logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A4 B5 1.9 TDI 110KM '97 - kabel i darmowy program DIAGNOSTYCZNY grudzien 2022

mak_7 15 Gru 2022 01:21 4902 10
REKLAMA
  • #1 20335578
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Panie i Panowie potrzebuje szybkiej porady i wskazówki.
    Muszę na szybko kupić kabel i zainstalować program do prostej diagnostyki. Mam nieszczelną pompę wtryskową i chce wymienić sam uszczelki ponieważ żaden mechanik do nowego roku nie ma terminów ;(
    Sama wymiana nie jest "trudna" i powinienem podołać, ale naoglądałem się, naczytałem i konsultowałem z mechanikami że później muszę ustawić dawkę paliwa jeśli zdejmuje nastawni i dekielek o pompy. kurcze 4 proste uszczelki ale później może być lipa. z odpalaniem i gaszeniem auta. sama nastawka trywialna - stukanie młotkiem, ale muszę mieć podgląd...
    .
    Proszę, bardzo proszę, jakiś konkretny, a przede wszystkim działający kabel i darmowy program który mogę podłączyć do laptopa i będzie mi służył tylko to sprawdzenia parametrów w czasie rzeczywistym, właśnie miedzy innymi tej dawki paliwa i ewentualnego kasowania błędów. więcej i tak nie ogarnę.
    .
    to nie jest też tak że chce na łatwiznę. Bo szukałem, jednak auto ma swoje lata 1997r. i wszystko co znalazłem jest już co najmniej kilku letnie. A więc nie wiem czy aktualne. Jak bym nie był pod ścianą to mógłbym zamawiać kable i pobierać programy na próbę, ale auto stoi, a mechanicy nie mają terminów... nigdy nie diagnozowałem auta sam, jestem zupełnie zielony w temacie.
    .
    po całej nocy szukania i czytania znalazłem takie coś, jednak nie wiem czy to będzie działaś ze sobą i z moim autem.
    - kabel:
    Audi A4 B5 1.9 TDI 110KM '97 - kabel i darmowy program DIAGNOSTYCZNY grudzien 2022
    - program: https://www.vcds.pl/index.php?mod=site&id=15
    Niestety wszystkie "fajne" OBD, ELMy, diałają tylko z profesjonalnymi i drogimi programami. Albo z autami CYTAT: "[...]Urządzenie działa od 2001 roku z samochodami wyposażonymi w silnik benzynowy oraz od 2004 roku z samochodami wyposażonymi w silniki diesel. [...]", a audi i tak ma inną wtyczkę, wiem bo pożyczałem od kumpla i nie działa :(
    Audi A4 B5 1.9 TDI 110KM '97 - kabel i darmowy program DIAGNOSTYCZNY grudzien 2022
    .
    Proszę ktoś kto ma podobne autko i sprawdzony kabel z programem. Kabel w cenie do 100zł i darmowy program. Jest to możliwe?

Moderowany przez CameR:

Usunięty link Allegro
    Reg. 3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20335630
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3300
    Zwykły kabel USB- KKL (VAG) i do tego VAG com lub Lub VCDS Lite. Tak naprawdę potrzebujesz tylko bloki pomiarowe i widzieć jaka jest dawka i napięcie nastawnika.
  • REKLAMA
  • #3 20336141
    mak_7
    Poziom 9  
    czy to co wkleilem w linkach bedzie dobre?
    jak nie to czy moge poprosic o wskazanie konkretnie ktore ;)
  • Pomocny post
    #4 20336163
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3300
    Kabel ok. ale link do programu jest do wersji płatnej VCDS która działa tylko z kabelkami od VCDS (klucz sprzętowy).

Tu masz VCDS lite VCDS Lite 1.2
  • #5 20336790
    mak_7
    Poziom 9  
    OK, dzięki wielkie kupiłem :)
  • #6 20384038
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    po dłuższym czasie zabrałem się w końcu za tą diagnostykę i niestety same problemy na start. Okazało się że zakupiony kabel nie pasuje obudową... i nie wchodzi na gniazdo :( no trudno obciąłem obudowę z wtyczki i udało się założyć.
    A później problem z programem :( ten VCDS lite 1.2 niestety nie obsługuje USB tylko x4 COM :( i tego już niestety nie przeskoczę. Nie ma w programie wyboru USB.
    Gorąca prośba czy ma ktoś nowszą wersję lub inny program aby mi z tym kablem działał? szukałem trochę po sieci, jednak nie znam się na tym a pobieranie z "niepewnych źródeł" jest ryzykowne i wątpliwe.
    potrzebuje tylko do kasowania błędów i podglądu bloków pomiarowych.

Dodano po 3 [minuty]:

Abo jakaś wersja testowa też mogła by być? tak z kilkudniową licencją lub coś takiego?

Dodano po 4 [minuty]:

znalazłem też jakieś instrukcję aby instalować "sterowniki" i tworzenie wirtualnego portu COM. Czy ktoś się w to bawił i czy to działa na win10?
    taki filmik pod win7:
    https://youtu.be/whBV7xd_Wek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20384372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20387191
    mak_7
    Poziom 9  
    dzień dobry,
    udało się zrobiłem jak w filmiku faktycznie trzeba było trochę po czarować z portem COM.
    Odczytałem wartości i wyglądają tak:
    Audi A4 B5 1.9 TDI 110KM '97 - kabel i darmowy program DIAGNOSTYCZNY grudzien 2022 Audi A4 B5 1.9 TDI 110KM '97 - kabel i darmowy program DIAGNOSTYCZNY grudzien 2022
    teraz prosiłbym o jakąś opinię czy zmieniać to czy może tak zostać? wyczytałem, że dawka powinna być w przedziale 3-6 bliżej 3. Ale też pisali, że jak "większa"(wartość) to "mniejsza"(dawka) :) Auto się nie dławi odpala raczej normalnie, tak mi się wydaje przynajmniej. Moc też raczej w porządku. co do spalania to robię jeszcze testy i wychodzi różnie. W sumie to na chwile obecną chyba jest OK, ale nie ma teraz mrozów i jeszcze to spalanie nie mam sprawdzonego.
    .
    A i zapomniałem w ogóle napisać że jednak sam tego nie robiłem ponieważ wszyscy mi to odradzali i jednak zrobił to mechanik. A co się okazało nie wszyscy Mechanicy się tym zajmować chcieli to oddałem do "polecanego" przez znajomego, ale pierwszy raz auto u niego było.
    Wymienione były wszystkie uszczelki od Nastawnika. te 2 od pokrywy i samego nastawnika oraz pozostałe mniejsze bezpośrednio przy nastawniku (od przewodów paliwowych itp.)
    .
    Na koniec jeszcze raz chciałbym się zapytać czy jechać do tego Mechanika aby to wyregulował czy zostawić? Zona za tydzień jedzie autem w trasę to czasu mało...
  • Pomocny post
    #9 20387423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20392110
    mak_7
    Poziom 9  
    dzień dobry,
    dzięki za odpowiedź. na razie nie zamykam jeszcze wątku. jak wszystko za jakiś czas będzie ok to wtedy to zrobię :)
  • #11 20498530
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    wchodzi na to że jest OK. są trochę większe problemy z odpalaniem jak były mrozy. ale mocny akumulator robi robotę.
    dziękuje wszystkim za pomoc. i NIE zakorkowanych dróg wam życzę :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu kabla diagnostycznego i oprogramowania do Audi A4 B5 1.9 TDI z 1997 roku. Użytkownik poszukiwał prostego rozwiązania do diagnostyki, aby móc sprawdzić parametry silnika, w tym dawkę paliwa, oraz kasować błędy. Uczestnicy forum polecili kabel USB KKL (VAG) oraz program VCDS Lite, jednak użytkownik napotkał problemy z kompatybilnością kabla i oprogramowania. Po pewnych modyfikacjach udało mu się uzyskać dostęp do danych diagnostycznych. Ostatecznie, po konsultacjach, zdecydował się na pomoc mechanika, który zajął się wymianą uszczelek pompy wtryskowej. Użytkownik zauważył poprawę, ale wystąpiły drobne problemy z odpalaniem w mroźne dni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA