logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otake7090VT - skaczący obraz z DVD przez S-Video, jak to naprawić?

dormagi 17 Lis 2005 20:03 846 6
REKLAMA
  • #1 2000052
    dormagi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie za bardzo wiedziałem gdzie zamieścić ten temat, więc jeśli to złe miejsce to proszę o wyrozumiałość.
    Mianowicie po podłączeniu do tegoż telewizora DVD (sprowadzonego z USA) poprzez kabel S-Video widać planszę tytułową, ale niestety obraz skacze i nie można w żaden sposób dostroić aby było OK. Na innych telewizorach w domu (nowszych) wszystko jest w porządku. Co może być przyczyną, i ewentualnie jak sobie z tym poradzić? Dodam tylko że na TV od jakiegoś czasu pojawiły się cieniutkie białe kreseczki u góry ekranu (już czytałem o tym na forum), czy to może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 2000224
    teleele
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Czy tv na zwykłech programach też tak się zachowuje? moze to być wina synchronizacji Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2000250
    dormagi
    Poziom 12  
    Przy oglądaniu programów telewizyjnych jest wszystko OK (oprócz cieniutkich pasków), tak samo po podłączeniu odtwarzacza video (przez kabel euro) też jest OK. Tylko z tym DVD jest problem, ma tylko złącze s-video.
  • #4 2000276
    teleele
    Poziom 16  
    Może kabel przedzwoń go
  • REKLAMA
  • #5 2000294
    dormagi
    Poziom 12  
    Podłączając DVD tym samym kablem do innego TV wszystko jest OK.
    PS.
    A co to znaczy przedzwonić kabel?
  • Pomocny post
    #6 2000318
    teleele
    Poziom 16  
    Miernik na piszczyk i jazda Wina zeczywiście tkwi w tv
  • REKLAMA
  • #7 2332444
    dormagi
    Poziom 12  
    Problem okazał się banalny i aż wstyd się przyznać że od tego nie zacząłem sprawdzania. Mianowicie w odtwarzaczu DVD był ustawiony standard NTSC.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył skaczącego obrazu podczas podłączenia odtwarzacza DVD sprowadzonego z USA do telewizora Otake7090VT za pomocą kabla S-Video. Obraz na innych telewizorach działał poprawnie, a na telewizorze problem występował tylko z sygnałem DVD, podczas gdy sygnał telewizyjny i odtwarzacz video podłączony kablem euro działały bez zakłóceń. Pojawiły się również cieniutkie białe paski u góry ekranu, jednak nie były one przyczyną problemu. Po wykluczeniu uszkodzenia kabla i potwierdzeniu, że wina leży po stronie telewizora, ostatecznie okazało się, że odtwarzacz DVD był ustawiony na standard NTSC, co powodowało problemy z synchronizacją obrazu na telewizorze. Zmiana standardu na kompatybilny z telewizorem rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA