logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta CIAO AT 25 C.S.I problem z długim kominem.

Czarczar 24 Paź 2022 11:52 981 3
REKLAMA
  • #1 20250566
    Czarczar
    Poziom 6  
    Witam.
    Mam problem z tytułowym kotłem. Beretta CIAO AT 25 C.S.I. Kupując ten kocioł nie miałem świadomości, że ważna jest długość komina i ilość kolan. Do odprowadzenia spalin fabryczne wyjście 60mm. Mam komin 10 m i 4 kolana po drodze. Okazało się, że wentylator wydalania spalin jest zbyt słaby na taki zastaw kominowy. Mam opcję wymiany komina na 80mm z zastosowaniem redukcji. Ale zanim to zrobię chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe wstawienie mocniejszej dmuchawy lub jakiegoś innego wspomagacza.
  • REKLAMA
  • #2 20250741
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Tymczasowo spróbuj użyć wyciągu:
    https://www.umeks.pl/mechaniczny-wyciag-spalin/
    Cytat:
    Urządzenie można stosować do pieców centralnego ogrzewania a także w kominkach, grillach ogrodowych i restauracyjnych i przydomowych wędzarniach do wspomagania wyciągu dymu.

Wystarczy zamontować go na końcu istniejąego komina.

Edycja:
    Czy pierwszy odcinek komina jest poziomy?
    Czy ustawiłeś w sterowniku maksymalne obroty wentylatora?
  • REKLAMA
  • #3 20251560
    Czarczar
    Poziom 6  
    Dzięki za podpowiedź ale myślałem o czymś co pozwoli mi zaoszczędzić. Te wyciągi są droższe od nowego wkładu kominowego PP. Mimo wszystko dziękuję.
  • #4 20252017
    Czarczar
    Poziom 6  
    Mam kolano z rewizją, kolejne kolano, ok 0,5 m rury i kolano do komina plus kolano w kominie. Oczywiście wszystko niemalże w poziomie. Znalazłem, że wentylator jest ustawiony na 1 z 3. Nie mogę wyczaić gdzie można to zmienić. W menu informacyjnym nie ma możliwości edycji a w ustawieniach brak tej opcji. Szukałem jakiegoś przełącznika ale nie znalazłem. Jak to przełączyć?
REKLAMA