logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio Blaupunkt Düsseldorf SQR 49 bez kodu?

Ucio 15 Lis 2005 16:51 4474 7
REKLAMA
  • #1 1992433
    Ucio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    posiadam radio blaupunkt dusseldorf sqr 49 do którego nie mam zadnej istrukcji ani nic nie znam tez kodu, radio bylo w samochodzie który został sprowadzony z zagranicy. czy jest jakis karkulator który mi pomoze obliczyc kod??
  • REKLAMA
  • #2 1992696
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    opcja SZUKAJ temat omawiany wiele razy ...

a dokładniej są kalkulatory do kodów z numerów seryjnych trzeba dobrze poszukać :) albo jak znajde chwile dzisiaj czasu to udostępnie , a jak kod był zmieniany to trzeba zaprogramować kość programem ( chyba ) huny prog i gotowym wsadem z kodem :)

miłego szukania
  • REKLAMA
  • #3 1993385
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Oj, za taką poradę należało by się ostrzeżenie... z powodu braku fachowości. Owszem są pewne kalkulatory ale tego radia nie policzysz.
    A wgrywanie do pamięci wsadu ze znanym kodem to zwykłe partactwo charakterystyczne dla papraków, psucie radia. Niewolno wgrywać wsadu z innej sztuki radia, nawet tego samego modelu, poza kodem i stacjami w tej pamięci jest sporo danych których dokładnego znaczenia nie znamy ale wiem że konfigurują i stroją radio. Podkładkę stosuje się tylko w ostateczności jeśli jesteśmy pewni że oryginał jest uszkodzony, inaczej radio straci czułość, dokładność dostrojenia itp.
    A cóż za problem jeśli odczyta się zawartość poprawienia jednej komórki pamięci i podejrzeniem kodu ?
    Ale przepisów na rozkodowanie radia tutaj nie toleruję, kilka osób musiało tutaj dostać po uszach by zrozumieć zasady.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 1993497
    joger.js
    Poziom 23  
    Do sławka

Masz racje co do pamięci .... ale jest tak ze czasami kod jest normalnie zapisany i można go zmieniać na jaki dowoli sie chce ja robiłem dwie sztuki SQR 39 ( chyba o ile dobrze pamietam ) edytowałem wsad w jakiś programie do hex-ów i zmieniałem 4 postawione obok siebie cyfry na inne wgrałem ten wsad i jak najbardziej kod był trafny :) ale później i tak ładowałem do niego najzwyklejszy zgrany z innego radia wsad i działa bez zarzutu bez żadnych problemów
    Ale moge sie mylić :) bądź co bądź istota ludzka jest bardzo omylna :)

Pozdrowienia :)
  • #5 1993555
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Po prostu niezauważasz gorszego funkcjonowania radia jak np gorsze zatrzymywanie się na słabszych stacjach, na ucho od razu nie zauważysz niedokładnego dostrojenia jak radio zatrzyma się na stacji.... A mało kto coś dokładniej mierzył i wgłębiał się, zadziałało i w du***, byle kasa była... taka jest właśnie mentalność większości grzebaczy.

SławeK
  • #6 1993778
    sharic
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Joger.js a poco jeśli już masz te cztery cyferki to je wklepujesz z lkawiatury radia i gra .No chyba że robisz to przy kliencie i podbijasz cene profesjonalnej usługi .
  • #7 1993898
    joger.js
    Poziom 23  
    nie oto chodzi ja nie miałem kodu do tego mojego radia .... poprostu tak na głupa wpisałem w miejsce 4 cyferek jakies inne zaladowałem flesha i uruchomiłem radyjko , wpisałem te inne 4 cyferki i radio powstało

Do sławka

może i masz racje tylko ze w moim przypadku robiłem to dla rodziny tak wiec o kasie nie było mowy ale nic mi sie nie skarżyli ze mają jakieś problemy
    ale jeżeli mówisz ze tak jest to zwracam homor człowiek uczy sie całe życie :)

Pozdrowienia :)
  • REKLAMA
  • #8 2001911
    Marcin1989
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Czy posiadacie jakiś kalkulator kodów do PHILIPSA DS 393? potrzebuje prędko a jak nie to czy jest jakas inna możliwość usunięcia teo kodu? prosze o odpowiedz pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odblokowania radia Blaupunkt Düsseldorf SQR 49 bez posiadania oryginalnego kodu zabezpieczającego. Wskazano, że istnieją kalkulatory kodów oparte na numerach seryjnych, jednak dla tego modelu ich skuteczność jest wątpliwa. Próby wgrywania wsadów z innymi kodami lub edycji pamięci radia mogą prowadzić do pogorszenia działania, utraty czułości i dokładności strojenia, co jest odradzane przez specjalistów. Niektórzy użytkownicy podają, że modyfikowali wsad w edytorze hex i zmieniali kod, co w ich przypadku działało, jednak jest to ryzykowne i może skutkować uszkodzeniem radia. Podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest odczytanie oryginalnego kodu z pamięci radia, a nie stosowanie nieoryginalnych wsadów. W dyskusji pojawiła się również wzmianka o kalkulatorze kodów do innego modelu radia Philips DS 393, co wskazuje na podobne problemy z kodami zabezpieczającymi w różnych urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA