logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax Panasonic kx-fl503 nie liczy skanowanych kartek

chomicki 18 Lis 2005 10:35 1224 4
REKLAMA
  • #1 2001596
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Fax działa bez zarzutu jeśli do przesłania lub skopiowania jest jedna kartka. Przy próbie przesłania więcej niż jednego dokumentu A4 pojawia się problem - po przejściu pierwszej strony wchodzi następna, ale jest traktowana jako ta sama strona. Jako, że fax nie jest w stanie przepuścić kartki 2xdłuższej niż A4, wydaje dokument anulując całość.

Robiłem różne doświadczenia, przejrzałem cały mechanizm i wydaje się być w porządku. Problem stwarza czujnik papieru w skanerze a raczej jego obwód (gdyby czujnik nie działał to nie dałoby się zeskanować żadnej strony). Zauważyłem, że jeśli bym na jakieś pół sekundy przytrzymał drugą kartkę to wszystko byłoby ok. Ale drugi czujnik ma zbyt dużą bezwładność, transoptor musi być otwarty na conajmniej pół sekundy, aby po jego zamknięciu układ wykrył następną kartkę. Gdyby czujnik obecności i końca papieru były w większej odległości od siebie to wszystko byłoby w porządku.

Co można z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2003402
    laik123
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A może rozebrałbyś panel i sprawdził, co z tymi czujnikami, że jakieś nieruchawe takie są ?? ale najpierw sprawdź separator oryginałów, bo może przed końcem strony łyka już następną??:D
  • REKLAMA
  • #3 2004665
    chomicki
    Poziom 25  
    Czujniki są optyczne więc je wykluczam. Separator jest ok - korek był wymieniany, blacha odpowiednio dogięta.
    A może któreś z ustawień serwisowych wpływa na czas reakcji drugiego czujnika? Interesują mnie SPECIAL SERVICE SETTINGS. Ustawienia dla adresów 552 - 890 są bez żadnych opisów, a serwisówki nie posiadam..
  • REKLAMA
  • #4 2005531
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    To jest problem tylko separatora. Aby się o tym przekonać proszę zwiększyć docisk a potem zmniejszyć oczywiście zmieniając pozycję dżwigni regulatora docisku. Jeżeli ręcznie doginaliśmy blaszkę separatora to najlepij zamówić nową.
    Problem przerabiałem już praktycznie i nie ma co szukać w ustawieniach faxa.
  • #5 2266253
    chomicki
    Poziom 25  
    Problem stwarzał rzeczywiście separator. Dzięki
REKLAMA