logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasilanie off-grid z akumulatora solarnego 12V dla routera ZTE 12V1A - przetwornica step down

domipodszyty 12 Lis 2022 18:06 441 3
REKLAMA
  • #1 20281105
    domipodszyty
    Poziom 3  
    Witam
    Chcę zrobić zasilanie do routera bezosrednio z akumulatora podłączonego do off gridowej instalacji solarnej 12v. Myślę że mógłbym to zrobić przez przetwornice step down ustawiajac na niej 12v1a Jak się mylę to proszę o podrzucenie innego pomysłu na stabilizowany prąd z aku coby nie zjarać routera i nie używać przetwornicy 220v
    Pozdrawiam
    Dominik
  • REKLAMA
  • #2 20281168
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    Jak router ma zasilanie 12V to można bezpośrednio, chyba że skacze napięcie przy ładowaniu na jakieś chore 16V.
  • REKLAMA
  • #3 20281179
    edison1ed
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Znakomita większość routerów ma na wejściu przetwornice . Sprawdzałem kilka i poprawnie działają od 7v do 18v .Moc pobierana prawie stała a prąd maleje przy wzroście napięcia . Te 12v to nie musi być aż tak dokładnie . Zasilam 12v sprzęt bezpośrednio z akumulatora i nie miałem przypadku uszkodzenia . Napięcie na akumulatorze i tak powinno być w granicach 12 do 14,4 v , z małym marginesem w obie strony więc routerowi nie powinno to niczym grozić . Na kabelku zasilającym router jak najbliżej akumulatora jakiś 2A bezpiecznik . Prąd akumulatora może być też niebezpieczny (nie tylko dla stopionego kabelka w przypadku zwarcia). Jeśli mimo to chcesz coś bezpieczniejszego to najprostszy stabilizator liniowy z niewielkim radiatorem albo nawet parametryczny na tranzystorze z diodą zenera i rezystorze. Jeszcze prościej obniżyć napięcie na kilku 1A diodach szeregowych
  • #4 20329284
    domipodszyty
    Poziom 3  
    Stabilizator napięcia 12v1a z Aliexpres
REKLAMA