Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Panasonic TX-50CX700E - Brak obrazu po wymianie płyty

suchy_tz 06 Oct 2022 19:42 141 5
    suchy_tz
    Level 10  
    Witam,

Czy orientuje się ktoś, czy w telewizorze Panasonic Viera TX-50CX700E płyta główna powiązana jest w jakiś sposób z modułem T-CON?
    Wymieniłem padniętą płytę na teoretycznie sprawną, telewizor ożył, uruchamia się, załącza podświetlenie matrycy, reaguje na pilota itp. jednak brak jest obrazu. Przełączając pilotem różne funkcje menu, uruchamiając tryb serwisowy itp. widać tylko zmieniające się natężenie podświetlania, obrazu brak.
    Wchodząc w tryb testowy matrycy obrazy kontrolne wyświetlane są prawidłowo. Wątpliwość mam tylko co do tego, że kolorowe pasy są cieniowane od najciemniejszych z lewej do jasnych z prawej strony ekranu. Nie wiem, czy tak ma być czy nawala lewe podświetlenie. Obrazy białe i szare ok.
    Jest jakieś powiązanie T-CON z płytą uniemożliwiające prawidłową pracę czy szukać problemu gdzie indziej, płyta, taśmy połączeniowe? Jest jakaś możliwość ewentualnego sparowania?
    Telewizor "umarł we śnie", po wyłączeniu na następny dzień nie uruchomił się więc raczej nie podejrzewam wielomodułowej usterki.
    Mam możliwość dokupić pracujący z tą płytą oryginalnie T-CON, tylko zastanawiam się czy jest sens.
    Trochę elektroniki już przerobiłem jednak jest to mój pierwszy kontakt z TV LCD/LED i poruszam się trochę po omacku :) Serwisówkę mam, co się dało, sprawdziłem.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie...
    GanCegall
    Level 38  
    suchy_tz wrote:
    Wymieniłem padniętą płytę na teoretycznie sprawną

Dlaczego nie piszesz jaką na jaką? Oznaczenia.
    suchy_tz
    Level 10  
    Zapomniałem dopisać, dawcą był ten sam model telewizora.
    Wszystkie oznaczenia płyty, zarówno z pcb jak i stickera zgodne (TNPH1120 1A TXN/A1RGVE).
    GanCegall
    Level 38  
    Powinna zadziałać, w panasiu nie ma parowania jak np. w sony.
    maksar
    Level 32  
    GanCegall wrote:
    Powinna zadziałać,

Albo kolejna, i tak do objawienia - obrazu.
    suchy_tz
    Level 10  
    Dziękuję za info.
    Przynajmniej wiem czego szukać. Sprawdzę dokładnie taśmy połączeniowe a jak będą ok to szukam kolejnej płyty.