logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić MAC na karcie Planet z chipem Realtek RTL8139?

wowka 08 Kwi 2003 15:41 1718 6
REKLAMA
  • #1 181048
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    tak sie sklada ze mam karte firmy planet na chipie realteka rtl8139 na ktorej jest pamiec microwire 93lc46. Znajduje sie na niej mac karty sieciowej. A tak sie sklada ze musialem przetestowac programator i przypadkiem wyczyscilem ja. Teraz mac wynsi: FF-FF-FF-FF-FF A teraz mam problem bo nie wiem pod jakimi adresami zapisac mac. Jeszcze dzisiaj sprobuje cos potestowac. Moze ktos moglby mi zrobic dump pamieci z takiej sieciowki ?
  • REKLAMA
  • #2 181078
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Akurat adres MAC to małe piwo. W pamięci oprócz niego jest konfiguracja karty PnP, konfiguracja osprzętu na płytce i jakieś inne bajery. Polecam poczytać specyfikacje RTL8139 tak jest napisane dokładnie jaka ma być kość pamięci i co ma być dokładnie w komórkach pamięci.
  • REKLAMA
  • #3 181108
    Flora
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ze strony Realteka www.realtek.com.tw można ściągnąć oprogramowanie, które przywraca poprawny MAC oraz ustawienia.
  • #4 181127
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    dzieki sprawdze to. Bawilem sie z przypadkowymi danymi. Raz udalo mi sie nawet jakis mac ustawic. Ponadto na tej pamieci sa zapisane informacje o karcie tj teraz musze systemowi pokazywac co to za karta a kiedys system sam ja ozpoznawal. Teraz wpisalem w pamiec ciag 123456789123... i tak do zapelnienia pamieci i mam mac same zera
  • REKLAMA
  • #5 182055
    tomj7
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Nie wpisuj żadnych przypadkowych wartości bo można karte uszkodzić, poniżej masz odpowiedni program pod dos-a.
    Załączniki:
    • rset8139-5031.zip (37.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1222196
    mikkkolaj
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam

Posiadam karte sieciową na układzie RTL8139D. Na płytce drukowanej zamontowana jest pamięć 93LC46. Na karcie znajduje sie dodatkowa podstawka (DIP 28) jakby na dodatkową pamięć (27CXX) ? (ale u mnie nie jest wykorzystana)

Czy moze ktoś wie jak można by wykorzystać tą podstawke ?
  • #7 1222218
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Mikkkołaju, to jest podstawka do tzw. BootROM-u, który pozwala na bootowanie komputera z sieci, a nie np. z lokalnego napędu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przywrócenia adresu MAC na karcie sieciowej Planet z układem Realtek RTL8139, która posiada pamięć Microwire 93LC46, w której zapisany jest MAC oraz konfiguracja karty. Użytkownik przypadkowo wyczyścił pamięć, co spowodowało ustawienie MAC na FF-FF-FF-FF-FF. Wskazano, że oprócz MAC w pamięci znajdują się także dane konfiguracyjne PnP i inne ustawienia sprzętowe. Zalecane jest zapoznanie się ze specyfikacją RTL8139, gdzie opisano wymagania dotyczące pamięci i jej zawartości. Podano również informację o dostępności oprogramowania ze strony Realteka, które umożliwia przywrócenie poprawnego MAC i ustawień karty. Ostrzeżono przed wpisywaniem losowych danych do pamięci, gdyż może to uszkodzić kartę. Dodatkowo omówiono obecność na niektórych kartach podstawki DIP 28 na pamięć 27CXX, służącej do BootROM-u umożliwiającego bootowanie z sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA