logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie asemblera 80c537: sortowanie i termometr elektroniczny

Radek_001 15 Lis 2005 18:17 1172 3
REKLAMA
  • #1 1992735
    Radek_001
    Poziom 2  
    Witam
    Potrzebuję pomocy z programowania w asemblerze.
    Mam do zrobienia takie dwa programiki i nie wiem jak się za nie zabrać.

1,program:
    Sortowanie rosnąco. Do pamięci DATA od adresu 30h zapisać kody ASCII swojego nazwiska, następnie posortować je rosnąco oraz zapisać w pamięci IDATA od adresu 90h

2.Program:
    Elektroniczny termometr. Oczytać wartość przełączników (symulujących wartość temperatury – wprowadzana wartość jest w kodzie U2) a następnie w zależności od nastawionej wartości zapalić odpowiednią ilość diod. Dla „temperatury 0 stopni” palą się 4 diody. Dla dodatnich „temperatur” pali się więcej niż 4 diody aż do wartości 127 stopni, kiedy palą się wszystkie diody. Natomiast dla ujemnych temperatur pali się mniej niż 4 diody aż do temperatury –128 stopni, przy której wszystkie diody są zgaszone.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1995230
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Nie jest ważny procesor 80c537 bo prawdopodobnie nie będziesz wykorzystywał jego możliwości sprzętowych. Sądząc po poście z assemblerem u ciebie słabo, bo zagadnienia należą do podstawowych, ale nic to. Włożysz trochę własnej pracy w to co ja ci przyślę i będzie po problemie. Układ pasuje?
  • REKLAMA
  • #3 1996350
    Radek_001
    Poziom 2  
    Dopiero zaczynam się uczyć i dlatego tak słabo.
    chętnie skorzystam z Twojej propozycji
  • #4 2008400
    frohme
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Raz wrzuciłem na wiadomość prywatną ale nie ma odzewu. To teraz jeszcze raz na forum - daj namiary na priv to coś prześlę.
REKLAMA