logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwa panele 200W (10,68A każdy) z regulatorem MPPT 20A: połączenie, ryzyko przekroczenia

Biocian 31 Paź 2022 17:10 1332 4
REKLAMA
  • #1 20261396
    Biocian
    Poziom 7  
    Witam.

Poproszę o podpowiedź. Posiadam regulator MPPT 20A (VOLT SOL MPPT 20A - taki szary). Chcę kupić do niego 2 panele, każdy może wygenerować prąd "Prąd przy mocy maksymalnej Imp (A): 10,68" wg opisu. Czyli teoretycznie maksymalnie mogą wytworzyć ponad 21A. Chętnie bym już nie dokupował drugiego regulatora, tylko oba panele połączył z tym który posiadam.
    Czy w przypadku, gdy moc paneli w maksymalnym momencie przekroczy te 20A to coś mi się popsuje? Czy może regulator nie puści więcej niż 20A?

Przy okazji chciałbym podpytać czy te dwa panele łączyć równolegle z regulatorem, czy szeregowo? Zakładam że równolegle.

Proszę o podpowiedź, jeśli coś mocno przekombinowałem, to o niezabijanie mnie odpowiedzią :) tylko naprowadzenie.

Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 20261410
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeżeli te panele połączysz równolegle to prąd może wynieść 21A jak podałeś, jeżeli szeregowo to będzie o połowę mniej ale czy można szeregowo to zależy od parametrów wejściowych regulatora, trzeba sprawdzić jakim napięciem można go zasilić i jakie napięcie generuje panel.
  • REKLAMA
  • #3 20261424
    Biocian
    Poziom 7  
    No właśnie i jeśli by się te 21A wydarzyło, to co się stanie z regulatorem 20A? Popsuje się, czy ogarnie? Czy może ograniczy prąd do 20A?

Dodano po 3 [minuty]:

Aha, czytam właśnie że lepiej połączyć 2 panele szregowo - większy woltarz, mniejsza moc. W tej sytuacji chyba regulator 20A spokojnie da radę

Dodano po 2 [minuty]:

Już w sumie sporo sam doczytałem.
  • REKLAMA
  • #4 20261484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20261491
    Biocian
    Poziom 7  
    Zamierzam zastosować posiadamy regulator ale połączyć dwa panele szeregowo. Wytworzą one napięcie maksymalne ok 40-45V (regulator jest do 100V), zaś prąd maksymalny nie przekroczy 20A, a nawet 3/4 tej wartości.

Posiadam akumulator żelowy 120AH i zastanawiam się czy 2 panele po 200W to nie będzie za dużo dla tego akumulatora, czy lepiej kupić 2x140W czyli jakieś 280W. Chyba utworzę na te pytanie osobny wątek.
REKLAMA