logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie portów USB po wyłączeniu systemu

TegoTypuNaRejonie 07 Gru 2022 08:21 2007 12
REKLAMA
  • #1 20322582
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z zasilaniem portów USB. Po wyłączeniu komputera dają one prąd, uprzedzam, że nie mam opcji ErP czy innych podobnych. Płyta główna to MSI G41M-SP20. W razie czego mogę podać specyfikację komputera (procesor itp.) Opcja szybkie uruchamianie też wyłączona
  • REKLAMA
  • #2 20322603
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    nie bardzo rozumiem na czym polega twoj problem, tytol jest nieco w sprzecznosci z trescia, chcesz je zasilac czy martwisz sie ze jest na nich napiecie po wylaczeniu?
    - te funkcje wlacza/wylacza sie w BIOSie
    - uzywa napiecia +5VUSB z zasilacza, jezeli ci to przeszkadza to wylacz poprostu komputer z pradu a nie zostawiaj w stanie standby.
    Pozdrawiam
  • #3 20322610
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    Chodzi mi o to, że nie chcę aby dostawały zasilanie po wyłączeniu komputera. Kiedy odepnę go z gniazda i wepnę spowrotem, zasilania nie ma, lampka na komputerze się nie świeci, ale gdy włącze system i potem go wyłącze, jest to samo
  • REKLAMA
  • #5 20323792
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    viayner napisał:
    Witam,
    1) poniewaz nie wylaczas komputera a tylko zostawiasz w stanie standby.
    2) zmien ustawieni aw BIOSie dotyczace zasilania na portach USB
    Pozdrawiam

No właśnie chodzi o to że nie ma takiego ustawienia, napisałem już to wyżej
    pozatym, pozostawienie komputera pod napięciem to dla ciebie "standby"? no nie wydaje mi się
  • REKLAMA
  • #6 20324239
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Ta płyta to jakiś nabytek zamontowany wcześniej w gotowcu - MSI nawet nie przyznaje się do takiego modelu. Ale jest oba bardzo podobna do innego modelu G41M, więc warto popatrzeć. W tym bardzo podobnym modelu ustawia się zworkami czy USB ma być zasilane z VCC5 (wtedy będzie się wyłączać wraz z komputerem), czy z 5VSB (wtedy będzie zasilane zawsze). Odpowiednie wycinki z instrukcji dla bliźniaczej płyty poniżej. Jaki że to inny model - poszukaj zworki oznaczonej podobnie na całej płycie, jeśli nie znajdzie się ona w lewym dolnym rogu, jak w tej dokumentacji.

Zasilanie portów USB po wyłączeniu systemu Zasilanie portów USB po wyłączeniu systemu

Dodano po 2 [minuty]:

TegoTypuNaRejonie napisał:
    pozostawienie komputera pod napięciem to dla ciebie "standby"? no nie wydaje mi się

Pozostawienie komputera pod napięciem to dokładnie i w 100 procentach stan standby - część elektroniki jest zasilana i oczekuje na włączenie sprzętu.
  • REKLAMA
  • #7 20325527
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    W takim razie dziękuje każdemu za pomoc, temat zamknięty
  • #8 20325986
    dt1
    Admin grupy komputery
    Mógłbyś chociaż napisać, czy w Twoim modelu znalazłeś zworki do zmiany sposobu zasilania portu USB.
  • #9 20329264
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    dt1 napisał:
    Mógłbyś chociaż napisać, czy w Twoim modelu znalazłeś zworki do zmiany sposobu zasilania portu USB.

Fakt, znalazłem, lecz to jeszcze bardziej pogłębia mój problem, jak zmieniłem pozycję zworki, to nawet jak odetne zasilanie i dam je spowrotem, wszystkie urządzenia od razu się włączają, bez aktywnego komputera
  • #10 20329530
    dt1
    Admin grupy komputery
    Czyli przełączyłeś z VCC5 na 5VSB, bo wtedy jak zasilacz jest włączono do prądu porty USB są zawsze zasilane. Więc w VCC5 musiałeś mieć wcześniej i to ustawienie powinno odłączać zasilanie od portów USB jeśli komputer znajduje się w stanie S5 (soft-off) albo S4 (hibernacja). W stanach S1-S3 (uśpienie) zasilanie USB może być obecne.
  • #11 20330609
    TegoTypuNaRejonie
    Poziom 3  
    dt1 napisał:
    Czyli przełączyłeś z VCC5 na 5VSB, bo wtedy jak zasilacz jest włączono do prądu porty USB są zawsze zasilane. Więc w VCC5 musiałeś mieć wcześniej i to ustawienie powinno odłączać zasilanie od portów USB jeśli komputer znajduje się w stanie S5 (soft-off) albo S4 (hibernacja). W stanach S1-S3 (uśpienie) zasilanie USB może być obecne.

To ja już poddaje się, nie wiem jak to zrobić, BIOS tutaj to stare gówno gdzie raczej nic nie ustawie, kiedyś jak wyłączałem komputer tak nie było, a teraz świeci się lampka od dysku jak jest wyłączony i daje zasilanie pomimo, że kiedyś tak nie robił.
  • #12 20330652
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    a zrobile to co jest opisane w #6?
    W czym problem? jak zareagowal komputer?
    Moze przeanalizujczy cos zmieniales, jakies polaczenia itd. moze system operacyjny (jaki?) przejal kontrole nad wszystkim?
    Pozdrawiam
  • #13 20330727
    dt1
    Admin grupy komputery
    Problemów może być kilka.
    - komputer może być usypiany, a nie wyłączany (wtedy główne linie zasilające nie są odcinane)
    - płyta główna może być uszkodzona (i może nie przestawać podawać stanu niskiego na PS_ON po wyłączeniu komputera do stanów S4/S5)
    - zasilacz może być uszkodzony (i mimo zakończenia podawania stanu niskiego na PS_ON może się nie wyłączać).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaniem portów USB po wyłączeniu komputera, model płyty głównej to MSI G41M-SP20. Pomimo braku opcji ErP w BIOSie, porty USB nadal dostarczają zasilanie. Użytkownik nie znalazł odpowiednich ustawień w BIOSie, które mogłyby rozwiązać problem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że porty USB mogą być zasilane z linii +5VSB, co powoduje, że pozostają aktywne nawet po wyłączeniu komputera. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej lub zasilacza. Użytkownik odkrył zworki do zmiany zasilania, ale ich zmiana pogłębiła problem, ponieważ urządzenia USB włączają się automatycznie po przywróceniu zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA