logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon AVR-X3400H - samoczynnie włączająca się konfiguracja Audyssey

szmichal 14 Paź 2022 19:13 513 4
REKLAMA
  • #1 20236173
    szmichal
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Dostałem do naprawy Denona AVR-X3400H. Przyszedł z opisem usterki wyłącza się. Wstępna obserwacja pokazała dwa objawy.
    1. Faktycznie wyłącza się po pewnym czasie w nieregularnych interwałach.
    2. Sporadycznie klika jakiś przekaźnik, pukniecie w głośnik i włącza się konfigurator dźwięku w pomieszczeniu Audyssey, czyli to co się uruchamia po podpięciu mikrofonu.
    Tryb serwisowy pokazał PRT:DC. Usterka znaleziona, przekaźnik napięć do końcówki mocy przerywał. Po wymianie przekaźnika nie zarejestrowało więcej zdarzeń PROTECT. Myślałem, że to rozwiąże oba problemy - ale nie.
    Dalej samoczynnie uruchamia sią ten konfigurator co jakiś czas. Myślałem, że to może od gniazda mikrofonowego. Bo po podpięciu mikrofonu tez ten tryb startuje, ale podłączając mikrofon nie klika żaden przekaźnik i nie ma puknięcia w głośnik.
    Aktualnie utknąłem w martwym punkcie ponieważ zdjąłem tylny panel celem zlokalizowania, który to przekaźnik stuka przy uruchomieniu tego trybu i od tamtej pory jest OK.
    EDIT: Poskładałem całość i działa już dłuższy czas.

Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 20236539
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Należy sprawdzić gniazdo mikrofonu i jego lutowanie, możliwe że był szarpniety kabel i coś tam działa jak chce. Samo się nic nie naprawia, usterka wróci.
  • REKLAMA
  • #3 20236602
    szmichal
    Poziom 12  
    Poszedłem tym tropem, ale dostanie się do gniazda mikrofonu jest dośc kłopotliwe więc znalazłem punkt na tasmie flex gdzie jest sygnał HP/MIC_DET. Chciałem sprawdzić czy ten sygnał sie pojawia samoistnie, niestety od czasu gdy dotknąłem sondą tego sygnału problem się więcej nie pojawił. Poza tym, jak pisałem wetknięcie mikrofonu powoduje tylko zadziałanie konfiguratora, a w momencie jego samoczynnego uruchomienia zadziałał jakis przekaźnik i był słyszalny impuls na wyjściu wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #4 20236641
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Jeśli występuje anomalia w postaci przekaźnika to wiele wskazuje na winę lutów, wystarczy że gdzieś masa nie styka i może robić się "choinka" czyli uruchamia się wiele rzeczy bez powodu. Ja na twoim miejscu włączył bym go, ruszał kablami wewnątrz i stykał czymś plastikowym w płytki a szczególnie płytę główną bo ma ona największą powierzchnię a to sprzyja pękaniu lutów. Oddasz go i za kilka dni wróci ale robiąc różne testy wyłapiesz jakiś trop.
  • #5 20240050
    szmichal
    Poziom 12  
    2konrafal1993 napisał:
    Jeśli występuje anomalia w postaci przekaźnika to wiele wskazuje na winę lutów, wystarczy że gdzieś masa nie styka i może robić się "choinka" czyli uruchamia się wiele rzeczy bez powodu. Ja na twoim miejscu włączył bym go, ruszał kablami wewnątrz i stykał czymś plastikowym w płytki a szczególnie płytę główną bo ma ona największą powierzchnię a to sprzyja pękaniu lutów. Oddasz go i za kilka dni wróci ale robiąc różne testy wyłapiesz jakiś trop.

Odkształcanie PCB, stukanie w przekaźniki, ruszanie wiązkami, wymrażanie i wygrzewanie nic nie wniosły. Sprzęt w dalszym ciągu działa.
REKLAMA