logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niedziałający laptop Acer Aspire 5749Z - Windows 7 - wolne działanie, brak folderów i paska startu

laik84 11 Gru 2022 13:09 438 7
REKLAMA
  • #1 20329434
    laik84
    Poziom 6  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich i proszę o poradę odnośnie niedziałającego laptopa.
    Mianowicie posiadam laptopa Acer Aspire 5749Z o takich parametrach( myślę że może mieć ok 10 lat):
    - Intel Pentium B960 2.2GHz
    - 3 GB DDR3 Memory
    - Windows 7.
    Z laptopa korzysta moja mama i wykorzystuje go jedynie do przeglądania internetu, pasjansa i zapisywania na nim zdjęć.
    Od jakiegoś czasu laptop zaczął bardzo wolno działać. W chwili obecnej nie chce się nawet odpalić Windows. Po włączeniu jest informacja o odzyskiwaniu po błędzie Windows i dwie opcje do wyboru: uruchom normalnie i uruchom narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania. Niezależnie którą opcję wybiorę to kończy się na tym że po kilku minutach wyskakuję jakby błękitna tapeta/tło i kursor ale brak jakichkolwiek folderów czy paska startu. Kursor jest trochę większy niż normalnie, jakby rozdzielczość była nie taka jak trzeba. Nie znam się na tym kompletnie i zanim wymienię laptopa chciałbym spróbować usprawnić tego. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przywrócenie Windowsa do ustawień fabrycznych / sformatowanie oprogramowania (nie wiem czy to jest to samo czy dwie opcje). Generalnie mogę wykasować wszystko co na nim jest zapisane. Pytanie brzmi czy mogę zrobić to bez płyty z windows-em. Trochę poczytałem o tym i do końca nie rozumiem jak to jest. Laptopa kupiłem z zainstalowanym widows 7 i mam na nim naklejkę z kodem. Uruchamiając Komputer jak wejdę w bios-a tam jest taka opcja jak D2D Recovery - enabled, czy jak to wybiorę to system zostanie ponownie zainstalowany bez konieczności posiadania płyty z oprogramowaniem? Ewentualnie proszę o podpowiedź jak to zrobić jeśli w ogóle jest to możliwe. Na koniec dodam, że jak mama posiada laptopa od pewnie jakiś 10 lat to nigdy nie był formatowany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20329569
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Witaj. Taki błąd w którym trwa odzyskiwanie po błędzie może wskazywać na uszkodzenie oprogramowania (nieudaną aktualizację na przykład, ale w win7 już one nie występują chyba za często, jeśli w ogóle), albo uszkodzenie sprzętowe (na przykład dysku). Zanim zacznie się cokolwiek naprawiać na tym sprzęcie, warto zrobić podstawowe testy - jeden przebieg memtest, aby sprawdzić czy pamięć RAM jest OK, oraz sprawdzić co najmniej SMART dla dysku twardego. Jak wyniki nie wzbudzą podejrzeń, można działać dalej.

D2D to opcja zdaje się z laptopa Acer, jeśli nie masz nic ważnego na tym laptopie to możesz spróbować z niej skorzystać, powinna przywrócić fabryczny obraz systemu. Natomiast diagnostykę sprzętową i tak warto przeprowadzić, bo jeśli problem sprzętowy pozostawimy na swoim miejscu, to wyjdzie on za jakiś czas (w szczególności uszkodzenia dysku).

Jest parę modyfikacji, które można i warto zrobić przy okazji tej naprawy.

- na pewno warto kupić dysk SSD, bo ten laptop fabrycznie jeszcze pewnie miał dysk talerzowy. Znacznie poprawia komfort pracy.
    - warto rozszerzyć pamięć RAM - w tej chwili jest 2+1 GB, więc w zależności od tego, co obsłuży płyta główna, albo wymienić ten moduł 1 GB na 4 GB (co da łącznie 6 GB dość niskim kosztem), albo jeśli płyta obsługuje max 4 GB to jedynkę można wymienić na dwójkę (będzie 4 GB łącznie).
    posiadając dysk SSD można się skusić na zainstalowanie Windows 10. Powinien się dać aktywować kluczem z naklejki na spodzie laptopa. Windows 10 można pobrać ze strony Microsoftu i na działającym innym komputerze podłączonym do internetu utworzyć nośnik instalacyjny (USB lub CD). Bez dysku SSD nie warto Windows 10 instalować. Z Windows 7, mimo że jest to mój chyba ulubiony Windows, będzie coraz więcej problemów, coraz mniej rzeczy będzie pod nim działać. W końcu również przeglądarki internetowe przestaną być na nim aktualizowane, więc warto od razu pomyśleć nad instalacją Windows 10 po drobnej modernizacji sprzętu.
    - jeśli chipset jest inny niż HM70, to można kupić za niewielkie pieniądze I5-2520M/2540M i zastąpić nim Pentiuma. Jeśli chipset to HM75/76/77, to można również kupić I5-3xxxM,

Te wszystkie modyfikacje da się przeprowadzić dość tanio, a I5/6GB RAM/SSD/WIN10 zrobią z tego laptopa coś, co do zastosowań biurowych/www/multimediów jeszcze spokojnie się nadaje i dość szybko działa. Więc warto.
  • REKLAMA
  • #3 20331677
    laik84
    Poziom 6  
    Wielkie dzięki za obszerne wyjaśnienie zagadnienia. Wczoraj zostawilem włączony laptop gdy na wyświetlaczu było opisane wcześniej przeze mnie niebieskie tło i po około 30min włączyło się naprawianie błędów. Po ponad godzinie mielenia poszedłem spać ale rano już miałem windowsa z powrotem. Chyba nie miałem pobranych jakichś aktualizacji bo od razu zauważyłem komunikat, że mam do pobrania 5 aktualizacji do windows 7. Generalnie laptop już działa, może nawet trochę szybciej ale rewelacji nie ma. Zrobię jak mi zaproponowałeś, oddam go komuś kto mi wymieni dysk, dołoży RAM i powinien jeszcze posłużyć. Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20333588
    laik84
    Poziom 6  
    Dzięki. Zrobię to w piątek ponieważ obecnie jestem poza domem ale jestem wdzięczny za chęć pomocy. Pozdrawiam
  • #6 20338446
    laik84
    Poziom 6  
    Niedziałający laptop Acer Aspire 5749Z - Windows 7 - wolne działanie, brak folderów i paska startu
    Tak to wygląda.
  • #7 20338488
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8317
    Dysk ma 14 uszkodzonych sektorów (w zasadzie niestabilnych, ale na chwilę obecną nie jest ich w stanie przeczytać). To może powodować zwolnienia, przycięcia, zawieszanie się aplikacji i systemu.
  • #8 20338755
    laik84
    Poziom 6  
    Czyli pozostaje wymienić go na SSD.
    Dzięki za diagnozę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 5749Z, który działa bardzo wolno i nie uruchamia systemu Windows 7. Po włączeniu pojawia się komunikat o błędzie, a po wybraniu opcji naprawy systemu ekran pozostaje pusty. Użytkownik został poinformowany, że problem może być spowodowany uszkodzeniem oprogramowania lub sprzętu, w tym dysku twardego. Zalecano przeprowadzenie testów pamięci RAM oraz sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą narzędzi diagnostycznych. Po dłuższym czasie laptop udało się uruchomić, jednak nadal działał wolno. Użytkownik zdiagnozował dysk, który miał 14 uszkodzonych sektorów, co sugeruje konieczność wymiany na dysk SSD oraz zwiększenia pamięci RAM, aby poprawić wydajność urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA