logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sony kv-2569 - brak synchronizacji w trybie TXT i menu.

arigato 18 Lis 2005 02:57 1041 2
REKLAMA
  • #1 2001198
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam wszystkich bardzo serdecznie!
    Chciałbym przedstawić swój problem, który dotyczy właśnie tego telewizora. Kupiłem go ponad jedenaście lat temu i, szczerze mówiąc, od początku były z nim jakieś problemy. Wiadomo, SONY!!! O naprawdę kiepskiej regulacji geometrii obrazu nawet nie wspomnę, bo i po co?
    Były inne niedomagania, np. dłużej lub krócej mrugająca dioda STANDBY po włączeniu wyłącznikiem głównym. Wystarczyło wymienić jeden kondzior i po sprawie.
    Od około pół roku gnębi mnie natomiast inny problem. Po włączeniu telegazety, lub menu ekranowego, pomimo prawidłowo wyświetlanego obrazu, CZĘSTO brak jest synchronizacji obrazu generowanego cyfrowo, czyli w/w menu i telegazety. Po jakimś czasie, dłuższym lub krótszym, coś się samo naprawia i wówczas wszystko jest w porządku, ale bywa też tak, że przez kilka godzin jest źle i już. A kiedy już to menu, lub TXT idzie poprawnie, to można czasami zaobserwować lekkie falowanie na krawędziach styku z obrazem analogowym. Grafika zielona jest cały czas wyświetlana poprawnie. Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów to jestem do dyspozycji. Kiedyś w Internecie znalazłem opis tej usterki, ale za podpowiedź kazano sobie zapłacić ponad dziesieć dolców, a strona i tak była w „robaczkach” (japan).
    Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam wszystkie elektrody.
  • REKLAMA
  • #2 2001431
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Wygląda to na kiepskie impulsy(H lub V) dochodzące do TXT.Trzeba oscyloskopem sprawdzić ich jakość.Znając życie to może być mały elektrolit odsprzęgający.
  • #3 2001628
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam i dziękuję za zainteresowanie.
    Jak tylko brat się u mnie pojawi (z oscyloskopem) to dobierzemy się do tych bebechów jeszcze raz. Niedawno kupiłem 29” soniaka i teraz mogę sobie pozwolić na grzebaninę w tym starym. Jak tylko dowiem sięczegoś więcej to dam znać na forum.
REKLAMA