logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Adaptery dwóch zewnętrznych ekranów: CADUAL4KDOCK vs U3DUAL4KHDMI vs C31DUAL4KDP - który wybrać?

jowyma 27 Gru 2022 11:32 540 13
REKLAMA
  • #1 20353772
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 170
    Proszę o pomoc w następującej sprawie. Chcę kupić adapter, który podepnę do silnego laptopa (zarówno CPU jak i GPU) dwa monitory zewnętrzne. Kłopot w tym, że znalezione adaptery znacząco różnią się ceną i nie wiem który wybrać. Mogę je wszystkie kupić w granicach 200 - 300 zł (używane).
    CADUAL4KDOCK
    U3DUAL4KHDMI
    C31DUAL4KDP
    W laptopie jest USB-A, USB-C, Thunderbolt.
    Używane urządzenia mają podobną cenę ale nowe znacząco się różnią ceną. Nie wiem który wybrać (a może jeszcze inny?).
    Także nie rozumiem dlaczego te stacje powyżej nazywane są adapterami, a ten produkt poniżej zewnętrzną kartą graficzną:
    https://www.conrad.pl/pl/p/zewnetrzna-karta-g...alAc0B8a95vQAOk-ZhBoCvt4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    Ewentualnie może takie rozwiązanie (mam zasilacz, kartę graficzną także):
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/riser-egpu-exp-gdc-v85c-ngff-m2-lub-mini-pcie
    (tylko który z tych kabli wybrać).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20354132
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    To dość zagmatwany temat, ponieważ w 1 obudowie może być tak naprawdę kilka różnych urządzeń. Włączając w to właśnie "kartę graficzną na USB" w technologii DisplayLink https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayLink.

Najłatwiej odrzucić ostatnią opcję, to jest wyprowadzenie 1 linii PCI express ale podłączane na stałe i nie przeznaczone do laptopów.

U3DUAL4KHDMI - tu wtyczka USB-A, sformuowania "DisplayLink" oraz "Dwa zewnętrzne monitory są również obsługiwane na platformie Apple M1 i M2" jasno wskazują że to karta graficzna USB DisplayLink.

C31DUAL4KDP - tu jest wtyczka USB-C, "Tylko jeden monitor zewnętrzny będzie obsługiwany, gdy będzie używany z systemem macOS", "Nie wymaga instalacji" oraz "Technologia adaptera: USB-C (MST)" wskazuje że to jest adapter z USB-C alternate mode DisplayPort na 2 DisplayPorty. Fakt że są 2 gniazda i że drugie nie działa na MacOS wskazuje że "drugą częścią" tego urządzenia jest splitter DisplayPort Multi-StreamTransport : https://www.cablematters.com/Blog/DisplayPort/daisy-chain-monitors

CADUAL4KDOCK - tu niby jest wtyczka USB-C ale od razu z przejściówką na USB-A co zdradza że sprzęt nie używa ani nie wymaga żadnej "magii" USB-C (jak alternate mode) i jest to również karta graficzna USB DisplayLink a oprócz tego hub USB3, karta sieciowa USB itd.

Co dla Ciebie najlepsze? Nie wiem jakiego masz laptopa, ale jeśli ma dobrą grafikę i liczba monitorów nie jest przekroczona to lepiej podpinać się do niej, bez uciekania się do dodatkowej karty graficznej DisplayLink. Jeżeli masz wolne 2 USB-C z DisplayPort, to najprościej kupić 2 kable USB-C - DisplayPort. Jeżeli twój monitor ma DP OUT to drugi podłączysz do tego, o ile masz Windowsa lub Linuxa a nie MacOS.

Ja osobiście jestem fanem docków, ale nic z tego co wrzuciłeś nie jest prawdziwym dockiem. Ja używam takiego tb3cdualdpdockpd-7 co zapewnia mi podłączenie całego laptopa 1 kablem - ładowanie, monitory, USB. Niestety też ma swoje wady - czasami resetuje komputer w czasie podłączania no i cena jest z zupełnie innej półki.

jowyma napisał:
    Także nie rozumiem dlaczego te stacje powyżej nazywane są adapterami, a ten produkt poniżej zewnętrzną kartą graficzną:
    Bo "adapter" to nazewnictwo funkcjonalne (co chcę uzyskać) a "zewnętrzna karta graficzna" to nazewnictwo techniczne (jak działa).
    To jak z pomidorem: dla kucharza jest warzywem a dla botanika jest owocem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20354133
    Tomek_Krecik
    Poziom 30  
    Ocena: 236
    U3DUAL4KHDMI

Nie korzystam z takich urządzeń ale ten wydaje się najlepszy po porównaniu specyfikacji.
  • Pomocny post
    #4 20354146
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Szkoda że nie wiadomo co to za laptop ani do czego to ma służyć.
  • REKLAMA
  • #5 20354233
    jowyma
    Poziom 23  
    Najczęściej podłączany będzie Dell Precision 3651, ale także Dell Precision 7530, Asus F705, Thinkpad T480, Thinkpad T490, być może także inne, starsze urządzenia.
    Jeżeli adaptery nie będą drogie to mogę kupić dwa różne.
    Do czego ma służyć - głównie do pracy, może obejrzenie filmów.
  • Pomocny post
    #6 20354260
    Agent L
    Poziom 13  
    Napisz jeszcze jakie to monitory, tzn czy są 4k i czy choć 1 z nich ma wyjście DP.
    Jak dotąd z tu wymienionych najlepiej wypada C31DUAL4KDP.
  • REKLAMA
  • #7 20354277
    jowyma
    Poziom 23  
    To są póki co stare monitory. Jeden ma wyjścia wyłącznie VGA, a drugi ma VGA oraz DVI. Philips 223V5L, AOC 917SW+/TFT19W80PS. Mam przejściówki na HDMI.
  • Pomocny post
    #8 20354405
    Agent L
    Poziom 13  
    jowyma napisał:
    To są póki co stare monitory. Jeden ma wyjścia wyłącznie VGA, a drugi ma VGA oraz DVI. Philips 223V5L, AOC 917SW+/TFT19W80PS. Mam przejściówki na HDMI.
    Chyba inaczej nazywamy kierunki. Ja nazywam że źródło sygnału (komputer) ma wyjście a w monitorze jest wejście (tego sygnału).
    Skoro używasz przejściówek z HDMI do VGA i DVI to DisplayPort jest poza zasięgiem i pozostaje tylko HDMI. (chyba że masz kolejne DP -> HDMI)

Różnica między wyjściem a wejściem jest o tyle istotna że niektóre (zwł biznesowe) monitory z wejściem DP mają także wyjście do którego można podłączyć wejście kolejnego monitora.
    https://www.x-kom.pl/g-6/c/15-monitory.html?f157-zlacza=4550-wyjscie-displayport-1-szt.
    Jeżeli planujesz niedługo zakup monitorów to zamiast przejściówki lepiej skupić się na odpowiednim monitorze. Wtedy nie potrzebujesz żadnej przejściówki, pierwszy monitor podpinasz kablem (USBC-USBC lub USBC-DP) do laptopa a drugi do pierwszego.

Ja bym się skupił na wymianie monitorów/monitora bardziej niż na kolejnych przejściówkach, bo rozbudowujesz sobie park maszynowy HDMI a to jest złącze lepsze do telewizorów niż komputerów. Przejściówka 200-300zł a np używany Dell U2415 kosztuje 600zł
  • Pomocny post
    #9 20354883
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Zakup stacje lenovo 40AS0090EU.
  • #10 20355602
    jowyma
    Poziom 23  
    Nie stać mnie obecnie na zakup 2 dobrych monitorów, ponadto szkoda mi niewykorzystać starych, które mam za darmo.
    Ponadto, podpinać do nich będę dużo różnych laptopów stąd potrzebuję póki co rozwiązania opartego na dość starej technologii. We wszystkich urządzeniach mam USB-A, mogę podpiąć też USB-C.
    W przyszłości jak uzbieram pieniądze to zmienię te monitory, ale na razie mam bardzo dużo innych ważnych wydatków i sądzę, że co najmniej przez 2 lata nie będę w stanie kupić monitorów.
    Szukam rozwiązania uniwersalnego, które na dzień dzisiejszy pozwoli mi podpiąć wszystko do kupy i w rozsądnej cenie.
  • #11 20355661
    Agent L
    Poziom 13  
    Jeżeli chcesz po taniości to chyba lepiej podłączać je osobno 2 przewodami. Większość z tych laptopów ma HDMI, więc 1 monitor podłączysz tam a na drugi kup kabel lub przejściówkę USB-C - HDMI za 30-40 zł: https://allegro.pl/kategoria/akcesoria-gsm-348?string=usb-c%20hdmi&order=p Ew. 2 takie kable jak jeden z laptopów ma 2x USB-C a nie ma HDMI

Zwróć uwagę na wielkość obudowy wtyczki HDMI, w monitorze może nie być miejsca by podłączyć największe grubasy.
  • Pomocny post
    #12 20356779
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Jak masz monitory z VGA i DVI. To taka stacja będzie dobra.

LENOVO ThinkPad Pro Dock 40A700 - dvi+ adapter na vga oraz DP stacja na usb 3.0
    lub
    Lenovo 40A900 - stacja na usb-c z VGA, 2xDP
    ewentualnie
    Lenovo 40A800 z adapterem z hdmi na vga i z dp na dvi

Wszystkie obsługują monitory 4K.

Wyglądają tak:
    Adaptery dwóch zewnętrznych ekranów: CADUAL4KDOCK vs U3DUAL4KHDMI vs C31DUAL4KDP - który wybrać?
    Adaptery dwóch zewnętrznych ekranów: CADUAL4KDOCK vs U3DUAL4KHDMI vs C31DUAL4KDP - który wybrać?
  • #13 20359903
    jowyma
    Poziom 23  
    Przejsciowka zadziałała, tylko bez przejścia z USB-C na USB-A. Sama przejściówka USB-C-> VGA działa idealnie.
  • #14 20364915
    jowyma
    Poziom 23  
    Problem rozwiązała przejściówka usb-c na VGA, podłączona bezpośrednio do gniazda usb-c.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje adaptera do podłączenia dwóch zewnętrznych monitorów do laptopa, mając do wyboru modele CADUAL4KDOCK, U3DUAL4KHDMI oraz C31DUAL4KDP. W dyskusji omówiono różnice między tymi adapterami, wskazując, że U3DUAL4KHDMI obsługuje dwa monitory przez USB-A z technologią DisplayLink, natomiast C31DUAL4KDP, działający przez USB-C, obsługuje tylko jeden monitor na macOS. Użytkownik posiada starsze monitory z wyjściami VGA i DVI, co ogranicza możliwości podłączenia. Zasugerowano również, że lepszym rozwiązaniem może być zakup nowych monitorów z wyjściem DisplayPort, aby uniknąć użycia przejściówek. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na przejściówkę USB-C na VGA, która działała poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA