logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD QUANTUM Fireball lct20 - przerwy w zapisie, problem z odczytem SMART

piotrek_piotrek 17 Lis 2005 14:05 1986 5
  • #1 1998790
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Niedawno wpadł mi w ręce dysk QUANTUM FIREBALLlct20 20GB.
    Był wykrywany przez BIOS, natomiast nie było go w systemie (98se).
    PM8 pokazywał błąd tablicy partycji. Przeskanowałem go HDD regeneratorem, po przeskanowaniu 9MB wykrył ponad 100 badów, nie czekałem do końca testu. Zrobiłem format Wdclear, później znowy Regeneratorem, który znalazł i naprawił tylko 2 bady.
    Ale do setna. Dysk działa, ale przy zapizywaniu danych robi sobie przerwy, transfer spada do 0.
    Zauważyłem, że dysk obsługuje SMART, ale nie można go odczytać.
  • Pomocny post
    #2 1999218
    sonSee
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    zapewne fizyczne bad sektory czyli jakies rysy na talerzu, utlenienie sie warstwy etc etc. Bad sektor moze powstac w przypadku zle zapisanych sektorow , cos sie nidokladnie nadpisze .... i takie bady spokojnie sa do usuniecia albo hdd regeneratorem albo low formatem .. niestety jak cos fizycznie jest walniete to zbytnio nic nie pomozesz. Mialem identyczny przypadek z WD 80GB ..... chcac jeszcze go uzywac mozna wydzielic "zdrowe" fragmenty dysku i takowych uzywac ale na dluzsza mete po jakims czasie problem moze sie powtorzyc :) czyli takie "cudo" do trzymania filmow mozna zostawic ..... do trzymania waznych danych, systemu itp szczerze nie polecam :)
  • #3 2000148
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Bad sektory regenerator naprawił
    Chodzi mi o to, że teraz jeśli zapisuje na nim pliki, to nie sa zapisywane płynnie, po zapisaniu ok 20MB transfer maleje prawie do zera, na moment, później idze dalej.
    Może ktoś wie, dlaczego tak sie dzieje? Da sie to naprawić?
  • Pomocny post
    #4 2000271
    sonSee
    Poziom 16  
    Jak juz pisalem bady sa nadal moze regenerator ich nie widzi po prostu ....... bedzie sie tak dzialo non stop ...... na poczatku jeszcze oki jako tako chodzi, mozna zgrywac mimo przestojow kilk sekundowych po jakims czasie zacznie sie tak sypac ze nic nie zgrasz i bedzie mozna wyrzucic dysk :) ...... proste :) fizyczne uszkodzenie powloki taleza na 99% nic nie zrobisz :)
  • #5 2075419
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Faktycznie, po przełożeniu elektroniki do inndeg dysku, chodzi dobrze.
    Teraz już na 100% wim, że masz racje.
    Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #6 2075789
    sonSee
    Poziom 16  
    hehe :) ciesze sie ze moglem pomoc. To teraz mozna szukac takiego dysku z uszkodzona elektronika za pare zl na allegro bo w zasadzie 20GB to tez cos :)
    pozdrawiam
REKLAMA