logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch

krystianhorbik 13 Paź 2022 00:29 957 9
REKLAMA
  • #1 20233811
    krystianhorbik
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam. Znajomy jest po przeprowadzce. Zadzwonił do mnie z pytaniem jak podlaczyc tv do wzmacniacza z wpiętymi głośnikami. Dodatkowo do tego zestawu wchodzi odtwarzacz DVD. Z przewodow to jedna sztuka cinch-cinch, scart- scart i jakas dziwna przejściówka scart na cinch z możliwością wpięcia scart. Próbowałem różnych kombinacji ale nic nie daje efektu. Opcją podłączenia wzmacniacza przez jacka w tv odpada, bo przy wyłączonym wzmacniaczu i wpiętym Jacku dźwięku nie ma (trzeba odłączyć kabelek). Czy ktoś wie jak działa ta przejściówka i jak połączyć ten zestaw? Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20233819
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1071
    Witam, nie wiem czy bawiłbym się w złącza Scart, czy nie lepiej byłoby kupić kabel optyczny i podłączyć TV ze wzmacniaczem. Widzę, że masz we wzmacniaczu takie wejście a TV ma wyjście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20233836
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1879
    W zależności czy sygnał wchodzi do TV (np,. z DVD) czy wychodzi z TV (przy odbiorze DVB-T) na tych RCA pojawia się Audio

Przejściówkę należy włożyć do gniazda w TV Scart
  • #4 20234429
    krystianhorbik
    Poziom 4  
    gorki73 napisał:
    Witam, nie wiem czy bawiłbym się w złącza Scart, czy nie lepiej byłoby kupić kabel optyczny i podłączyć TV ze wzmacniaczem. Widzę, że masz we wzmacniaczu takie wejście a TV ma wyjście.

Czy to nie będzie działało podobnie do połączenia przez złącze jack w TV? Jeśli wyłączę wzmacniacz, bez wypinania przewodu z TV, to dźwięk będzie odtwarzany z głośnika telewizora?

HD-VIDEO napisał:
    W zależności czy sygnał wchodzi do TV (np,. z DVD) czy wychodzi z TV (przy odbiorze DVB-T) na tych RCA pojawia się Audio

Przejściówkę należy włożyć do gniazda w TV Scart

Próbowałem podłączenia przejściówka do TV Scart, RCA z opisem TO TV IN do wejścia wzmacniacza opisanego "TV", RCA z opisem TO VCR IN do wejścia wzmacniacza opisanego "VCR", przewodem Scart-Scart połączyłem odtwarzacz DVD i wpiąłem w przejściówkę podłączoną do TV. Niestety, dźwięku brak przy nastawieniu źródła dźwięku zarówno VCR jak i TV.
  • Pomocny post
    #5 20234479
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Wtyczka HDMI która jest podłączona do gniazda #1 w telewizorze od jakiego urządzenia pochodzi?
    krystianhorbik napisał:
    Jeśli wyłączę wzmacniacz, bez wypinania przewodu z TV, to dźwięk będzie odtwarzany z głośnika telewizora?

Przy korzystaniu z wyjścia optycznego audio zwykle są dwie możliwości do wyboru (nie ma potrzeby wypinać przewód optyczny z gniazda w TV):
    - audio wyłącznie poprzez wyjście optyczne
    - audio poprzez wyjście optyczne + dodatkowo dźwięk z głośników telewizora.
    Jest to w zasadzie standard, lecz należy się upewnić w instrukcji telewizora.

Tak swoją drogą, czemu kolega "babrze' się z tym przejściówkami? Aby ogarnąć ten zestaw wystarczy:
    - przewód optyczny TosLink - jak już sugerowano -> połączenie TV - amplituner
    - para przewodów CINCH - połączenie DVD - amplituner

W przypadku połączenia DVD z amplitunerem możliwe jest również połączenie cyfrowe, ale konieczne byłoby użycie konwertera -> sygnał optyczny audio na Coax. Amplituner ma tylko jedno wejście sygnału optycznego niestety.
    Ten amplituner to jest stereo czy 5.1?
  • REKLAMA
  • #6 20234635
    krystianhorbik
    Poziom 4  
    Spróbuję połączenia kablem optycznym. Z tym, że nie wiem jakie źródło miałbym ustawić (poniżej zdjęcie przodu amplitunera).
    Jest to amplituner Philips FR994 z systemem 5.1 Jak podłączyć tv ze wzmacniaczem scart-scart+cinch
  • Pomocny post
    #7 20234784
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1071
    krystianhorbik napisał:
    Czy to nie będzie działało podobnie do połączenia przez złącze jack w TV? Jeśli wyłączę wzmacniacz, bez wypinania przewodu z TV, to dźwięk będzie odtwarzany z głośnika telewizora?

Dźwięk, który będzie transmitował TV będzie podawany na wzmacniacz. Jedynie co będziesz musiał to ściszyć głos w TV, aby nie grał wzmacniacz i TV razem.
  • Pomocny post
    #8 20234788
    Polon_us
    Poziom 42  
    Z instrukcji amplitunera (którą załączam poniżej) wynika, że wejście optyczne audio nie jest domyślnie włączone czy też przypisane do jakiegoś urządzenia. Kolega musi to zmienić. Na stronie 17 (wersja angielska instrukcji) jest przykład jak to zrobić -> "Reassigning a source selection". W tym przykładzie zamiast CD kolega podstawi TV IN, a zamiast Coax2 należy podstawić OPT.

To pierwszy etap. W następnym kroku kolega musi uaktywnić wyjście optyczne audio w telewizorze. Telewizor ma zapewne wbudowaną pomoc, także bez problemu kolega znajdzie informacje jak to zrobić.
    W opcji ustawienia wyjściowego formatu cyfrowego audio na początek proszę ustawić PCM.

I to byłoby wszystko, jeśli mówimy o połączeniu TV - amplituner

Nie jest to skomplikowane, tylko może się tak wydawać. Jest to krok jednorazowy i później nie będzie potrzeby go powtarzać.
    Załączniki:
    • fr994_dfu_nld.pdf (2.91 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 20234900
    krystianhorbik
    Poziom 4  
    Zgodnie z waszymi radami dokupiłem kabel optyczny. Zaprogramowałem kanał tv na wejście optyczne i wszystko działa. Dzięki wielkie za pomoc. Dzwiek w tv dziala zarówno z włączonym jak i wyłączonym wzmacniaczem.
  • Pomocny post
    #10 20235290
    Polon_us
    Poziom 42  
    To tylko cieszyć się. Ostatnia uwaga:
    Polon_us napisał:
    W opcji ustawienia wyjściowego formatu cyfrowego audio na początek proszę ustawić PCM.

O ile kolega tak ma ustawione, to proszę to zmienić na Dolby Digital lub Bitstream - ustawienia wyjścia optycznego audio w TV.
    PCM - te ustawienie wymusza sygnał stereo na wyjściu optycznym niezależnie od tego jaki sygnał jest nadawany.
    Przy w/w ustawieniach amplituner będzie odtwarzał dżwięk 5.1, kiedy taki format audio będzie emitowany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu telewizora do wzmacniacza, korzystając z kabli SCART, RCA oraz przejściówki SCART na RCA. Po próbach różnych konfiguracji, które nie przyniosły efektu, zasugerowano użycie kabla optycznego TosLink do połączenia telewizora z wzmacniaczem, co okazało się skuteczne. Użytkownik dowiedział się również, że należy skonfigurować wzmacniacz, aby przypisać wejście optyczne do odpowiedniego źródła oraz aktywować wyjście optyczne w telewizorze. Po dokonaniu tych ustawień, dźwięk działał zarówno z włączonym, jak i wyłączonym wzmacniaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA