logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona stacja dokująca robota koszącego Yard Force

dinntronis 25 Lis 2022 11:50 1569 3
REKLAMA
  • #1 20302516
    dinntronis
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, potrzebuję pomocy przy naprawie robota koszącego Yard Force Classic 500 a a właściwie płyty głównej stacji dokującej. Mam problem z doborem elementów które podczas burzy po wyładowaniu postanowiły ewakuować się z tego świata. Po za trzema zwęglonymi kondensatorami i brakiem diody transil wszystko wydaje się być w porządku. Po usunięciu zwęglonych kondensatorów zwarcie nie występuje. Stacja zasilana jest z zasilacza 32V 1.5A a sam robot posiada akumulator litowo-jonowy o napięciu znamionowym 28V. Może ktoś z was posiada wiedzę i podpowie mi wartości uszkodzonych elementów. Z góry dziękuje za poświęcony czas. Uszkodzona stacja dokująca robota koszącego Yard Force Uszkodzona stacja dokująca robota koszącego Yard Force
  • REKLAMA
  • #2 20302603
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 990
    U3 i U1 to nie ten sam układ?
    Identyfikując U3, można poszukać jego noty katalogowej, typowego schematu, o ile nie jest to bliźniaczy układ, bo tak na oko, to jakby to samo "od strony uszkodzenia", czyli i kondensatory i rezystor mogą być takie same, a to można zmierzyć.
  • REKLAMA
  • #3 20302729
    dinntronis
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Tak, są to taki same układy, prawdopodobnie 591ne lub 591nf (przez lakierowanie płytki ciężko rozszyfrować) jednak mam problem ze znalezieniem noty katalogowej (podejrzewam że to regulatory napięcia).
  • #4 21930289
    tombakowski1
    Poziom 3  
    Cześć!
    Może dobrze trafiłem:)

Szukam kogoś do drobnych napraw stacji ładującej robota koszącego Yard Force Compact 300RBS
    - po wyjęciu z piwnicy po zimie po prostu nie ma w niej zasilania (nie ładuje robota, nie daje napięcia na przewód ograniczający). Sprawdziliśmy zasilacz i jest ok. Prawdopodobnie więc coś w samej stacji.

Czy w tym wątku byłby ktoś, kto by się tego podjął?
    Najlepiej z Wrocławia lub okolicy, ale mogę też podesłać.
REKLAMA