logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel Kat.6a U/UTP to dobry wybór i czy muszę uziemić ekran?

Majster865 28 Gru 2022 23:34 3327 12
REKLAMA
  • #1 20356904
    Majster865
    Poziom 3  
    Cześć,

Kolega mnie poprosił aby okablować mu pare pokoi w domu z skrętką oraz podłączyć pare access point-ów, z racji że już to robiłem pare lat temu w swoim domu.
    Przy budowie domu popełnił błąd, myśląc że Wi-Fi mu z standardowego rutera od dostawcy obsłuży 2 piętra :lol: :D

Dużo czytałem na forach na temat jakiej skrętki użyć w 2022 i dużo osób proponowało Kat.6a U/UTP z dobrej firmy (sam okablowałem dom kat.6 jak kat.5e był standard i nie żałuję tej decyzji).
    Chciałem kupić kabel od wielkiej hurtowni elektrycznej lokalnie lecz oni nie mieli czegoś takiego w ofercie, bo niby taki kabel nikomu nie jest potrzebny (proponowali kat.6) :lol: .

Kupiłem więc 100m ,,Molex U/UTP KAT.6a CAA-00422-BL'', bo firma Molex mi znana była spośród ALANTECH oraz DIGITUS.
    Otrzymałem kabel lecz on ma ekran w środku kabla.

Nie jestem pewien czy dobry kabel kupiłem. Czy mam ten ekran uziemić? Jakie wtyki do tego kabla użyć - ekranowane czy standardowe?

Proszę o odpowiedz,
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20356911
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2028
    7sn8nzkb9r napisał:
    Czy mam ten ekran uziemić?
    Koniecznie.

7sn8nzkb9r napisał:
    Jakie wtyki do tego kabla użyć - ekranowane czy standardowe?
    Ekranowane.

7sn8nzkb9r napisał:
    (sam okablowałem dom kat.6 jak kat.5e był standard i nie żałuję tej decyzji).
    Co masz podłaczone i z jakimi prędkościAMI?
  • REKLAMA
  • #3 20356930
    Majster865
    Poziom 3  
    freebsd napisał:
    7sn8nzkb9r napisał:
    Czy mam ten ekran uziemić?
    Koniecznie.

Według specyfikacji producenta piszę że ,,Nie wymaga zachowania ciągłości ekranu ani uziemiania''.
    Gdzieś czytałem, że każde ekranowanie musi być uziemione - czy tutaj mogłby być podwójny błąd producenta nazywająć kablem ,,U/UTP'' jak jest ,,U/FTP'' oraz błędnej instrukcji w specyfikacji?

freebsd napisał:
    7sn8nzkb9r napisał:
    (sam okablowałem dom kat.6 jak kat.5e był standard i nie żałuję tej decyzji).
    Co masz podłaczone i z jakimi prędkościAMI?

Mam podłączony swiatłowód 100mbps, pare access pointów UniFi z serwerem PLEX, PiHole w kabinie Rack. Mam możliwość ulepszyć internet do 500mbps ale narazie mi 100mbps wystarcza.
  • REKLAMA
  • #4 20357037
    freebsd
    Poziom 42  
    Majster865 napisał:
    Według specyfikacji producenta piszę że ,,Nie wymaga zachowania ciągłości ekranu ani uziemiania''.
    Podasz link do tej informacji?

Majster865 napisał:
    Mam podłączony swiatłowód 100mbps, pare access pointów UniFi z serwerem PLEX, PiHole w kabinie Rack. Mam możliwość ulepszyć internet do 500mbps ale narazie mi 100mbps wystarcza.
    To po co Tobie okablowanie Cat 6?
  • #5 20357206
    Majster865
    Poziom 3  
    freebsd napisał:
    Majster865 napisał:
    Podasz link do tej informacji?

https://www.molexces.com.pl/webfoo/wp-content/uploads/CAA-00422_424-BL-PL.pdf

freebsd napisał:
    Majster865 napisał:
    To po co Tobie okablowanie Cat 6?

Potrzebne mi okablowanie Cat 6 bo za pare lat jak podłączone swiatłowód 1000mbps z switchami 2.5/10gbps to żeby wszystko fajnie grało ze sobą. Wiem że może byłoby ok nawet na kat.5e, ale nie chce wymieniać kabli za 10 lat.
  • REKLAMA
  • #6 20357279
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Oczywiście, że lepiej kupić przewody wyższej kategorii, niż w danym momencie wymagana. Instalacje robisz na 30-40 lat. Sumując robociznę, czas itd, to różnica w cenie naprawdę niewielka a możliwości za 20 lat zdecydowanie inne.
    Przewody ekranowane lepiej uziemić, ale jeśli to U/FTP, to nawet nie ma jak tego w praktyce zrobić.
    Robiąc instalację, zrób w każdym pomieszczeniu po minimum dwa przewody. Jeden do Ethernetu, drugi do innych zastosowań nie bazujących na Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20357307
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    IC_Current napisał:

Robiąc instalację, zrób w każdym pomieszczeniu po minimum dwa przewody. Jeden do Ethernetu, drugi do innych zastosowań nie bazujących na Ethernet.

Przy multimediach w pokojach typu tv, tuner sat proponuje nawet 4szt., przydaje się.
  • #8 20357404
    Majster865
    Poziom 3  
    IC_Current napisał:
    Przewody ekranowane lepiej uziemić, ale jeśli to U/FTP, to nawet nie ma jak tego w praktyce zrobić.

No i tutaj cały mój problem tkwi - niby pisze że jest U/UTP ale ma taką folie wokół par drutu. Kabel też nie ma drutu odprowadzającego który się podłącza do uziemienia ekranowanego wtyku (widziałem dużo filmików na youtube z kablami U/FTP co to mają).

Prosiłbym o opinie czy lepiej kupić inny pewniejszy kabel U/UTP... Jak tak, to jakiś konkretny sprawdzony model kabla kat.6a który mógłbym kupić na 100m.
  • #9 20357415
    IC_Current
    Majster865 napisał:
    Prosiłbym o opinie czy lepiej kupić inny pewniejszy kabel U/UTP... Jak tak, to jakiś konkretny sprawdzony model kabla kat.6a który mógłbym kupić na 100m.

Nie ma się co w domu przejmować. Ekran na żyłach spełnia inne zadania niż ten pod powłoką.
    Porządne przewody sprzedaje np Dipol pod marką Netset. Polecić też można Telefonikę czy Drakę. Bitner też się nada, choć na wysokich kategoriach jednak budowa przewodu odstaje od tych wcześniej wspomnianych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20357479
    freebsd
    Poziom 42  
    Majster865 napisał:
    https://www.molexces.com.pl/webfoo/wp-content/uploads/CAA-00422_424-BL-PL.pdf

Kabel UTP nie jest kablem ekranowanym.

Nadal każdy kabel ekranowany musi być podłączony prawidłowo. Kabel ekranowany podłączmy do uziemienia i stosujemy wtyki ekranowane.

IC_Current napisał:
    Oczywiście, że lepiej kupić przewody wyższej kategorii, niż w danym momencie wymagana. Instalacje robisz na 30-40 lat. Sumując robociznę, czas itd, to różnica w cenie naprawdę niewielka a możliwości za 20 lat zdecydowanie inne.
    Dla mnie nie jest to takie oczywiste. Są budynki, które krócej będą stały. Są budynki, które po takim czasie będą musiały przejść generalny remont włącznie z ociepleniem. Większość mieszkań i biur przejdzie generalny remont w krótszym czasie.
    Jaką trwałość podaje producent kabla? Ja w przetargach miałem oferowane maksymalnie 10 lat.

Majster865 napisał:
    Potrzebne mi okablowanie Cat 6 bo za pare lat jak podłączone swiatłowód 1000mbps z switchami 2.5/10gbps to żeby wszystko fajnie grało ze sobą. Wiem że może byłoby ok nawet na kat.5e, ale nie chce wymieniać kabli za 10 lat.
    Jak masz światłowód to po co Ci kabele do szybkich połączeń? Sądzisz, że będziesz używać tych samych kabli za 10 lat? Mam w domu szkielet 10 Gbps na światłowodach i odpowiednie karty do komputerów, a cała reszta radośnie śmiga :-) na Cat. 5e.
  • #11 20357503
    IC_Current
    freebsd napisał:
    Dla mnie nie jest to takie oczywiste. Są budynki, które krócej będą stały.

No są, ale też zdarza mi się trafić na budynki, gdzie instalacja elektryczna pochodzi z czasów elektryfikacji Polski - rury bermanki, przewody w gumie lub oplocie materiałowym a osprzęt ceramiczny. Raczej w domach mniej niż 20 lat między większymi remontami nie mija, a i przy takich remontach ludzie potrafią zostawić starą, nawet niebezpieczną instalację elektryczną a co dopiero mówić o LAN.
    freebsd napisał:
    Mam w domu szkielet 10 Gbps na światłowodach i odpowiednie karty do komputerów

Światłowody są przyszłościowe, ale jednak koszty urządzeń aktywnych są nieporównywalne do miedzi. No i na moje oko miedź będzie dłużej żyła. Zobacz co stało się z wielomodami - jeszcze 10 lat temu były standardem, a teraz nie idzie kupić urządzeń powyżej gigabita w normalnej cenie. Zaś kat 5e żyje od lat i 2,5 lub 5Gbps na to powstało w normalnej cenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20359164
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    freebsd napisał:
    Jaką trwałość podaje producent kabla? Ja w przetargach miałem oferowane maksymalnie 10 lat.

Są producenci, którzy dają 25 lat gwarancji na swoje sieci strukturalne.
  • #13 20359776
    Majster865
    Poziom 3  
    freebsd napisał:
    Kabel UTP nie jest kablem ekranowanym.

Więc, rozumiem że go podłączam do wtyków oraz keystone-ów nie ekranowanych.

Znalazłem inny taki kabel (Panduit CAT.6A U/UTP DCA 23 AWG LSZH) z folią wokół par i też pisze że jest U/UTP.
    https://www.tradeinn.com/techinn/pl/panduit-cat.6a-u-utp-dca-23-awg-lszh-305-m/137933154/p

Dokument specyfikacyjny tego kabla też piszę ,,The foil barrier shall not be grounded.''
    Musi to być jakaś nowa technologia jeżeli Molex oraz Panduit (obie bardzo respektowane firmy w stanach) produkują taki kabel z taką folią i nakazują aby nie uziemiać tej folii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wyboru kabla Kat.6a U/UTP do okablowania domu oraz kwestii uziemienia ekranu. W odpowiedziach podkreślono, że kabel ekranowany powinien być uziemiony, ale w przypadku kabla U/UTP, który ma folię wokół par, producent nie wymaga uziemienia. Użytkownik wskazał na wątpliwości dotyczące specyfikacji kabla Molex, który zakupił, oraz porównał go z innym kablem Panduit. W dyskusji zasugerowano, że lepiej jest inwestować w wyższe kategorie kabli, aby zapewnić przyszłą kompatybilność z szybszymi połączeniami. Rekomendowano również inne marki, takie jak Dipol, Telefonika, Draka i Bitner, jako producentów wysokiej jakości kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA