logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie własnego generatora kodów EAN-13 w JS/HTML: porady i przykłady

ballucz 27 Gru 2022 16:19 561 8
REKLAMA
  • #1 20354237
    ballucz
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Hej
    Czy wiek ktoś jak napisać własny generator kodów EAN- 13 w JS/HTML?
    ma jeden z Internetu, trochę przerobiłem go po swojemu ale nie mogę uzyskać takiego efektu jaki chcę. pisał to ktoś kiedyś i ma może jakiś przykład albo coś?
  • REKLAMA
  • #2 20354642
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 225
    Jaki efekt chcesz uzyskać?
    Chodzi w ogóle o generowanie ciągu cyfr, czy generowanie kodu paskowego z podanych cyfr, czy może oba zagadnienia?
  • #3 20355173
    ballucz
    Poziom 3  
    Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

to jest kod roboczy i potrzebuję zeby po wpisaniu do inputa o id ean kodu po kliknieciu buttona generowało mi go w takiej postaci jak w załączniku
    Załączniki:
    • Tworzenie własnego generatora kodów EAN-13 w JS/HTML: porady i przykłady kod.png (7.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20355310
    ballucz
    Poziom 3  
    jeśli dobrze rozumiem, to cyfra kontrolna jest wgl nie rysowana w kodzie ean-13?

Dodano po 49 [minuty]:

a jeszcze jedno pytanie, kumam mniej więcej jak narazie :) ale dobrze myślę, ze sa dwa inne kodowania znaku gdy jest prawostronny i lewostronny? czyli muszę napisać funkcję która wybiera też jaki to ma być znak ?
  • #6 20355517
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Jest rysowana. Inaczej by nie było kontroli poprawności odczytu.

Tak, są dwa sposoby. To wynika z ilości pasków, pasków dzielących oraz konieczności naprzemienności.
  • REKLAMA
  • #7 20360618
    ballucz
    Poziom 3  
    ok czyli musiałbym napisać tak jakby dwie tablice na liczby od 0 do 9 zakodowane lewo stronnie i prawostronnie i funkcję która sprawdza we wpisanym kodzie jak mam być kodowana wpisana liczba, dobrze myśle?
  • #8 20360682
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Tak, a nawet trzy.
    W drugim linku masz nawet kod przykładowy, w którym to widać: pierwsze znaki bierze z tablicy A lub B (lewa, parzyste, nieparzyste), a końcowe z tablicy C (prawa strona, tylko parzyste).
  • #9 20395773
    ballucz
    Poziom 3  
    ok mam to

to jest kod skryptu
    Kod: Javascript

a to kod html

Kod: HTML, XML

i nie umiem ogarnąć tego jak by podpiąć to wszystko pod pierwszy button ten i żeby kod generował się w div id="d1". masz może jakiś pomysł jak to połączyć?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia generatora kodów EAN-13 w JavaScript i HTML. Użytkownik poszukuje pomocy w uzyskaniu pożądanego efektu, pytając o generowanie ciągu cyfr oraz kodu paskowego. Odpowiedzi koncentrują się na zrozumieniu zasad generowania kodów EAN-13, w tym na konieczności rysowania cyfry kontrolnej oraz różnicach w kodowaniu lewostronnym i prawostronnym. Uczestnicy sugerują stworzenie tablic dla różnych kodów oraz funkcji do ich wyboru. Przykłady kodu są dostarczane, w tym fragmenty dotyczące tablic parzystości oraz kodów dla lewej i prawej strony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA