logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Play Now TV Box 2 - Live Channels nie zapisuje wyszukanych kanałów dvb-t2 do urządzenia

MES Mariusz 05 Gru 2022 00:06 6225 6
REKLAMA
  • #1 20318957
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Cześć Wszystkim.

Nabyłem na rynku wtórnym dekoder Play Now TV Box 2 celem korzystania z wbudowego weń tunera dvb-t2 i oglądania TV naziemnej na przemian z multimediami z mojego NAS-a w sieci lokalnej (dostęp do SMB za pomocą Kodi).

Play Now TV Box 2 - Live Channels nie zapisuje wyszukanych kanałów dvb-t2 do urządzenia

Niestety nie mogę zmusić aplikacji Live Channels do zapisania poprawnie odnalezionych programów TV do pamięci urządzenia. Skanuje, znajduje, wyszukuje 80 kanałów, po czym niby zapisuje, i po chwili widać podpis "brak kanałów" pod źródłem HDTV.

Wygląda to tak jakby:
    - urządzenie miało uszkodzony obszar pamięci pod którym powinny zostać zapisane zeskanowane kanały
    - dystrybutorzy dekodera (tu Play) dogadali się z developerem aplikacji Live Channels lub developerem dekodera, i w przypadku niezalogowania do usługi Play uniemożliwić korzystanie z tunera tvb-t2.

Druga opcja byłaby logiczna zważywszy, że nie po to operator w niedrogiej cenie wypuszcza dekoder, by nabywca "olał" usługi i korzystał wyłącznie z dobrodziejstw dvb-t2 i Androida TV. Być może prawo zabrania blokować części urządzenia i operatorzy z developerami znaleźli sobie rozwiązani po cichu: dekoder znajduje kanały, można nawet dowolny kanał wybrać i oglądać, ale po poprawnym zeskanowaniu i odnalezieniu programów, aplikacja tylko udaje, że zapisuje kanały do pamięci.

Wszystko to widać na filmie poniżej.

Nie pomaga reset Androida do ustawień fabrycznych jak również instalowanie Live Channels w starszych wersjach z apkmirror.com.
    Niezależnie, czy będzie to 1.22, 1.24, 1.26, 1.28 - wszędzie dzieje się dokładnie to samo.

Nie chce zapisać listy znalezionych programów do urządzenia i tyle.

A może ktoś z Was wie jak skutecznie rozwiązać ten problem ?
  • REKLAMA
  • #2 20319201
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Pozmieniaj ustawienia, nie wszystko a tylko niekodowane np. przeszukaj ręcznie itp.
    Nabrał ci kodowanych, czeskich to może nie ma miejsca?
  • REKLAMA
  • #3 20319252
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    To jest główna aplikacja do obsługi tunera czy tylko używasz jako dodatkowej?

Zwykle ten program korzysta z list skanowanych przez oryginalny czy inne programy do obsługi tunera.
  • #4 20319625
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Dekoder zresetowany do ustawień fabrycznych. Nie jestem zalogowany do usługi operatora (Play) więc nie wiem jaką tam Play przewidział aplikacje do oglądania tvb-t2.

Mam dostęp wyłącznie do aplikacji i sklepu Googla. Jedyna dostępna aplikacja do korzystania z dvb-t2 to Live Channels.
  • REKLAMA
  • #5 20577748
    Pawel74
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, podpinam się do tematu. Mam TV Box Mecoll KT1 z tunerem dvbt/t2. Do tunera TV jest wbudowany program TV Live, ale nie działa szczegółowa informacja EPG. Dlatego wyłączyłem go i zainstalowałem Live Channels. Niestety tak jak u kolegi wyszukuje wszystkie programy, ale nie zapisuje ich. Jedyna co działa, to Filmy i TV Google Play z wypożyczalnią filmów. Być może dlatego, że nie mogę odinstalować Live Tv i blokuje on jakoś zapis tych kanałów...Play Now TV Box 2 - Live Channels nie zapisuje wyszukanych kanałów dvb-t2 do urządzenia Play Now TV Box 2 - Live Channels nie zapisuje wyszukanych kanałów dvb-t2 do urządzenia
  • REKLAMA
  • #6 21298895
    rodick
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Mam to samo na Play tv box 2. Ktoś sobie poradził z problemem? Dodam że na Playbox 4 wszystko hula.
  • #7 21778606
    szafazer
    Poziom 11  
    Witajcie Koledzy,
    Ja także posiadam Playboxa, kupionego ok. 3 lat temu. Leżał w szafie i ostatnio go wyciągnąłem, aby zacząć go używać.
    Pamiętam, że w DVB-T2 region był ustawiony na Rosję w tych Playboxach. Jest aplikacja do edytowania tego, ale nie pamiętam jej nazwy i teraz nie mam jak tego sprawdzić. Może o to chodzi...
    W oryginalnej paczce Play nie wyszukuje wszystkich kanałów.
    Będę się odzywał, gdy zacznę przy nim kombinować, ale pewnie Wasza wiedza tu więcej pomoże...
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 41 [minuty]:

W playbox zainstalowana jest apka HDTV, ale tylko w ustawieniach, tam gdzie aplikacje systemowe, można ją zobaczyć i uruchomić. Dajcie znać jak u Was sytuacja.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z dekoderem Play Now TV Box 2 oraz innymi TV Boxami z tunerem DVB-T2, polegający na tym, że aplikacja Live Channels skanuje i wykrywa kanały naziemne, lecz nie zapisuje ich do pamięci urządzenia, co skutkuje komunikatem "brak kanałów". Problem występuje przy braku logowania do usługi operatora Play, co sugeruje możliwe ograniczenia narzucone przez producenta lub operatora. Wskazywane są potencjalne przyczyny, takie jak uszkodzony obszar pamięci do zapisu kanałów lub blokady programowe związane z brakiem autoryzacji. Inni użytkownicy z TV Box Mecoll KT1 doświadczają podobnych problemów z aplikacją Live Channels, gdzie oryginalna aplikacja TV Live nie działa poprawnie, a Live Channels nie zapisuje listy kanałów. W Playboxach może być też problem z ustawieniem regionu DVB-T2 (np. na Rosję), co wpływa na wyszukiwanie kanałów. W oryginalnym oprogramowaniu Play dostępna jest aplikacja HDTV, widoczna w systemowych aplikacjach, jednak jej funkcjonalność i wpływ na problem nie jest do końca jasna. Na nowszym modelu Playbox 4 problem nie występuje, co wskazuje na różnice w oprogramowaniu lub zabezpieczeniach między modelami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA