logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naczynie przeponowe Vaillant ecotec plus - jak napompować ciśnienie kompresorem samochodowym?

sigielki 03 Paź 2022 20:29 6219 6
REKLAMA
  • #1 20219959
    sigielki
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dobry wieczór,
    Mam piec Vaillant ecotec plus, dwufunkcyjny.
    Z rurki przy zaworze bezpieczeństwa zaczęła mi kapać woda, Doczytałem, że w naczyniu przeponowym brak ciśnienia.
    Z moich znajomych instalatorów jeden chory, a drugi wciąż nie ma czasu. ( to nie moi koledzy, tylko serwisowali piec )
    W takiej dużej firmie instalacyjnej powiedzieli mi, że koszt wizyty serwisu to około 200zł.

Czy ja mogę to sam "napompować"?
    Mam kompresor samochodowy na gniazdo zapalniczki. Czy taki kompresor da radę? Co jeszcze potrzebuje?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20219970
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 439
    Skąd wyczytałeś, że brak ciśnienia w naczyniu? Mierzyłeś?
  • REKLAMA
  • #3 20220006
    sigielki
    Poziom 9  
    Sciągnąłem taki grzybek na naczyniu. Pod nim jest wentyl, ale chyba inny niż samochodowy (prosze o potwierdzenie).
    Po naciśnięciu iglicy w wentlu/wentylu (błędne skreślić) powietrze nie ucieka. Chyba jest pusty
  • REKLAMA
  • #4 20220794
    sigielki
    Poziom 9  
    No tak, wiedziałem, nikt nie wie,
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20220900
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 632
    Tak, możesz. Ciśnienie powinno być podane w instrukcji kotła.
  • Pomocny post
    #6 20221062
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    sigielki napisał:
    No tak, wiedziałem,
    No tak wiedziałem, że czytanie instrukcji albo poszukanie na forum informacji o naczyniach przeponowych jest zbyt trudne i trzeba ponarzekać.
    sigielki napisał:
    Pod nim jest wentyl, ale chyba inny niż samochodowy (prosze o potwierdzenie).
    Na spotkanych naczyniach wentyl był takiej średnicy jak samochodowy i dało się pompować pompką z końcówka do samochodowych wentyli - rowerowa, samochodowa, czy kompresorem.
    W zasadzie ciśnienie w naczyniu i potem w instalacji powinno być podane przez instalatora - jakaś nalepka w kotle, zapis w instrukcji/gwarancji - często jest tabelka do wypełnienia.
    Instrukcja podaje tez często takie podstawowe ciśnienie ok 0,8-1,5 bar. Ciśnienie to powinno być większe niż ciśnienie słupa wody czyli wysokość najwyższego punktu instalacji w stosunku do miejsca przyłączenia naczynia /10 - każde 10m to jeden bar.
    Do tego zazwyczaj dodaje się 0,2bar.
    naczynie należy napełnić bez wody - jak posiada zawór odcinająco upustowy to odcinamy naczynie i otwieramy upust wody, z naczynia, pompujemy naczynie - początkowo wypchnie to wodę ze środka ale ciśnienie nie wrośnie, dopiero jak przepona wypchnie całą wodę to zacznie rosnąć ciśnienie - trzeba napompować tyle ile podano/wyliczono. Jeżeli przy tym pompowaniu zacznie przez zawór upustowy uciekać powietrze a ciśnienie będzie ciągle spadać to naczynie do wymiany.
    Jak się wszystko uda to należy zakręcić zawór upustowy i odkręcić ten odcinający, odpowietrzyć obieg i uzupełnić wodę aż osiągnie ciśnienie w układzie równe lub minimalnie większe od tego w naczyniu.
    Jaka nie ma zaworu odcinająco upustowego to trzeba zakręcić dojścia do kotła i spuszczać wodę zaworem bezpieczeństwa, chyba, że jest inny upustowy.
  • #7 20221536
    sigielki
    Poziom 9  
    @stachu_l Masz rację
    Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piec Vaillant ecotec plus i zauważył wyciek wody z zaworu bezpieczeństwa, co sugeruje brak ciśnienia w naczyniu przeponowym. Po konsultacji z instalatorami, którzy nie mogli pomóc, zastanawia się, czy może samodzielnie napompować naczynie za pomocą kompresora samochodowego. Odpowiedzi wskazują, że jest to możliwe, a ciśnienie powinno być zgodne z instrukcją kotła, zazwyczaj w zakresie 0,8-1,5 bar. Użytkownik powinien upewnić się, że naczynie jest puste przed napełnieniem, a wentyl może być kompatybilny z końcówkami do samochodowych wentyli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA