logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3330 - dziwne znaki na wyświetlaczu i brak zasięgu, co robić?

matrix1000 18 Lis 2005 13:07 1104 6
REKLAMA
  • #1 2001965
    matrix1000
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie - Nokia 3330 szajby dostała chyba - wyświetla jakieś ixy, liczby, litery na wyświetlaczu i nie ma zasięgu. Poza tym wszystko ok; są dziwięki, menu itd... przeflashowałem kilka razy, wgrałem eeprom i dalej to samo. Co jej może dolegać? Zdjęcie warjata poniżej:
    Załączniki:
    • Nokia 3330 - dziwne znaki na wyświetlaczu i brak zasięgu, co robić? wariat.jpg (16.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2001993
    krys1
    Poziom 23  
    Ocena: 6
    a niemasz uruchomionego net monitoringu????
  • REKLAMA
  • #3 2002020
    matrix1000
    Poziom 15  
    nawet jak przywróciłem ją do ustawień fabrycznych jest to samo. Dżwięki klawiszy są jakieś dziwne, inny odgłos mają niż zwykle jakiś taki jakby zwarcie czegoś.

Dodano po 27 [minuty]:

w lewym górnym rogu wyświetlacza widać dwie cyfry 01. Jak wejde w Ustawienia/Ustawienia połaczeń/Linia w użyciu i zmienie na Linia 2 to tam na wyświetlaczu sie zmieni z 01 na 02. Za co to odpowiada? Telefon nie znajduje sieci na wyszukiwaniu ręcznym.
  • Pomocny post
    #4 2003212
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Jeśli chodzi Ci o zasięg to wygląda, że fonik uwalony jest sprzętowo tzn do wymiany może być swich antenowy, Cobba, Hagar, Ccont i jeszcze kilka rzeczy. A jeśli chodzi Ci o to co wyświetla na zdjęciu wyświetlacz to poprostu masz włączony Net Monitor w telefonie i ten test który jest na zdjeciu podaje dane od zasięgu. Wciśnij menu, poszukaj opcji Net Monitor - Wybierz - i wpisz 00 i OK. Tak wyłączysz NM a włączasz tak samo tylko wpisujesz od 01 do 133 i uruchomi się odpowiedni test. :D
  • REKLAMA
  • #5 2005408
    matrix1000
    Poziom 15  
    :D wielkie dzięki mieliście racje to był Net Monitor. Myślałe że przywrócenie ustawień fabrycznych coś da ale niestety nie. Wyłączyłem Net Monitor i cyferki znikły. Ale może coś z tm zasięgiem mi pomożecie - co konkretnie to może być, telefon sie strasznie długo włącza jak wcisne włącznik to musze go tak trzymać 6 sekund dopiero sie włącza telefon, potem menu sie pojawia ale trzeba troche też czekać (dużo dłużej niż w innej takiej Nokii 3330). Dziwięki klawiszy są jakieś dziwne i jak wpisze numer i klikne zadzwoń to słychać tez jakiś dziwny dziwięk tak jakby zwarcie jakieś było(jakby coś zwierało).
  • Pomocny post
    #6 2006674
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Włącz jakiś dzwonek jeśli będzie spowolniony lub ustaw zegarek jak bedzie się spóźniał to kwarc B 200 jest do wymiany (takie czarne podłużne, pod największym ekranem). Jak się nie poprawi to do wymiany tak jak pisałem wcześniej.

PS.
    Jeśli Ci ktoś pomógł rozwiązać problem - klik button "pomógł"
  • REKLAMA
  • #7 2007730
    matrix1000
    Poziom 15  
    kwarc jest raczej dobry, prędzej to co wcześniej........
    A button wciskam zawsze jak kończe temat:|
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3330 wyświetlała na ekranie dziwne znaki, liczby i litery oraz nie miała zasięgu, mimo że dźwięki i menu działały poprawnie. Problemem okazało się włączone Net Monitor, który wyświetlał dane diagnostyczne dotyczące zasięgu. Po wyłączeniu Net Monitor znaki zniknęły, jednak telefon nadal miał problemy z długim czasem uruchamiania, nietypowymi dźwiękami klawiszy oraz brakiem sieci przy ręcznym wyszukiwaniu. Podejrzewano uszkodzenie sprzętowe, takie jak awaria przełącznika antenowego, elementów typu Cobba, Hagar, Ccont lub kwarcu B 200. Wskazano, że spowolnienie działania i nietypowe dźwięki mogą świadczyć o konieczności wymiany kwarcu, jednak w tym przypadku kwarc był sprawny, więc problem najprawdopodobniej dotyczy uszkodzeń sprzętowych związanych z modułem antenowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA