logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP nie uruchamia instalacji na HP Omnibook 4150 – czarny ekran po załadowaniu plików

Michał__21 16 Lis 2005 18:09 10516 10
REKLAMA
  • #1 1996281
    Michał__21
    Poziom 15  
    Witam. Mam następujący problem. Nie moge zainstalować Windowsa XP. Wkladam płytę, potem dowolny klawisz, instalator ładuje pliki, i pojawia się czarny ekran. Wszystko byloby dobrze, gdyby on po chwili zniknal i gdyby zaczela sie instalacja, niestety, czarny ekran jest koncowa faza i dalej sie juz nic nie dzieje. Prosze o pomoc. Komputer to HP Omnibook 4150.
  • REKLAMA
  • #2 1996498
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Napęd dobry? Płyta cd z windowsem dobra??
  • REKLAMA
  • #3 1996542
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    moze plyta przeorana jakas rysa....
  • REKLAMA
  • #4 1996590
    tuman0
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Radze na poczatku sprawdzic plyte. i to nie chodzi mi o ryse tylko spronowac inneh w ogule plyty z windowsem.
  • #5 1997011
    Michał__21
    Poziom 15  
    Płyta dobra na 100%, na innym laptopie instaluje sie bez problemu. Na HP, tez sie wczesniej instalowalo, ale aktualizowalem BIOS i po tym juz nie chce isc. Nie powinno to miec chyba wplywu, bo dodawalem tylko obsluge ACPI, bo mi USB nie dzialalo pod 2000 i XP. Chociaz nie wiem, bo np, niektore obrazy ghosta tez sie teraz nie uruchamiaja.
  • #6 1997134
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Użyj dyskietki ratunkowej ze "starym"biosem,wróć do starej wersji wgraj
    XP jezeli sie da to ta operacja tylko potwierdzi to ze to wina biosu.
  • REKLAMA
  • #7 1997145
    Michał__21
    Poziom 15  
    niestety nie mam zadnej dyskietki ratunkowej, nie bylo w ogole takiej opcji zeby ja utworzyc
  • #8 1999073
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    skad wziac dyskietke ratunkowa?
  • #9 1999201
    T-82
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Ja miałem tak, że system nie chciał mi się zainstalować z napędu DVD… i nic mu nie pomagało. Problemu nie było przy napędach CD, nagrywarkach CD i DVD… więc może to.
  • #10 1999321
    ralph03
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Wejdz do Biosu i poszukaj tam czegos takiego jak Virus Warning, Virus Protection lub Boot Virus Detection znajdziesz to w sekcji Advanced Bios Features. Jesli masz Enabled daj na Disabled i zapisz ustawienia.
    Teraz XP powinien sie zainstalowac.

Mialem tak smao na starym Abicie KT7E, tylko XP nie przepuszczal. Win 2k sie instalowal bez problemow. Instalka XP zatrzymywala sie na czarnym ekranie i tylko kursor migal w lewym gornym rogu.
  • #11 2001997
    Michał__21
    Poziom 15  
    Niestety nie mam w BIOS'ie takiej opcji, ale znalazlem i wgralem starsza wersje BIOS'u. Instalacja poszla, tylko, ze USB nie bedzie mi znowu dzialalo :-( Sproboje po instalacji wgrac nowszy BIOS. Jak pojdzie, to bedzie OK, a jak nie to lipa. Odezwe sie jak skoncze robic instalke :-)

Dodano po 5 [godziny] 52 [minuty]:

Wiec, po wgraniu starego BIOS'u zainstalowalem Windows'a, potem po instalacji zaktualizowalem BIOS i wszystko dziala :-) Mam USB i komputer dziala dobrze. Dziekuje za pomoc. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył instalacji systemu Windows XP na laptopie HP Omnibook 4150, gdzie po załadowaniu plików instalacyjnych pojawiał się czarny ekran i instalacja nie postępowała. Płyta instalacyjna była sprawna, co potwierdzono instalacją na innym laptopie. Problem pojawił się po aktualizacji BIOS-u, która dodała obsługę ACPI, co mogło wpłynąć na proces instalacji. Sugerowano sprawdzenie płyty, napędu oraz ustawień BIOS-u, w tym wyłączenie opcji typu Virus Warning lub Boot Virus Detection, jednak w BIOS-ie laptopa nie znaleziono takich opcji. Ostateczne rozwiązanie polegało na przywróceniu starszej wersji BIOS-u za pomocą dyskietki ratunkowej, co umożliwiło pomyślną instalację Windows XP. Po instalacji systemu BIOS został ponownie zaktualizowany do nowszej wersji, dzięki czemu działały zarówno system, jak i porty USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA