logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki

prokopcio 18 Lis 2005 14:41 86659 59
REKLAMA
  • #1 2002221
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Wtam.

Nie bardzo ten temat tu pasyje na forum elektronicznym - jest to efekt wizualny ale nieelektroniczny. Kto wie co to są stereogramy lub nie kojarzy ale wie co przedstawia poniższy obraz to załapie o co chodzi.

dla zainteresowanych zamieszczam program mojego autorstwa do otrzymywania stereogramów (obrazów dwuwymiarowych oszukujących nasz wzrok jakby były to obrazy trójwymiarowe). obrazy orzrzymuje z obrazów czarnobiałych w których z punktów czarnych jest tworzona głębia a z białych elementy "najbliżej nas" można używać wszystkich odcieni szarości dla stopniowania efektu....

JAK KTOŚ CHCE TO POSTARAM SIĘ TO WYTŁUMACZYĆ (JEST TO DOŚĆ TRUDNO WYTŁUMACZYĆ JAK PATRZYĆ NA TE OBRAZY).... EFEKT JEST POWALAJĄCY...

należy załadować tło i plik graficzny w odcieniach szarości wcisnąć utwórz stereogram a cały program zrobi całą robotę.

POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • 3d.rar (638.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki stereogram.JPG (201.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2002939
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Nigdy nie umiałem na to patrzeć tak aby zobaczyc tą głębie. :( Nie wiem czemu...
  • #3 2003529
    prokopcio
    Poziom 29  
    za godzinkę będę miał chwilkę to spróbuję to wytłumaczyć ale będzie ciężko...
  • #4 2003546
    Artas
    Poziom 19  
    No czekam czakam. :) Próbwałem kilka razy hehe i widze tylko pokopiowane obrazki...
  • REKLAMA
  • #5 2003795
    elektromax2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Stereogramy to fajna zabawa :)
    Są dwa sposoby aby je oglądać:
    1. Należy patrzeć na ekran w taki sposób jak by się chciało zobaczyć coś co jest za nim
    2. Należy zrobić lekkiego zeza i dostosować tego zeza do odległości od ekranu monitora :)

Do prokopcia - jeśli to ty jestes autorem tego programu dos stereogramów to naprawde gratuluje, świetne wykonanie
  • #6 2003810
    prokopcio
    Poziom 29  
    Tak jestem autorem tego programu (Delphi) ale sam program to pikuś - najdłużej to rozgryzałem o co w tym wszystkim chodzi, że nic niema a jest takie superr....

No to zaczynam kurs dla początkujących... Początki będą ciężkie, ale jak już załapiecie to nie będziecie mogli oderwać wzroku od najbardziej prymitywnych obrazków - które sami stworzycie.

Lekcja 1 z 2 :-).

TAK JAK PRZEDMÓWCA POWIEDZIAŁ - trzeba patrzeć za kartkę...

Na początek wydrukuj sobie (bo na papierem łatwiej manipulować niż monitorem) jakieś dwa małe identyczne elementy obok siebie w odległości ok. 3cm od siebie (dwa słoneczka na przykładzie poniżej). Teraz musisz nauczyć się patrzeć lewym okiem na lewy element a prawym okiem na prawy (nie mów że się nie da...). W efekcie zleją się te dwa elementy dla naszego umysłu w jeden na środku i dwa (niewyraźne efekty uboczne po bokach) - w sumie masz widzieć trzy elementy z których środkowy ma być ostry i "idealny" a dwa po bokach jakieś dziwne jakby półprzezroczyste. Najłatwiej to osiągnąć przybliżając znacznie kartkę do oczu i oddalając na odległość aż będą widoczne 3 elementy - jak wzrok nie "zaskoczy" to widać albo 2 albo 4 elementy.

Jak już to się uda to wprawiaj wzrok oddalając kartkę i przybliżając tak, żeby się nic nie rozlało i cały czas mają być widoczne trzy elementy z czego tylko jeden (środkowy) jest bardzo wyraźne. Trzeba nabrać dużo wprawy - ja to już z daleka patrzę bez nadwyrężania wzroku...

RADY:
    1. trzymać kartkę jak najlepiej się da poziomo (nie obracać)
    2. ruchy wykonywać bardzo powoli
    3. wzrok przywiązać tylko i wyłącznie do środkowego elementu i nie odrywać się od niego (nie patrzyć na boki ani na boczne elementy).
    4. nie zniechęcaj się szybko bo na początku bolą oczy i "mózg się sprzeciwia"

NARAZIE TYLE - Ćwicz a ja już piszę co z tym dalej zrobić.

ważne żebyś umiał widzieć wyraźnie ten środkowy element.
    Załączniki:
    • Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki Prezentacja2.jpg (11.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2003837
    prokopcio
    Poziom 29  
    zez nie jest wskazany bo psuje wzrok a powyższy sposób tylko oszukuje że coś jest dalej niż jest a to nie szkodzi na wzrok....

Dodano po 12 [minuty]:

Jak już nie masz najmniejszych kłopotów z pierwszą lekcją to bierzesz jakiś stereogram np. to co zamieściłem na samej górze w JPG wybierasz sobie jakieś wyróżniające się punkty obok siebie (jest ich mnuussstwooo) i "zlewasz" w jeden jak w poprzedniej lekcji - powoli oddalasz rysunek koncentrując wzrok na tym punktem aż wzrok się przyzwyczai i wyłoni się niesamowity efekt 3D....

MIŁEJ ZABAWY...

napiszczie czy coś widzicie czy nie...

miło widziane by były też Wasze stereogramy stworzone za pomocą mojej aplikacji.

POZDRAWIAM
    Załączniki:
    • Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki stereo.JPG (13.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2010676
    prokopcio
    Poziom 29  
    acha! .... oglądajcie wszystko na pełnym ekranie a nie w jakimś tam małym okienku bo nic z tego nie będzie....

Jeszcze raz życzę miłej zabawy...

jeszce na zakończenie TEXT 3D:
    Załączniki:
    • Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki stereogram.JPG (375.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2011452
    Artas
    Poziom 19  
    Hmmm no patrzyłem i patrzyłem i aż sie popłakałem bo umysł mi odmówił posłuszenstwa hehehe... No nic probuje dalej. A własnie w programie wybieram jeden obrazek ten szary i potem wybieram tło i to się razem zlewa, wiec mam potem widzieć ten obrazek szary tyle ze jakoś w 3D bo niebardzo rozumiem :]
  • #10 2011686
    prokopcio
    Poziom 29  
    dokładnie tak jak mówisz... wybierasz tło potem obraz czarno-biały (lub na odwrót) i wybierasz utwórz stereogram... Ale najlepiej to spróbuj na stereogramie (pierwszy jest za 0 pkt.) który zamieściłem bo na 100% jest OK (na pełnym ekranie !!!).

A co z podanym przykładem z kartką i dwoma detalami - udaje ci się tak potrzyć jak dokładnie opisywałem - na to napewno łatwiej na początek patrzyć żeby załapać oco chodzi? jeśli to opanujesz to nie będzie problemów ze stereogramami...

pozdrawiam i czekam na info jak Wam idzie.
  • REKLAMA
  • #11 2013600
    Artas
    Poziom 19  
    No udało się wreszcie. :) Widać ten szary obrazek tyle, że tak jakby on był przezroczysty cos takiego. Nie wiem jak to wyrazić. Całkiem fajne, ale może jeszcze źle patrzę, bo jakoś nie oszołomił mnie efekt. :(
  • REKLAMA
  • #12 2015789
    prokopcio
    Poziom 29  
    Artas napisał:
    No udało się wreszcie. :) Widać ten szary obrazek tyle, że tak jakby on był przezroczysty cos takiego. Nie wiem jak to wyrazić. Całkiem fajne, ale może jeszcze źle patrzę, bo jakoś nie oszołomił mnie efekt. :(

masz rację: Chyba coś nie tak - ma być widać bardzo wyraźnie i nic "przezroczystego" !!! powinieneś widzieć bardzo dokładnie tło (takie jak normalnie patrzysz tylko wyraźniejsze !) a z tła powinien "wystawać" w twoją stronę (jakby z ekranu wystawał) obraz z teksturą dokładnie taką samą jak tło... mało uważnie chyba czytałeś mój opis albo odrazu przeszedłeś do patrzenia na stereogramy a to nie takie proste (cierpliwości i krok po kroku wg. opisu !!!)...
  • #13 2016231
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Kiedyś jak zaczynałem oglądać stereogramy za nic nie mogłem nic zobaczyć, podczas gdy wszyscy widzieli i nie mogli zrozumieć, jak można nic nie widzieć. Aż w końcu za którymś razem się udało i od tego czasu robię to naturalnie, jak się poćwiczy to można wzrok zsynchronizować w sekundę.
    Efekt jest rzeczywiście genialny.
    Ktoś powinien zrobić taką skórę do windowsa z trójwymiarowymi przyciskami :D
    Niestety po kilkudziesięciu minutach patrzenia wzrok się trochę męczy i trzeba odpocząć.
  • #14 2016277
    prokopcio
    Poziom 29  
    [quote="Orochimaru"]
    Ktoś powinien zrobić taką skórę do windowsa z trójwymiarowymi przyciskami :D
    quote]

Wtedy obsługa kompa była by tylko możliwa dla wtajemniczonych :-)
  • #15 2021726
    C64
    Poziom 2  
    wszystko extra ale mam za malo punktów żeby sciagnac ten program :cry:
  • #16 2022831
    l3sz3k
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    To je zdobądź.
  • #17 2026983
    prokopcio
    Poziom 29  
    małe pytanko: czy ktoś cokolwiek widzi poza tymi plamkami - czy tylko ja ?
  • #18 2027510
    Artas
    Poziom 19  
    Mi sie nie udaje. :(
  • #19 2028358
    t_m_
    Poziom 12  
    Ty ale bania z tym rysunkiem :). wszystko 3D. zeby zobaczyc to musisz bardzo blisko patrzec w jeden punkt(bardzo blisko), oddal sie i przybliz, a potem cos zrob z oczami sam niewiem dokladnie co ale cos napewno. powinienes widziec

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Ten programik jest naprawde fajny. A czy nie mozna by bylo zrobic se stereogram z obrazem np. GIFem, tak zeby ten obraz sie jeszcze poruszal. Byloby naprawde super. POZDRO.:):)
  • #20 2029121
    prokopcio
    Poziom 29  
    można trochę na okrętkę.... robisz kilka bitmap - klatek stereogramów - są jakieś programy, które to skompilują do animacji gif...

niestety do programu nie dodałem opcji zapisu ani drukowania ale można zrobić stereogran wcisnąć PrtScr (print screen) i w dowolnym programie graficznym nawet w paincie wklej.... dalej robisz co chcesz !
  • #21 2029597
    t_m_
    Poziom 12  
    Wlaśnie się tak bawilem. (Paint, 3D i GIFAnimator) Umieszczam próbke. niejest to rewelacyja ale pokazuje ze mozna zrobic poruszajacy sie stereogram. W kazdym badz razie niech nikt tego niedrukuje bo niebedzie widac efektu jaki ma być. Pozdro :):)
    Załączniki:
    • Jak tworzyć stereogramy 3D z obrazów czarno-białych? Program i wskazówki hi.gif (457.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 2029846
    prokopcio
    Poziom 29  
    niestety efektem ubocznym nie do przeskoczenia przy tworzeniu animacji jest poruszająca się tekstura tła....

Wprowadziłem małe zmianki do programu - zamieszczam samego exe-ka i należy wgrać go do głównego katalogu programu zamiast pliku poprzedniego....

zmiana 1 - przyjmuje jako wejściowe pliki BMP,JPG,GIF(nieruchome) a nie tylko BMP

zmiana 2 - możliwość zapisu efektu końcowego jako JPG....

POZDRAWIAM...

ps.niezły pajacyk ale ma brwi zapadnięte i nogami nie rusza....:D
    Załączniki:
    • 3d.rar (167.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 2030648
    alekbujara
    Poziom 2  
    Zrobiłem przed chwilą stereogram ale nic w nim nie widze
    mam nadzieje ze ktos z was to rozszyfruje.
    Załączniki:
    • efect.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2030683
    t_m_
    Poziom 12  
    Widzialem poprawki, od razu lepiej. Czy nie trzabylo tak wczesniej. Czy móglbys blizej wyjasnic o co chodzi ze zlewaniem sie tla i obrazu, na czym to polega.
    A ten pajacyk to pierwszy stereogram, pozatym w paincie (sam przyznaje mógl być lepszy ale niemialem czasu polepszać).

Dodano po 3 [minuty]:

Alekbujara. Ja widze, są tam dwa kola, jedno wypukle a drugie wklesle. Obraz jest podzielony na pól. Jak mozna tego niewidziec :)
  • #25 2032233
    alekbujara
    Poziom 2  
    No wreszcie! Brat mi trochę w tym pomógł .Musze przyznać że to fajna zabawa, wystarczy że raz się uda potem idzie gładko :D
    Super program należą się gratulacje!
  • #26 2033107
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    są osoby, które mają tak skonstruowany wzrok, że nie potrafią obejrzeć tych obrazków w odpowiedni sposób, niestety nie pamiętam, jak ta włąściwość wzroku się nazywa...
    a tematem zainteresowałem się po lekturze w Conmmodore and Amiga z 10 lat temu...
  • #27 2033635
    janowak
    Poziom 13  
    w corelu (9) w photopaint jest w efektach (chyba) opcja stereogram i mozna tam dodać dla ułatwienia punkty które ulatwiaja początkujacym zobaczenie obrazu, całość mozna zapisać wydrukować, zasada tworzenia obrazu bazowego identyczna czarny-głebia, bawiłem się tym jest tylko jeden ból obrazek stereogramu jest czarno biały chyba ze gdzies zmienia sie tekstuje, a co do patrzenia łatwo przedobrzyć rozmywanie i zamiast szczegół pokrywać się ze szczegółem obok pokrywa sie o dwa miejsca dalej i wtedy nici, a co do samego patrzenia są dwie metody: jedna łatwiejsza (dla mnie) patrzenie za kartkę i druga której ja osobiście jeszce nie "zgłębiłem" patrzenie przed kartką ale wtedy obraz jest podobno zapadnięty.
  • #28 2034742
    prokopcio
    Poziom 29  
    jak się patrzy przed kartkę (monitor) - robimy zeza ! wtedy nie jest obraz zapadnięty tylko "odwrotny..." tzn. to co ma być wypukłe jest wklęsłe i na odwrót (to co daleko jest blisko a to co ma być blisko jest daleko).... ale zakręciłem ale tak jest. ZEZA nie polecam bo w nadmiarze jest szkodliwy.
  • #29 2038227
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    cho...era oczy mnie bola ale cos wychodzi narazie dam sobie spokoj bo mozg mi sie zlasowal i nie widze nic na oczy...
  • #30 2045157
    traffic-stopper
    Poziom 11  
    A czy ktoś wie czy można ręcznie namalować stereogram?

PLIK:
    Za pomocą Twojego programu Prokopcio stworzyłam stereogram z bardzo prostego graficznie obrazka i tekstury ściągniętej z PaintShopPro. Niestety, aż tak dobrze 'czytanie' stereogramów mi nie idzie i nie widzę, czy coś z niego wyszło (czy dobrze to zrobiłam). Gdyby ktoś umiał to zobaczyć - fajnie by było gdybyście mi powiedzieli, czy działa. :) Aha - treść obrazka nie ma żadnego odbiorcy (żeby się ktoś, broń Boże, nie obraził!) - po prostu wzięłam gotowy szablon, pierwszy, który wpadł mi w ręce i wydał mi się zabawny jako temat na stereogram. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • mojpierwszystereogram.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tworzenia stereogramów 3D z obrazów czarno-białych za pomocą autorskiego programu napisanego w Delphi. Stereogramy to dwuwymiarowe obrazy, które dzięki odpowiedniej technice patrzenia dają efekt trójwymiarowości, gdzie czarne punkty tworzą głębię, a białe elementy są bliżej obserwatora. Autor wyjaśnia metody oglądania stereogramów, m.in. patrzenie "za kartkę" (rozbieżne ustawienie oczu) oraz ostrzega przed szkodliwością zeza zbieżnego. Program umożliwia łączenie tła z obrazem w odcieniach szarości i generowanie stereogramu, obsługuje formaty BMP, JPG i GIF (nieruchome). Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z nauką patrzenia na stereogramy, problemami z widzeniem efektu 3D oraz sposobami ręcznego tworzenia stereogramów na papierze. Dyskutowano także o możliwościach tworzenia animowanych stereogramów poprzez sekwencję klatek i konwersję do GIF. Wskazano, że dobre stereogramy wymagają odpowiednio zagęszczonego tła z wyróżniającymi się punktami oraz właściwego kontrastu. Poruszono temat odwrotności efektu wypukłości i wklęsłości w zależności od sposobu patrzenia i odwrócenia kolorów. Wspomniano o dostępnych narzędziach graficznych, takich jak Corel PhotoPaint, które posiadają opcje tworzenia stereogramów z ułatwieniami dla początkujących. Użytkownicy podkreślają, że opanowanie techniki oglądania stereogramów wymaga ćwiczeń, a efekt jest imponujący, choć może męczyć wzrok przy dłuższym patrzeniu. Dyskusja zawiera także linki do przykładowych stereogramów i animacji oraz sugestie dotyczące zastosowań, np. w quizach telewizyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA