z nich na pewno sobie poradzisz. Wybór należy do Ciebie.
  • Pomocny post
    #3 20196162
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    Możesz zastosować sterownik/regulator/termostat albo firmowy Vaillant albo firm zewnętrznych.

Jeśli wybierzesz firmę zewnętrzną to wtedy masz do wyboru jedynie rozwiązanie na zasadzie termostatu pokojowego załącz/wyłącz, czyli jak zostanie osiągnięta zadana temperatura w pomieszczeniu to termostat wyłączy kocioł na CO i dopiero jak temperatura w pomieszczeniu spadnie to wtedy kocioł będzie załączany. Jest to tanie i proste rozwiązanie. Możesz wybrać sterownik przewodowy lub bezprzewodowy (wtedy możesz zmieniać położenie termostatu).

Jeśli wybierzesz firmowy Vaillant, to musisz wybrać regulator tylko pokojowy:
    najnowszy sensoHOME
    starszy calorMATIC VRT 350

Możesz też zdecydować się na internetowy regulator pogodowy i pokojowy Vaillant eRELAX, który po połączeniu z domową siecią WiFi pobiera dane meteo z internetu i nie wymaga czujnika zewnętrznego, po zainstalowaniu aplikacji na telefon można sterować ogrzewaniem zdalnie.
  • #4 20197756
    MevYu
    Poziom 4  
    Dziękuję za odpowiedzi. eRelax wydaję się być ciekawym rozwiązaniem ale z tego co widzę kosztuję kolo 1400zł, czy warto tyle za niego zapłacić ? Czy różnica w oszczędnościach między zwykłym sterownikiem pokojowym, a eRelax będzie zauważalna? Czy moglibyście polecić jakieś niededykowane regulatory pokojowe? Gdzieś widziałem że warto kupić coś z firm Salus, Auraton i Tech.
  • Pomocny post
    #5 20198026
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 946
    W Vaillancie płacisz za: regulację pogodową (czego żaden inny regulator firm zewnętrznych nie będzie oferował) i możliwość sterowania przez aplikację.

W kotłach kondensacyjnych chodzi o to żeby kocioł pracował jak najdłużej z jak najniższą temperaturą wody w CO - wtedy będzie najlepiej zachodziło zjawisko kondensacji. A taką pracę zapewnia tylko regulacja pogodowa, ponieważ dostosowuje temp. wody do temp. zewnętrznej.

Oczywiście ty też możesz ręcznie bawić się w "pogodówkę" ustawiając w okresach cieplejszych niższą temp. w CO, a gdy przyjdą chłodniejsze dni - ustawić wyższą temp. w CO.

Wszystko zależy od preferencji użytkownika.
  • #6 20293036
    MevYu
    Poziom 4  
    Na ten moment zdecydowałem się na prosty regulator pokojowy jednej z rodzimych firm. Sprawdza się całkiem fajnie. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA