logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Upgrade komputera do gier: wymiana i7 8700, GTX 1660 Super, budżet 3 tys., propozycje komponentów

GodArekkusu 11 Gru 2022 19:58 417 3
REKLAMA
  • #1 20330120
    GodArekkusu
    Poziom 1  
    Witam.

Komputer służy głównie do grania i oglądania filmów. Zastanawiam się co warto i opłaca mi się w nim wymienić, żeby grać komfortowo w nowe gierki. Budżet do 3tyś

Posiadam taki zestaw:
    - Seasonic FOCUS Plus 550W Gold (Zasilacz)
    - Fractal Design Define C (Obudowa)
    - Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm (HDD)
    - Intel Core i7-8700 /3.2GHz, 12MB, LGA1151, BOX (Procesor)
    - AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151 (Płyta Główna)
    - SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 (Chłodzenie)
    - GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC (Dysk SSD)
    - GoodRam 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Iridium X (Pamięć Ram)
    - ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro (Dysk SSD)
    - MSI GeForce GTX 1660 SUPER GAMING X 6GB GDDR6 (Grafika)
  • REKLAMA
  • #2 20330322
    plpwer
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    GodArekkusu napisał:
    Zastanawiam się co warto i opłaca mi się w nim wymienić, żeby grać komfortowo w nowe gierki. Budżet do 3tyś
    Szczerze na takim sprzęcie już spoko by Ci się grało w gry nawet i te nowe ale wiadomo każdy zawsze chce więcej. Mogę Ci powiedzieć, że mógłbyś sobie kupić nowe kości ram powiedzmy 32 gb (2x16gb), lepszy zasilacz może jakieś 700-900w. Co do procesora i karty graficznej trzymają one nawet niezły kompromis i szczerze trudno byłoby teraz coś Ci kupić bo pierwsza sprawa to karty graficzne są nawet teraz drogie chociaż myślę, że jeślibyś się uprał to kupisz może jakąś nową ale to zje Ci od razu cały budżet tych 3tys zł, z procesorem to już niestety smutna sprawa bo łączy on się perfekcyjnie z płytą główną więc jeśli chciałbyś go zmienić na mocniejszy to musiałbyś szukać z tym samym socketem (lga 1151) albo zmienić całkowicie płytę główną ale wiadomo jak to jest. Była chyba jakaś i9 która obsługiwała ten socket ale straciłbyś jednak ten kompromis czy bardziej równowagę między kartą graficzną a procesorem, typu gtx 1660 w np cyberpunku ograniczałby Cię graficznie a procesor łatwo by to uciągał, także jeśli już przydało by się zmienić też i kartę graficzną bo jednak na taki procesor byłaby ona no jednak ciupkę za słaba. Zależy też w co chcesz grać, bo od tego najbardziej będzie się liczyć co będziesz kupować do swojego komputera. Ale jak mówię, narazie możesz szukać jakiegoś ramu bo 16 to szczerze taka podstawa a z 32 już gdzieś dalej zalecisz. Podaj chociaż kilka z gier w jakie będziesz chciał grać to spróbuję Ci pomóc wynaleźć coś co mógłbyś kupić pod ten komputer.

Pozdrawiam Serdecznie, Bartosz.
  • REKLAMA
  • #3 20330363
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1898
    Po cholerę mu wywalanie pieniędzy na RAM? Kartę można wymienić na RXa 6650 XT, 6700XT, RTXa 3060 (najwolniejszy z wymienionych). Powyżej może już zacząć się robić wąskie gardło na procesorze. A na tą płytę specjalnie mocniejszy procesor nie wejdzie, z kolei wymieniając te dwa elementy ograniczamy budżet na kartę.

Można spróbować opchnąć procka i płytę za 700-800zł, w jego miejsce Ryzen 5600 z płytą B450 (430zł, używka poniżej 300) lub B550 (480-600zł), zostawić stary RAM i polować na jak najlepszą kartę.
  • #4 20330448
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Jak najmocniejszą kartę graficzną, reszta jest ok. Sprawdzic tylko czy zasilacz da radę, bo nie jest za mocny.

Z tym wąskim gardłem na procesorze to niby prawda, ale raczej w scenariuszach bardzo wysokich klatkarzy. Wyzsze rozdzielczości i duza ilość efektów beda dzialaly na jego korzysc. To dalej jest całkiem dobry procesor, nie ma wstydu. Ja bym się nie przejmował i wsadzal tam najmocniejsze na co Cię stać
REKLAMA