logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router UPC Connect Box vs Play Kaon AR2140: Porównanie, opinie i wybór lepszego sprzętu

bandolero87 18 Sty 2023 01:40 21690 14
REKLAMA
  • #1 20391266
    bandolero87
    Poziom 2  
    Mam pytanie zdecydowalem sie na umowe na 12 miesiecy od UPC w kwocie 50zł/miesiąc. Dziwna sprawa bo w ofercie którą zamówiłem był oferowany router Connect Box chyba jakiś wzmacniacz sygnału był oferowany do niego z tego co później zorientowałem się po filmach od UPC na youtube. Natomiast technik zainstalował zupełnie inny router niż ten oferowany bo dostałem router play Kaon AR2140. Mówił że ten co instaluje jest lepszy niż Connect Box od UPC. Zastanawiam się czy mówił prawdę czy robił mnie w bambuko. Czy moglibyście mi powiedzieć który z tych routerów jest lepszy nowocześniejszy i czy technik mnie wkręcił czy mówił prawdę?
  • REKLAMA
  • #2 20391482
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    @bandolero87
    To nie ma żadnego znaczenia.
    Monter instaluje taki modem/router/modemorouter, jaki zostanie mu wydany z magazynu, zależnie w jakiej technologii ten Internet jest dostarczony.

UPC zostało kupione przez Play, zatem to oni decydują.
  • REKLAMA
  • #4 20419010
    bandolero87
    Poziom 2  
    A co to jest ten bridge?
  • #5 20630361
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    bandolero87 napisał:
    A co to jest ten bridge?

Tryb pracy modemoroutera - to coś innego niż praca w trybie router.
    artaa napisał:
    Generalnie ma np Bridge:

Generalnie, w PLAY nie ma takiego trybu pracy w tym urządzeniu.
    bandolero87 napisał:
    Czy moglibyście mi powiedzieć który z tych routerów jest lepszy nowocześniejszy i czy technik mnie wkręcił czy mówił prawdę?

CB jest na rynku od 2015r i ma swoje wady.
    Jak jest z Kaonem, musisz poczekać kilka lat, aż sprzęt się rozpowszechni - choc tutaj tak nie będzie, bo PLAY wprowadził zupełnie inne urządzenie: PlayBoxNet
  • REKLAMA
  • #6 20836337
    arturm
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Nieco odgrzebię wątek. Czy jest jakieś rozwiązanie na użycie własnego routera w internecie światłowodowym od Play z routerem Huawei K562?
  • REKLAMA
  • #7 20891748
    emnetstudiopl
    Poziom 1  
    Nie ma takiej możliwości. Spełnia on on funkcję ONT'a lub na sieci dzierżawionej jest przypisanym urządzeniem do klienta wg jego S/N. Co najwyżej możesz podpiąć własny do tego otrzymanego od operatora.
  • #8 20891890
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20892039
    arturm
    Poziom 12  

Erbit napisał:
    arturm napisał:
    Nieco odgrzebię wątek. Czy jest jakieś rozwiązanie na użycie własnego routera w internecie światłowodowym od Play z routerem Huawei K562?

W jakim celu chcesz mieć własny router?

Chcę postawić własną chmurę prywatną na media dostępną z zewnątrz i własne serwisy internetowe (jestem programistą).
  • #10 20892133
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20892950
    arturm
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    arturm napisał:

....
    Chcę postawić własną chmurę prywatną na media dostępną z zewnątrz i własne serwisy internetowe (jestem programistą).

To kiepski pomysł z bardzo wielu powodów ale...

Potrzebujesz adres publiczny (najlepiej stały) na interfejsie swojego routera. W tym celu potrzebna jest podmiana routera dostawcy albo tryb bridge na nim. Oryginalnie ten router posiada tryb bridge ale operator mógł go zablokować.

Zadaj w takim razie pytanie dostawcy o:
    - publiczny adres IP
    - tryb bridge na ich tym routerze.

Na media dostępne z zewnątrz używaj VPN (żadnych przekierowań) a własne serwisy internetowe stawiaj najlepiej na zewnątrz (na wykupionym hostingu) także z powodów bezpieczeństwa.

Robienie przekierowań to groźba bezpośredniego ataku na urządzenia wystawione poprzez takie przekierowania, które mogą się zakończyć np. tak -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4008323.html lub zaszyfrowaniem dysków.

Wszystko co napisałeś wyżej jest dla mnie oczywiste. Dlatego chcę użyć własnego routera, sam skonfigurować DMZ i routing itd. Pytam tylko, czy jest jakaś szansa na podmianę w Play'u ich routera? Czy są jakieś firmy w Polsce, które potrafią ogarnąć podmianę ONT/routera Play, ewentualnie zaproponować wkładcę SFP, którą będę mógł wpiąć do własnego routera?
  • #12 20892986
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20893468
    arturm
    Poziom 12  
    Erbit napisał:

Natomiast... wiem, że na innym forum ludzie podmieniają ONT otrzymany od ISP na własny (lub na wkładkę) i go programują. Efekty są bardzo dobre ale od kilku dni niektórzy z nich mają banowane łącze więc... sam zdecyduj czy podjąć walkę czy podnieść telefon i zadzwonić do ISP.

Mógłbyś podać jakiś link do tego forum?
  • #15 20907123
    arturm
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    Tam chłopaki z UPC nie szaleli.

Orange -> https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51177 (informacyjnie zacznij od końca)

Netia -> https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=64891

Ewentualnie załóż nowy temat, może ktoś to już gdzieś robił

Dzięki za linki. Wygląda na to, że mój obecny operator zmądrzał i przełączy ich router w tryb bridge'a. Jak wszystko się powiedzie, zostanę z nimi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące porównania routerów UPC Connect Box i Play Kaon AR2140, które otrzymał od technika podczas instalacji. W odpowiedziach podkreślono, że monterzy instalują sprzęt dostępny w magazynie, a wybór routera zależy od operatora, który obecnie jest Play. Użytkownicy wyrazili opinię, że Kaon AR2140 może być lepszy od Connect Box, który ma swoje wady, ale nie ma jeszcze wystarczających danych o Kaonie, ponieważ jest nowym urządzeniem. Wspomniano również o trybie bridge, który może być zablokowany przez operatora, co wpływa na możliwość podłączenia własnego routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA