logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy praca w pracowni z tomografem komputerowym może mieć wpływ na ciążę/dziecko?

patis100 08 Sty 2023 20:39 1446 3
REKLAMA
  • #1 20375252
    patis100
    Poziom 1  
    Witam, pracuje w pracowni rezonansu magnetycznego i tomografii komputerowej jako rejestratorka, tomografia znajduje się na drugim końcu pracowni jakieś 6 m od rejestracji i oddzielają mnie od niej 2 pary drzwi. Większość czasu spędzam przy biurku jednak czasem muszę zanieść papiery na badanie technikowi dalej nie bezpośrednio gdzie znajduje się tomografia. W zeszłym miesiącu wymienili nam sprzęt na bardziej nowoczesny o ile to ma jakieś znaczenie. Czy będą w ciąży mogę tam swobodnie pracować czy jest opcja że mimo odległości może mieć to jakieś negatywne skutki dla dziecka ?
  • REKLAMA
  • #2 20375442
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Zależy. W przypadku rezonansu magnetycznego sprawa jest dosyć prosta - w pełni bezpieczne. Raczej koledzy się ze mną zgodzą.
    Tomografia komputerowa to takie wspierane przez komputer prześwietlenie - promieniowanie rentgenowskie i takie sprawy. Normalnie powiedziałbym, że niebezpieczne, ale szczerze powiem, że mam mieszane uczucia. Niejeden blok szpitalny budowałem i wiem, że dla pomieszczeń ze źródłami promieniowania przepisy wykonywania pomieszczeń są "nieco inne". Konkretniej całe pomieszczenie obite jest grubą warstwą ołowiu - takimi specjalnymi płytami GK, które po jednej stronie mają grubą na jakieś 2mm ołowianą blachę. Do tego specjalne puszki elektryczne itp. by pozakrywać wszelkie szczeliny.
    Z drugiej strony wiem, że urządzenia rentgenowskie mogą "pojawiać" się w miejscach które nie były do tego początkowo przeznaczone. Nie wiem jakie są zasady, ale znam sporo miejsc gdzie taka maszyna stoi, pracuje...
    Także moim zdaniem jeżeli nie jesteś pewna, że w ścianach jest ołów, to bym się zastanowił nad przerwą od pracy.
  • REKLAMA
  • #3 20377513
    Eugeniusz1992R
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Jeśli chcesz być bezpieczna, stosuj odzież ochronną  przed promieniowaniem bo możesz mieć niewielką ilość promieniowania z tomografii komputerowej, więc mam zmieszane uczucia lecz najbardziej doradziłbym aby odstąpić od tego typu pracy jak się jest w ciąży. Najlepiej udać się do lekarza by stwierdził czy może pani, czy jest małe niebezpieczeństwo. Z punktu widzenia to jest małe niebepieczeństwo zaszkodzenia.
  • #4 20382311
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    6m od samej pracowni tomograficznej? czy do samego tomografu?
    promieniowanie X maleje z kwadratem odległości, czyli metr od lampy jest 2x słabsze, 2m -> 4x, 6m->36 razy słabsze, do tego promieniowanie jest tylko w chwili ekspozycji, nie "utrzymuje" się ono po skończonym badaniu, a raczej nie wchodzisz do pracowni CT w trakcie prześwietlania? :)

osobiście bym się nie przejmował, niejednokrotnie testuję tomografy stojąc w tym samym pomieszczeniu jakieś 3-4 metry od gantry i nic mi nie jest, a znam dobrze starszego serwisanta Siemensa który tak pracuje już ponad 40 lat też tuż przy tomografach i życzył bym sobie takiego zdrowia jakie on ma :)

ale oczywiście jak jesteś w ciąży to możesz przecież i tak iść na zwolnienie, więc skoro to przysługuje to idź do domu odpoczywać :) naciesz się, bo po urodzeniu już nie będzie tak pięknie ;)
REKLAMA