logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot

dekRe 12 Gru 2022 23:17 594 10
REKLAMA
  • #1 20332119
    dekRe
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Dostałem w prezencie stary LCD marki LG (model 32LB75, chassis LD75D płyty cyfrowej) z informacją, że przestał się uruchamiać. W zasilaczu przy radiatorze większość kondensatorów elektrolitycznych wybrzuszona - jak na zdjęciu, wymieniłem więc wszystkie na nowe przy tym radiatorze. Po zamontowaniu płyty zasilacza telewizor teraz z przycisku na obudowie telewizora uruchamia się zawsze i można go tym przyciskiem wyłączyć bez problemu, już się cieszyłem, ale:
    - napięcia na złączach z zasilacza są poprawne jak w opisach na laminacie PCB zasilacza, różnica między opisem na PCB a pomiarem minimalna, czyli wygląda na to, że zasilacz już jest OK,
    - telewizor uruchamia się teraz bez problemu włącznikiem z trybu standby i wyłączy się tym przyciskiem za każdym razem.
    - nie działa sterowanie z pilota - nie działa grafika ekranowa OSD, z jednym wyjątkiem:
    - z przycisków umieszczonych w panelu z boku telewizora jedynie działa włącznik oraz przycisk głośności volume down, czyli ściszenia - tylko to wyświetla się jako pasek poziomu siły głosu OSD na ekranie. Nie działa i nie wywołuje paska na OSD podgłośnienie, nie działa przycisk menu, oraz pozostałe. Nie reaguje na sygnały z pilota. Ekran świeci, podświetlenie działa, matryca ok i jest tylko biały śnieg. Kanałów nie przełączy.

Uprzejmie proszę o podpowiedź: czy do wymiany jest już tylko cała płyta główna części cyfrowej?
    Można go jeszcze ożywić, jak?

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot

TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot
  • REKLAMA
  • #2 20332454
    Adam G.
    Poziom 22  
    Ocena: 325
    Najpierw sprawdź czy pilot jest sprawny, możesz zrobić test telefonem. Natomiast panel boczny może nie działać poprawnie gdyz często zdarza się że switche są zaśniedziałe, musiałbyś pomierzyc napięcia na pinach klawiatury czy się zmienia po naciśnięciu przycisku.
  • #3 20333560
    dekRe
    Poziom 16  
    Adam G. napisał:
    musiałbyś pomierzyc napięcia na pinach klawiatury czy się zmienia po naciśnięciu przycisku.

Pilot sprawny. Moduł przycisków telewizora ma klasyczne micro switch'e - bez zasilania pomiar rezystancji pokazuje na złączce po ok. 5k3 KEY1 i KEY2 do GND - po wciśnięciu przycisku z grupy czterech rezystancja grupy czterech przycisków spada - ale ma różne wartości, przeważnie do ok. 2k, ale jedynie działający przycisk Volume Down ma rezystancję 3k5.
    Po włączeniu TV, na złączce Key1 i Key 3 mam napięcia oba po 3V3 - czyli zasilanie do klawiatury dochodzi.

Na płycie części cyfrowej są umieszczone dwa mikro switche - ciekaw jestem ich zastosowania.

Czy jest to możliwe, że po przywróceniu zasilania z naprawionego zasilacza trzeba zresetować elektronikę części cyfrowej, by zaczęła pracować poprawnie?
    Miałem kiedyś na stole nieco starszy model LG z bardzo podobnym zasilaczem - tak samo podniesione kondensatory, ale wtedy wystarczyło wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne i telewizor zaczął działać od razu.

Podejrzewam jeszcze problem z jakimś stabilizatorem w części cyfrowej lub jakimś zabezpieczeniem na przerwie - bo napięcia z zasilacza dochodzą do tej płyty, więc albo jedno z zasilań ma element na przerwie i część cyfrowa nie jest zasilana i dlatego nie działa OSD i sterowanie z pilota, albo wymaga jakiegoś resetu i aktualizacji softu, albo płyta główna jest uszkodzona i stąd problem.

Nie mam doświadczenia w naprawie takich płyt głównych przypominających komputerowe płyty główne z ogromnymi układami scalonymi, a nie chcę jej rozgrzebywać niepotrzebnie, więc nadal liczę na podpowiedź - bo to były świetne modele telewizorów z dobrymi matrycami. Szkoda mi go rozbierać.
    Kiedyś naprawiałem z ZURITie Ametysty i Beryle, ale dzisiaj jako senior +. oczy już nie te, by naprawiać część cyfrową samodzielnie - chyba że ktoś już miał taką usterkę i może jeszcze podpowiedzieć, gdzie szukać. Dziękuję.
    TV LG 32LB75 chassis LD75D - Po naprawie zasilacza nie działa menu ekranowe OSD i pilot
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20333702
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Sprawdz prawidłowośc napięc na Main
    SM w zał.
    * lub Link_ elektrotanya

Ponadto
    Cytat:
    Fraza: LG 32LB75 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 132 wyników
    Załączniki:
    • LG_32LB75-76_LD73C.rar (10.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20333832
    dekRe
    Poziom 16  
    lisek napisał:
    Sprawdz prawidłowośc napięc na Main

Dziękuję za SM. Sprawdziłem więc to co mogłem raz jeszcze - czyli napięcia na złączach zasilacza - są OK. Potem pomierzyłem piny czterech stabilizatorów. Mam odpowiednio na nóżkach 5V, 3.4V, 1.8V, 1.2V - jak na schemacie.

Reszta to już mikroelektronika. Schematy serwisowe są dość skomplikowane, trudno znaleźć obszar odpowiedzialny za menu ekranowe, obsługę pilota i przełączanie kanałów.
    Zastanawia mnie jeszcze tylko jedno - czy skoro po włączeniu ze standby na moment pojawia się okienko kanałów w prawym górnym rogu ekranu z grafiką ekranową PR1 i kreskami, z pilota nic nie zmienię i z klawiatury telewizora, jedynie klawisz ściszenia na klawiaturze telewizora pokazuje na ekranie grafikę OSD głośności w dół i tylko to mogę na ekranie dostać - to czy jest może jakiś sposób na wejście do menu serwisowego, na jakiś reset do ustawień fabrycznych? W SM jest napisane: "Press ADJ key in the Adjust remote control."

• Pomocny post
    #6 20334114
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2295
    Witam

Pilota masz oryginalnego czy zamiennik?
    Z tego co wiem to przywrócenie nastaw fabrycznych można tylko zrobić przy pomocy pilota serwisowego ale w Twoim przypadku jeżeli płyta main nie odpowiada na sygnały z pilota będzie to urtudnione.

Trzeba by podstawić używaną płytę mian do tego modelu.

https://allegro.pl/oferta/plyta-glowna-eax37692202-0-od-tv-lg-32lb75-13008571013
  • REKLAMA
  • #7 20334140
    dekRe
    Poziom 16  
    Telo napisał:
    Pilota masz oryginalnego czy zamiennik?

Pilot jest oryginalny. Dzięki za płytę - proszę o solidne zapakowanie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20334206
    Adam G.
    Poziom 22  
    Ocena: 325
    Wygląda że z klawiatura jest ok jak na obu liniach jest 3,3V, ale dla pewności bym ją na chwile odłączył, bo dziwne jest ze reaguje na jeden przycisk.
  • Pomocny post
    #9 20334269
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Przycisk iwchodza w cpu.

:?: próbowales zrobic Reset do ustawien fabrycznych (factory Reset) > o ile jest taka opcja?!
  • #10 20339669
    dekRe
    Poziom 16  
    lisek napisał:
    próbowales zrobic Reset do ustawien fabrycznych (factory Reset) > o ile jest taka opcja?!

Nie znalazłem takiej. opcji do resetu.
    Telewizor działa już - dzięki użytkownikowi Telo, który poratował mnie oferując na Allegro całą płytę główną od tego modelu.
    To rozwiązało problem naprawy tej części digital - bo zasilacz uruchomiony został, lecz jak było napisane w innych tematach, w tych LG często uszkodzeniu zasilacza towarzyszyło uszkodzenie płyty z procesorami. Naprawa takiej płyty to już nie na oczy seniora.
    Ale jest ciekawostka - zazwyczaj po naprawie sprawdzam pobór mocy podłączając sprzęt do sieci przez kostkę prostego watomierza, który pokazuje pobór mocy. Po podłączeniu tego telewizora, nie sposób go uruchomić - nie zapala się nawet dioda standby. Po podłączeniu do sieci telewizor startuje od razu. To mój pierwszy taki przypadek, kiedy podłączony sprzęt do watomierza, nie widział sieci.

Raz jeszcze dziękuję Telo za pomoc z płytą, Wesołych Świąt!
  • #11 20339685
    dekRe
    Poziom 16  
    Wymiana całej płyty głównej części cyfrowej telewizora na drugą, zasilacz został naprawiony, wszystkie napięcia nominalne - prawdopodobnie prócz zasilacza uszkodzony był też procesor.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał telewizor LG 32LB75 (chassis LD75D), który nie uruchamiał się z powodu uszkodzonego zasilacza. Po wymianie kondensatorów w zasilaczu telewizor uruchamia się, ale nie działa menu OSD ani pilot. Użytkownik sprawdził napięcia na złączach zasilacza oraz piny stabilizatorów, które były zgodne z dokumentacją. Problemy z pilotem i klawiaturą telewizora sugerują uszkodzenie płyty głównej. Po wymianie płyty głównej telewizor zaczął działać, jednak wystąpił problem z uruchamianiem z trybu standby. Użytkownik podziękował za pomoc w znalezieniu płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA