logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Ferroli Premium Biopellet 18 kW, błąd nr 41 minimalny przepływ powietrza

waldemar.bajor 12 Lis 2022 15:49 22875 1
REKLAMA
  • #1 20280914
    waldemar.bajor
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam ,

Posiadam piec Ferroli Premium Biopellet 18 kW, mam błąd przy rozpalaniu er 41 "minimalny przepływ powietrza". Bardzo rzadko piec działa tzn. rozpala się , przeważnie mam ten błąd : załączą się podajnik pózniej pracuje wentylator a następnie piec wyrzuca błąd i automatycznie się wygasza.
    Dbam o czystość pieca regularnie go czyszczę jak równiez używam mechanizmu do czyszczenia komory spalin tzw. waicha do oczyszczania
    Byli serwisanci żaden nie pomógł .
    Mówią, że musi być najlepsza jakosć pelletu i piec trzeba regularnie czyścić.
    Wymieniony został sznurek od dolnych drzwi, ponieważ ostatni fachowiec stwierdził że drzwiczki się nie domykają i dostaje lewego powietrza.
    Wymiana tego sznurku nie dała żadnego efektu.

Proszę o pomoc może ktoś ma jakiś pomysł z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20830458
    dariuszsmigiel6
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Miałem 2 razy ten problem w Betta 12 kW. Co zrobiłem? 1. Sprawdziłem cug dopływu powietrza z kominowej kratki za termokominkiem, potem dokładnie przeczyściłem wnętrze pieca, włącznie z miejscem, gdzie opada pył i gdzie jest dolot świeżego powietrza. 2. Zdjąłem boczek lewej strony, rozkręciłem miejsce, gdzie jest dostęp do wentylatora odprowadzania spalin. Zbiera się tam sporo syfu. Wyczyściłem komorę, tę okrągłą, z pyłu, oczyściłem przykrywkę z wiatraczkiem, która zakrywa odbiór spalin (ważne, by uszczelka, która tam jest cieniutka, była na miejscu w rowku). Skręciłem ten dekiel. Potem zrobiłem reset ustawień do fabrycznych, wyzerowałem licznik. Moi po sprawie. Na tych pseudo speców nie licz, oni jak za przyjazd nie skasują z 5 stówek, to żaden nie przyjedzie. Do mnie z Radomska, czyli jakieś 50 z hakiem, przyjeżdżał 4 razy, ani razu nie przyjechał, nie zadzwonił, nie wysłał wiadomości, że go nie będzie. To są niedouczeni serwisanci (nie wszyscy). Moi za 150-209 zł to nie przyjedzie.
REKLAMA