logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu w hotelu na 3 z 4 urządzeń: logowanie na stronie, Win10, Win11, Android 10

guner 09 Gru 2022 18:16 3885 5
REKLAMA
  • #1 20326848
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Hej.
    Jestem teraz w hotelu z rodziną i nie mamy WIFI na 3 z 4 urządzeń. Dokładnie sprawa wygląda tak to dostaliśmy login i hasło jaki wpisuję się na stronie przy pierwszej próbie zalogowania. I za pierwszym razem poszło wszystko OK, internet był wszędzie. Teraz jak się ponownie próbujemy podłączyć to na 3 urządzeniach nie przerzuca nas do strony na której można się zalogować (1 WIN10, 2 WIN11 i android chyba 10. 4 urządzenie co ma najnowszego androida się bez problemu loguje. Jak rozwiązać ten problem? To Tajlandia i niestety w recepcji trochę nas olali (z drugiej strony nie wiem czy są akurat w stanie pomoc)?
  • REKLAMA
  • #2 20326960
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    guner napisał:
    To Tajlandia

guner napisał:
    1 WIN10, 2 WIN11

A ten Windows to jaki, gdzie aktywowany, legalny klucz...?

Być może mają też tam inny zakres kanałów wifi.
    Wasze karty mogą tego nie łapać.
    Mogli Was zbanować.
    Może korzystacie z VPN, lub inaczej próbujecie ukryć Wasze IP.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20327011
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    ADB-6 napisał:
    ? A nie przez systemowy menedżer dostępnych sieci?

Nie. W hotelowych i nie tylko hotspotach jest logowanie dwuetapowe. WiFi jest otwarte i jest pozwolenie na wejście tylko na jedną specjalną stronę uwierzytelniania, gdzie wpisujesz dane autoryzacyjne i potwierdzasz zapoznanie się z polityką bezpieczeństwa, regulaminami itd. Jak się uwierzytelnisz i wyrazisz wszystkie zgody to to AP dostaje zezwolenie na wpuszczenie Ciebie do sieci.

@autor
    Przyczyn może być tak wiele, szczególnie w sposobie konfiguracji sieci, że nikt na forum zdalnie Ci nie powie. Np. wygasł token, jest autoryzacja na jeden login tylko na 1 lub 2 urządzenia, niezgodna konfiguracja kanałów, hotspot nie komunikuje się z radiusem, itd itp. Tylko administrator sieci Ci pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20327022
    1st
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    ..."4 urządzenie co ma najnowszego androida się bez problemu loguje"... nie może udostępnić internetu innym urządzeniom? Szukaj opcji tethering , udostępnianie internetu, hotspot.
  • #6 20328100
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Dziekuje wszystkim za pomoc. Problem sam się rozwiązał. Wszystko działa ok.
REKLAMA