logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka kamera termowizyjna do diagnostyki płyt głównych ?

mrh 14 Gru 2022 20:26 2094 6
  • #1 20335107
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Szukam kamery termowizyjnej do diagnostyki płyt głównych najlepiej do 4000 zł. Nie wiem czy kupić kamerę na USB czy jako samodzielne urządzenie. Na USB korzystają osoby, które pokazują swoje naprawy na YT, ja nie planuję tego robić. Więc pewnie zakupię jako samodzielne urządzenie, znalazłem Flir C5 - fajne rozmiary jak smartfon. Drugi model to Bosch GTC 400 C, większe od C5, wygląda bardziej profesjonalnie. Oba mają porównywalne parametry.
    A może zaproponujecie coś innego ? Jestem otwarty na propozycje, bo zakup planuje po nowym roku.
  • #2 20335127
    AdrianHDmaxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Jeśli szukasz kamery do diagnostyki płyt głównych, która jest w Twoim budżecie, polecam Ci Fluke TiS75. Ma ona wielofunkcyjne użycie w wielu dziedzinach, w tym w naprawie płyt głównych. Jest to również kamera termowizyjna z wyświetlaczem LCD, więc można ją używać jako samodzielne urządzenie. Posiada również wiele funkcji, takich jak pomiar temperatury, obrazowanie termiczne, detekcja przeszkód i wiele więcej. Poza tym jest to niedroga opcja, która jest dostępna w cenie około 3000 zł.
  • #3 20335151
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    Ja Ci poleciłbym TE-Q1 (jest toto na USB), którą mam w pracy. Rozdzielczość: 384 x 288 - robi wrażenie w stosunku do tych dwóch, co podałeś (i Flir i Bosch mają po 160x120). Wtedy, gdy kupowana była, kosztowała do 4000zł. Teraz - nie wiem.

Zalety:

- kamera ma własny program na Windowsa, w którym np. można ustawić alarm przekroczenia temperatury w głośnikach komputera. Na stanowisku testów daje to fajne narzędzie do uniknięcia poparzeń rąk w przypadku np. zwarć w płytce.

- myślę, ale nie daję głowy, że dostępne jest SDK, by samemu napisać apkę do obsługi kamery;

- rozdzielczość jest mega,

- wymiary małe, można umieścić na wysięgniku i obserwować temperaturę w całym obszarze roboczym

- rozmiar ekranu zależy już tylko od Ciebie. Przeważnie w ręcznych kamerach bolesne jest to, że wyświetlacz zawsze jest nie tam, gdzie chcemy patrzeć.

- można zawsze dołączyć do smartfona przez USB-C i masz prawie to, co ręczna (dostarczany soft na Androida działa, ale ma kilka wad).

Wady:
    - trzeba wykonać kalibrację przy włączeniu programu - co oznacza, że trzeba zakryć obiektyw kołpakiem z zestawu, kliknąć przycisk i zdjąć kołpak. Kamery ręczne przeważnie mają w środku mechanizm, który co 5-10 sekund zasłania matrycę wzorcem kalibracjnym i kalibruje automatycznie - tu takowej nie ma.
  • #4 20335191
    mrh
    Poziom 18  
    AdrianHDmaxxx napisał:
    polecam Ci Fluke TiS75

Model który podałeś jest niedostępny a jeśli jest to cena przekracza mój budżet, cena 12k - 20k zł. Chyba, że zły model podałeś.

Ture11 napisał:
    a Ci poleciłbym TE-Q1 (jest toto na USB)

Widziałem tą kamerę, masz rację jest super, ale odrzuciłem ją, bo cena teraz to 5500 zł. Kamera Bosch, którą podałem też podrożała z 500 zł w 2mc.
    Używanych modeli wolałbym uniknąć.
  • #5 20335700
    remek002
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    A może któraś z InfiRay, cena jest całkiem niezła w porwaniu z innymi kamerkami i mają dość dobre opinie.
    Sam posiadam Thermal Expert TE-Q1 Plus i niby sprawdza się, ale nie polecam właśnie ze względu na cenę(moja kosztowała dwa lata temu 700 euro) i cenowo właśnie jak na dzisiejsze czasy wypada słabo w porównaniu do InfiRay a tym co oferuje Thermal Expert i w cenie 1 szt. Thermal Expert TE-Q1 można kupić 2-3 szt. InfiRay.
  • #6 20355868
    mrh
    Poziom 18  
    A co myślicie o InfiRay P2, taka malutka kamera do telefonu, matryca 256x192. Kolega ma na sprzedaż za 1100 zł, kupił ją bo szukał przecieku z podgrzewaniu podłogowym. Nie mam jak jej sprawdzić, bo mieszka zagranica i będzie w Polsce dopiero końcem stycznia.
  • #7 20359429
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1407
    mrh napisał:
    A co myślicie o InfiRay P2
    Zobacz t2l lub t2s+ na yt wiele review. Niestety od maja ceny poszły w górę znacznie (t2l chodził po 1300).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kamery termowizyjnej do diagnostyki płyt głównych w budżecie do 4000 zł, preferując samodzielne urządzenie. Wskazał na modele Flir C5 i Bosch GTC 400 C, które mają porównywalne parametry. Otrzymał rekomendacje dotyczące Fluke TiS75, która oferuje funkcje pomiaru temperatury i obrazowania termicznego, oraz TE-Q1, która ma wyższą rozdzielczość, ale jest na USB. Inni użytkownicy zasugerowali również kamery InfiRay, w tym model P2, oraz zwrócili uwagę na wzrost cen w ostatnim czasie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA