logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wzmacniacz YAMAHA A-S501 - połączenie z bluetooth

Wlodek1401 13 Sty 2023 15:05 2313 17
REKLAMA
  • #1 20383256
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Sprawiłem sobie bezprzewodowe słuchawki z bluetooth i chciałbym słuchać muzyki CD za pośrednictwem wzmacniacza. Mój wzmacniacz YAMAHA A-S501 nie ma modułu bluetooth, kupiłem więc transmiter Sennheiser BT T100 i mogę to połaczyć kablem optycznym. Udało mi się to zrobić połowicznie, tzn. kabel ten łączę z CD (też Yamaha) i gra, ale bez wzmacniacza. Za to kiedy łaczę kabel optyczny ze wzmacniaczem, to nie działa.
    Czy da się coś z tym zrobić? Może robię coś źle. Nie jestem w tych sprawach zaawansowany.
    Jedyne co udało mi się znaleźć w necie na temat YAMAHA A-S501 w kontekście bluetooth, to połaczenie przez YBA11 - konwerter Yamahy. Ale nie ma go już w sprzedaży.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 20383317
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Dzięki. Spróbuję. Tylko muszę jeszcze zdobyć przejściówke z małego jacka na dużego jacka. Ba sennheiser ma mały, a Yamaha duży. :)
  • Pomocny post
    #4 20383320
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    speedy9 napisał:
    Podłącz ten transmiter Sennheisera do wyjścia słuchawkowego z przodu i tyle.

Moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie. Sygnał na wyjściu słuchawkowym nie jest odpowiedni dla wejść audio innych urządzeń.
    Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest podłączenie nadajnika do gniazd REC wzmacniacza. Stały poziom i brak możliwości przesterowania wejścia nadajnika BT.
  • REKLAMA
  • #6 20383352
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Polon_us napisał:
    Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest podłączenie nadajnika do gniazd REC wzmacniacza. Stały poziom i brak możliwości przesterowania wejścia nadajnika BT.

Nadajnik BT ma połaczenia: USB, analogowe audio i optyczne. Które połączyć z REC? Jakaś przejściówka?
  • #7 20383357
    Polon_us
    Poziom 42  
    speedy9 napisał:
    Tyle, że te transmitery są przystosowane do właśnie takich wyjść.

Przyznam, że chciałem polemizować z tą opinią. Ale najprzód sprawdziłem instrukcję owego nadajnika BT. I jest tam wspomniane przy okazji połączeń analogowych, cytuję:
    " Connect the other end of the analog audio cable to the 3.5 mm headphone socket of the TV or PC. "

Także zwracam honor. Ale prywatnie wybrałbym połączenie z wyjściem stało-poziomowym :)
  • REKLAMA
  • #9 20383364
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Bardzo dziękuję za obydwa głosy.
  • #10 20383431
    Polon_us
    Poziom 42  
    speedy9 napisał:
    i z przodu ustawić wyjście Line 3

Z tym akuratnie mogę polemizować. Autor powinien ustawić na selektorze wejść źródło z którego chce korzystać np. "Phono".

Intrukcja wzmacniacza wyraźnie stanowi, cytuję:

"REC jacks - • The audio signals are not output via the LINE 2 REC or LINE 3 REC output jacks when LINE 2 or LINE 3 is selected with the INPUT selector. "

Wytłuszczenie dodane celowo.
  • #12 20383559
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Dziwna sprawa. Podłączyłem cinche do REC PHONO (bo miałem taką przejściówkę, a przejściówkę z minijacka na dużego jacka, do wejścia słuchawkowego musze dopiero zamówić) - i zadziałało (ale z ustawieniem pokrętła żródła na CD, nie na PHONO),tylko, że po paru minutach zadzwonił smartfon - te słuchawki mają tak, że telefon dzwoni w słuchawkach - i wszystko się posypało. W słuchawkach zaczął grać SPOTIFY ze smartfona, a wzmacniacz zaczął grać z kolumn. I teraz nie chce się już zrobić jak wcześniej - wzmacniacz gra z kolumn.
  • #13 20384355
    Polon_us
    Poziom 42  
    Zanim odpowiem na powyższy wpis mam pytanie.
    Jakie urządzenie jest podłączone do gniazd CD?
    Proszę zamieścić zdjęcia tych połączeń, to może być pomocne.
  • #14 20384560
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Do gniazda CD podłączony jest odtwarzacz CD.
    Powyżej do gniazda PHONO podłączyłem transmiter
    Jest jeszcze wyjście optical połączone z TV.
    I to wszystko. Plus oczywiście kolumny. Wzmacniacz YAMAHA A-S501 - połączenie z bluetooth

Jeśli zdjęcie jest mało czytelne - zrobię drugie. Niestety limitują mnie podłączone kable, stąd zdjęcie jest ciemne.
  • #15 20384611
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wlodek1401 napisał:
    Powyżej do gniazda PHONO podłączyłem transmiter

Dlaczego do tych gniazd ?????
    Przecież wyraźnie było powiedziane, że transmiter powinien był być podłączony do gniazd REC - proszę zobaczyć zdjęcie powyżej. Ten wzmacniacz nie ma gniazd REC Phono. Tylko REC i Phono - oddzielnie.
    Polon_us napisał:
    wejść źródło z którego chce korzystać np. "Phono".

Napisałem to, ale nie dotyczyło to transmitera, tylko urządzenia podłączonego do wzmacniacza, z którego być może kolega korzysta - taki przykład.

Inną sprawą jest:
    Wlodek1401 napisał:
    że po paru minutach zadzwonił smartfon - te słuchawki mają tak, że telefon dzwoni w słuchawkach - i wszystko się posypało.

Na czas używania słuchawek z transmitera BT podłączonego do wzmacniacza, kolega powinien wyłączyć BT w telefonie.
    Wg reguł, tylko jedno połączenie BT -> nadajnik - odbiornik może być obsługiwane w danej chwili.

Przy tego rodzaju połączeniu - do gniazd REC - kolumny zawsze będą grały i należy skręcić potencjometrem wzmacniacza poziom dźwięku do minimum. Nie ma to wpływu na poziom sygnału w gniazdach REC.
  • #16 20384666
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    No tak, całkowicie źle zrozumiałem (jak to humanista - jestem historykiem! :) ). Zrozumiałem, że nie do Line 1, Line 2 (traktując wszystkie cztery jaki Line 1, wszystkie cztery jako Line 2 itd.), itd., tylko np. PHONO.
    Czyli mam podłączyć do np. gniazda obok CD, ostatni rząd? Tak zrobiłem i pięknie działa.
    BT w telefonie wyłączę.

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #17 20384693
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wlodek1401 napisał:
    Czyli mam podłączyć do np. gniazda obok CD, ostatni rząd? Tak zrobiłem i pięknie działa.

Tak jest.
    Wlodek1401 napisał:
    BT w telefonie wyłączę.

Koniecznie :)
  • #18 20756402
    Wlodek1401
    Poziom 3  
    Transmiter podłączyłem do gniazd REC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wzmacniacz YAMAHA A-S501, który nie ma wbudowanego modułu Bluetooth, i chce podłączyć transmiter Sennheiser BT T100 do odtwarzacza CD. Połączenie optyczne z wzmacniaczem nie działa, a użytkownik otrzymuje różne sugestie dotyczące podłączenia transmitera. Zaleca się podłączenie transmitera do gniazd REC wzmacniacza, co zapewnia stały poziom sygnału. Użytkownik początkowo podłączył transmiter do gniazda PHONO, co nie było poprawne, ale po wyjaśnieniach udało mu się prawidłowo skonfigurować połączenie. Wskazano również, że podczas korzystania z Bluetooth w słuchawkach, należy wyłączyć Bluetooth w telefonie, aby uniknąć zakłóceń.
REKLAMA