logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić osobną kartę sieciową do płyty Gigabyte K8NS NF3?

adrus 16 Lis 2005 19:52 3030 9
REKLAMA
  • #1 1996655
    adrus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    chce zalozyc sobie internet i zastanawiam sie czy kupywac osobna karte sieciowa czy pozostac przy wbudowanej na plycie glownej k8ns nf3 gibabyte. na czym lepiej bedzie chodzic.
  • REKLAMA
  • #2 1996678
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Nie ma żadnej różnicy ;) No chyba że sieć bedzie o szybkości 1GB :)
  • REKLAMA
  • #3 1996697
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 1996720
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Spróbuj z sieciówką wbudowaną, jak nie będzie chodzić to kupisz drugą.
    Kumpel np ma sieciówkę na płycie ECSa, która działa tylko na 10Mbitps. Po przełączeniu na 100Mbitps gubi pingi. Ale ogólnie sieciówki wbudowane powinny działać tak jak zwykłe.
  • REKLAMA
  • #5 1996739
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1996743
    adrus
    Poziom 15  
    dzieki. bede testowac na wbudowanej sieciówce a puzniej zobacze co dalej narazie
  • #7 1998870
    kozikron
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    u mnie karta zintegrowana z plyty glownej wytrzymala tylko jakies 6 miesiecy , poszlo na sieci lokalnej przepiecie i uszkodzilo mi karte, dobrze ze nie cala plyte glówna, lepiej mysle stosowac sieciowki na pci, ma to z kolei swoje wady i zalety. jezeli masz tylko na plycie 2 wejscia pci to lepeij miec zintegrowana, ale jesli masz tych wejsc 5 to nie powinno stwarzac zadego problemu, i przy przepieciach nie ryzykujesz uszkodzenia calej plyty glowej
  • #8 2000225
    adrus
    Poziom 15  
    ja akurat mam 5 wejsc pci. ale nie spodkalem sie ze komus sie tak zdarzylo. a jaka kupic zeby cos lepiej chodzilo ps. szybciej
  • #9 2001059
    gall86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    w sumie to bez roznicy jaka kupisz, wszystko w cenie 30zl jes to to samo, jedynie inne logo firmy, i tak klepane na tajwanie, czy w chinach,

swoja droga ktos mi wyjasnil czemu mialem loss'a w counter striku -

Cytat:
    Kumpel np ma sieciówkę na płycie ECSa, która działa tylko na 10Mbitps. Po przełączeniu na 100Mbitps gubi pingi.

mam plyte ECS K7S5A Pro :) a router chodzil na 100mbit/s
  • #10 2001411
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Z własnych doświadczeń mogę powiedzieć że sieciówki na płycie (dwie sprawdziłem, różne płyty główne)mają niestety mniejszy zasięg kablowy
    U mnie skończyło się dołożeniem na PCI
    Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu osobnej karty sieciowej do płyty głównej Gigabyte K8NS NF3 w porównaniu z używaniem wbudowanej karty sieciowej. Większość uczestników wskazuje, że przy standardowych prędkościach sieciowych (do 100 Mbit/s) nie ma zauważalnej różnicy w wydajności między kartą zintegrowaną a osobną kartą PCI. Wbudowane karty sieciowe często wymagają aktywacji w BIOS-ie. Przy wyższych prędkościach (np. 1 Gbit/s) mogą pojawić się różnice. Zdarzają się przypadki uszkodzeń kart zintegrowanych na skutek przepięć, co może uszkodzić również płytę główną, dlatego osoby posiadające więcej slotów PCI mogą preferować karty sieciowe na PCI dla większej ochrony i elastyczności. Niektórzy użytkownicy zauważyli, że karty zintegrowane mogą mieć mniejszy zasięg sygnału kablowego, co skłoniło ich do dołożenia karty PCI. W kwestii wyboru konkretnego modelu karty PCI, różnice są minimalne, a większość kart w podobnej cenie pochodzi z tych samych fabryk i oferuje zbliżoną jakość.
REKLAMA