logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-P50X10Y - Nie działają porty HDMI 2 i 3

samuray76 06 Gru 2022 18:03 420 2
REKLAMA
  • #1 20321660
    samuray76
    Poziom 3  
    Ocena: 28
    Witam.
    Pacjent to telewizor plazmowy Panasonic TX-P50X10Y. W podanym urządzeniu najpierw przestało działać gniazdo HDMI 3, a w ostatni weekend HMDI 2 i działa tylko HDMI 1. Chciałbym się dowiedzieć, co to może być, bo jeśli dość proste, to bym spróbował naprawić, a jak coś drogiego to chyba lepiej kupić nowszy TV.

Dodano po 4 [godziny] 54 [minuty]:

Ustaliłem nazwę płyty głównej, gdzie siedzą wszystkie złącza, jest to TNPH0783, która występowała na szczęście w dość wielu modelach, ale nie koniecznie ze wszystkimi złączami. Wydaje się, że będzie to opcja najszybsza i najłatwiejsza w moim przypadku. No i taka metoda "naprawy" będzie dla mnie na teraz wystarczająca, tj. po 3 godzinach szukania. Oczywiście wolałbym dokładnie wiedzieć co się zepsuło, ale może faktycznie za "wysokie progi..." ;-)
  • REKLAMA
  • #2 20322641
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    W internecie znalazłem fotkę tej płyty.
    Najprostsze.
    1. Czy aż nadto gniazda nie były eksploatowane.. tak że pojawiły się luzy, i same gniazdo nie zostało, tak się wyrażę, naderwane. To można sprawdzić organoleptycznie i multimetrem.
    2. Na fotkach widać że ścieżki idą do chipa z radiatorem, który obrzygany jest jakimś klejem, silikonem... być może on jest powodem, że przywiera punkty pomiarowe, przelotki, być może nóżki chipa.

W tej materii niech wypowiedzą z większym doświadczeniem, bo może być przeciwnie, bo Panasonic nie dał d..py z klejami i nie są żrące.
  • #3 20322708
    samuray76
    Poziom 3  
    Ocena: 28
    Gniazda nie są luźne. Uszkodzenie prawdopodobnie nastąpiło na skutek przepięcia, bo niestety mam taką kanapę, że jestem cały naelektryzowany i czasem o tym zapominam i na prawdę rozładowania nie należą do przyjemnych :/
    Jest jeszcze inny problem tutaj, że ta płyta ma różne oprogramowanie, które trzeba będzie zmienić i tak się zastanawiam, czy właśnie przelutowanie chipa nie było by tutaj najrozsądniejsze.
REKLAMA