logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung A40 - Wyłączył się nagle i nie reaguje na załączenie

Maykell 10 Gru 2022 09:19 2163 13
REKLAMA
  • #1 20327659
    Maykell
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Telefon przy preglądaniu internetu wyłączył ekran a potem przestał reagować. Jedyne co to reaguje wibrą na załączenie ładowarki albo przytrymanie przycisku "ON/OFF". Co robić :(
  • REKLAMA
  • #2 20327674
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1687
    Maykell napisał:
    Co robić

Naprawić, jak się opłaci.
    Podłącz pod komputer i zobacz czy jest wykrywany.
    Obstawiam uszkodzenie baterii, ale ....
  • #3 20327692
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Zapewne bateria jak wyżej. Zobacz czy wejdzie chociaż w recovery. Instrukcję jak to zrobić znajdziesz w sieci. Zostaw go trochę pod ładowarką. Może zaskoczy.
  • REKLAMA
  • #4 20327706
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    Pozostawić aż się rozładuje i wtedy może zrobić się automatyczny reset i zacznie działać lub też jak potrafisz to rozebrać i odłączyć na chwilę baterię.
  • #5 20327774
    Maykell
    Poziom 10  
    Komputer go nie widzi. Jakąś godzinę wcześniej zanim zgasł to został polany wodą, ale za chwilę wytarty do sucha. Położyłem na grzejnik i rozładuję go do zera.
  • REKLAMA
  • #6 20327855
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    Maykell napisał:
    Telefon przy preglądaniu internetu wyłączył ekran a potem przestał reagować.

Maykell napisał:
    Jakąś godzinę wcześniej zanim zgasł to został polany wodą

W następnym poście napiszesz, że ruski czołg go przejechał dwie godziny wczesniej?

Maykell napisał:
    Położyłem na grzejnik i rozładuję go do zera.

No to już nic gorszego nie można zrobić niż suszyć zalany telefon. Jego trzeba rozebrać, odłączyć baterię i wyczyścić płytę.
  • #7 20327883
    Maykell
    Poziom 10  
    Nie jest zalany, w środku po zdjęciu klapki nie widać śladu wody. Pokapało nieco wody na ekran i zaraz została usunięta. Ale może jakimś cudem woda została się w okolice głośnika i dostała do środka. Spróbuję rozłączyć baterię.

Odłączłem baterię, efekt ten sam, reaguje tylko wibracją na podpięcie kabla czy na przyciśnięcie.

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Jakieś jeszcze sugestie?
  • #8 20328200
    winmap
    Poziom 38  
    Próbowałeś wywołać recovery?
  • REKLAMA
  • #9 20328884
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Maykell napisał:
    po zdjęciu klapki nie widać śladu wody
    Co nie znaczy, że nie dostała się do elementów sterujących wyświetlaczem na jego taśmie, albo do złącza. A tego zazwyczaj nie zobaczysz bez odklejenia wyświetlacza od ramki. Ale tego lepiej nie próbuj, póki nie wykluczysz uszkodzenia ekranu podstawiając inny do Twojej płyty, albo ten do innej płyty.
    Poza tym, sama woda mogła przed odparowaniem zrobić zwarcie i uszkodzić elementy, których uszkodzenia nie będzie widać gołym okiem, a dopiero przy pomiarach.

Patrząc na Twój poziom wiedzy i czynności jakie podejmujesz - polecam oddać telefon specjaliście, jeśli chcesz, żeby on jeszcze działał. Twoje dalsze próby "napraw" z użyciem grzejnika mogą za chwile skonczyć się koniecznością zezłomowania urządzenia, bo nie będzie co naprawiać.
  • #10 20329339
    Maykell
    Poziom 10  
    Recovery nie udało się wygenerować. Oddałem wczoraj do serwisu. Dzięki za porady.
  • #11 20340064
    Maykell
    Poziom 10  
    Serwis nie podjął się naprawy, bo telefon został rozkręcony. Natomiast jak go dziś odbierałem gość wydajacy stwierdził że telefon ma awarię płyty głównej i nie podlega naprawie, ale on się nim nie zajmował. Nie wiem czy faktycznie został jakoś zdiagnozowany. Jest sens zanieść go jeszcze do innego serwisu? A jeśli to jest awaria płyty głównej da radę coś jeszcze ściągnać z pamięci?
  • Pomocny post
    #12 20340078
    winmap
    Poziom 38  
    Maykell napisał:
    Serwis nie podjął się naprawy, bo telefon został rozkręcony. Natomiast jak go dziś odbierałem gość wydajacy stwierdził że telefon ma awarię płyty głównej i nie podlega naprawie. Nie wiem czy faktycznie został jakoś zdiagnozowany. Jest sens zanieść go jeszcze do innego serwisu? A jeśli to jest awaria płyty głównej da radę coś jeszcze ściągnać z pamięci?

Raczej masz po danych. Ewentualnie prywatny serwis który zajrzy na płytę i spróbuję ją naprawić. Chociaż w to wątpię. Poszukaj prędzej używanej płyty sprawnej.. wgl gdzie oddałeś? Na reklamację czy do jakiegoś lokalnego speca? Często Ci lokalni nie mają pojęcia co zrobić... Lokalniak się nie znał i mógł zepsuć coś jeszcze gorzej. Oddaj do kogoś sprawdzonego o ile ten komu oddałeś takim nie jest. tel reaguje na przyciski.. Nie wygląda to na mega potężną usterkę choć mogę się mylić.
  • #13 20340097
    Maykell
    Poziom 10  
    To był lokalny punkt serwisowy. Mam jeszcze kontakt do gościa, który specjalizuje się w naprawach sprzętu zalanego, może on coś wskóra. A jak nie to zostaje ulylizacja.
  • Pomocny post
    #14 20340114
    winmap
    Poziom 38  
    Maykell napisał:
    To był lokalny punkt serwisowy. Mam jeszcze kontakt do gościa, który specjalizuje się w naprawach sprzętu zalanego, może on coś wskóra. A jak nie to zostaje ulylizacja.

Oddaj do kogoś pewnego! Nie koniecznie utylizacja. Jak Ci zależy na tel to za 50zl plus minus widziałem używane płyty. O ile ona będzie winna.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Samsung A40, który nagle się wyłączył i nie reaguje na włączenie. Po podłączeniu do ładowarki telefon jedynie wibruje. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może być związany z uszkodzeniem baterii lub zalaniem wodą. Użytkownik próbował różnych metod, takich jak rozładowanie telefonu, odłączenie baterii oraz próba wejścia w tryb recovery, jednak bezskutecznie. Ostatecznie telefon został oddany do serwisu, gdzie stwierdzono awarię płyty głównej, co może uniemożliwić odzyskanie danych. Użytkownik rozważał dalsze kroki, w tym konsultację z innym serwisem specjalizującym się w naprawach zalanych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA