logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypolerować rant w aluminiowych felgach?

siwy144 17 Lis 2005 20:57 6079 8
REKLAMA
  • #1 2000304
    siwy144
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    jak zrobić polerowany rant w alu.felgach?
  • REKLAMA
  • #2 2000392
    DOHC
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    nakladka polerujaca na wiertarke , pasta scierna i ogien

ja jak zawory polerowalem to wykanczalem pasta AUTOMAX jest to pasta do lakieru , tej zimy mam zamiar cale fele wypolerowac :D
  • REKLAMA
  • #3 2000664
    siwy144
    Poziom 19  
    A czasem korozja nie będzie ich zjadała czy dać jakiś lakier.
  • #4 2000887
    DOHC
    Poziom 19  
    tego nie wiem ale w sumie jak sie cos zacznie dziac to przejedziesz wiertarka i masz polysk a pod lakierem niz nie zrobisz juz , niech sie wypowiedza inni
  • REKLAMA
  • #5 2002303
    siwy144
    Poziom 19  
    A z felg musze całą farbe zdrapać do alunimum i czy pasat tempo może być.
  • REKLAMA
  • #7 2002820
    DOHC
    Poziom 19  
    moim zdaniem to te miniszlifierki to wcale nie takie dobre rozwiazanie , padaja szybko , koncowki drogie i wogole . Co do pasty to tempo powinna byc OK
  • #8 2002976
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Jak już miniszlifierka tego typu to tylko Dremel lub Proxxon, miałem kiedyś taką tanią i nie wytrzymała nawet jednej obróbki głowcy. Mam Dremela i śmiga już dłuuuugo i jak narazie nic sie nie wysypało. Wydaje mi sie że najrozsądniejszym wyjściem bedzie zapięcie do wiertarki trzpienia polerującego i zaopatrzenie sie w paste polerską. Na początek jakąś mocno ścierną a na wykończenie coś delikatnego.
  • #9 2004139
    piacho
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    polerowalem u siebie cale felgi (zaczalem od rantu skonczylo sie na calych)rant ok 9 cm najpierw spulchniacz do usuwania powlok lakierniczych (rozne sa i roznie dzialaja ) pozniej papier wodny 400 ,800,1500 i na koniec 2000 a jak bedzie w miare gladka powierzchnia to pasta polerska najpierw niebieska pozniej zielona (kupisz ja raczej w bardziej specjalitycznym sklepie w lublinie jest jeden ) na filcu najlepiej na szlifierce (mosza byc obroty i temp)
    powodzenia robota brudna (oczy jak umalowane od pasty i aluminium :)) i b. pracochlonna (ale zima idzie i bedzie na to czas)

Dodano po 1 [minuty]:

sorki najpierw zielona (jest grubsza )

Podsumowanie tematu

✨ Polerowanie rantów aluminiowych felg wymaga usunięcia powłok lakierniczych, np. za pomocą spulchniacza, a następnie szlifowania papierem wodnym o gradacjach 400, 800, 1500 i 2000. Do polerowania stosuje się pasty polerskie – najpierw grubszą (zieloną), a następnie delikatniejszą (niebieską). Do narzędzi polecane są miniszlifierki wysokiej jakości, takie jak Dremel lub Proxxon, lub trzpienie polerujące montowane do wiertarki. Pasta Tempo jest uznawana za odpowiednią do wykończenia. Warto rozważyć zabezpieczenie rantów lakierem, aby zapobiec korozji, choć polerowanie można powtórzyć w razie potrzeby. Proces jest pracochłonny i wymaga ostrożności ze względu na pył aluminiowy i pasty ścierne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA