logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni

Wiveqebo 20 Sty 2023 00:59 1587 8
  • #1 20394959
    Wiveqebo
    Poziom 3  
    Od prawie dwóch lat poisadam Intela 10400F ze stockowym chłodzeniem pod Asrockiem B460M Pro4. W OCCT w teście "Linpack" gdy obciążę wszystkie rdzenie procesor cyklicznie obniża swoje taktowanie do około 3,49Ghz. Wentylator wówczas rozkręca się do 100% gdy trochę schłodzi na chwilę spowalnia obroty powraca do 4Ghz, rozkręca do 100% zbija do 3,49Ghz i tak w kółko. Wcześniej ten problem nie występował, specjalnie testowałem go w OCCT gdy był nowy nauczony doświadczeniem z i7 8700 z którym miałem ten sam problem po pewnym czasie. W tamtym czasie zareklamowałem płytę głowną wraz z procesorem gdyż nie byłem pewien czy płyta głowna jest sprawna. Okazało się że płyta głowna była sprawna a za procesor dostałem zwrot pieniędzy. Różnica polegała na tym, że wtedy reklamację składałem przez sklep/serwis, obecnie pomyślałem że szybciej będzie napisać bezpośrednio do Intela. Mija już ponad tydzień, nie mogę dojść do poruzmienia z konsultantem. Być może ja czegoś nie wiem dlatego zakładam tutaj ten wątek.

Najpierw zlecono test Intel® Processor Diagnostic Tool który przeszedł wszystkie testy prawidłowo. Następnie Intel Extreme Tuning Utility który miał zrobić to samo co OCCT, problem jednak był taki że program nie pokazywał nic poza zużyciem procentowym procesora. Próbowałem uruchomić go w czystym rozruchu by wyeliminować ewentualne konflikty z innymi programami które odczytują informacje z sensorów uprzednio je deinstalując. Na oficjalnej stronie Intela nie było mojego procesora na liście obsługiwanych urządzeń przez ów program. Dla Intela odczyty z OCCT nie mają żadnego znaczenia bo nie stanowią wsparcia dla programów firm trzecich, nie mogą stwierdzić czy odczyty z takich programów są wiarygodne ale ich program nie odczytuje tych wartości wcale.. Mimo wszystko uruchomiłem podczas trwającego testu w ich programie OCCT by odczytać samą częstotoliwość procesora i dzieje się to samo co też im wysłałem. Następnie kazano mi wysłać log z programu ssu, stwierdzono że BIOS mam najnowszy więc wszystko powinno być w porządku.

Mnie osobiście wygląda to na wyschniętą pastę termoprzewodzącą pomiędzy rdzeniem na IHS. Pech chciał że trafiłem na serię SRH3D które nie miały lutowanego IHS. Podobnie zresztą jak i7 8700 w którym wystąpił ten sam problem a jak wiadomo one także miały glut pod IHS. Świadczyć może o tym np. temperatura która ze stanu idle około 45 stopni niemal momentalnie osiąga 78-81 stopni a wentylator natychmiast wchodzi na najwyższe obroty co jest charakterystyczne dla wyschnietej pasty. Nawet gdy ustawię krzywą wentylatora by chodził cały czas na 100% niczego to nie wnosi. Pastę pod radiatorem oczywiście wymieniałem.

Intel zapewnia mnie że wszsytko jest w porządku, procesor nie osiąga 100 stopni więc się nie uszkodzi i nie mam się czym martwić. Odpisałem że nie martwi mnie jego temperatura tylko fakt że co jakiś czas obniża swoją częstotoliwośc co odbija się negatywnie na procesach które przez dłuższy czas korzystają ze wszystkich rdzeni w 100% jak rendering filmów np. Na co dostałem odpowiedź że procesor i tak rzadko wykorzystuje wszystkie rdzenie na raz więc problemu nie ma.

Próbowałem wyłączyć thermal throttling w UEFI, bez zmian. Wygląda trochę jakby gdzieś ustawiony był limit na 82 stopnie po którym zbija taktowanie ale nie znalazłem niczego takiego w BIOS.

Czytałem trochę na temat turbo boost, że np. 4,3 Ghz 10400F potrafi osiągnąć na jednym rdzeniu przez kilkadzisąt sekund, a 4,2 na wszystkich rdzeniach. Wszystkie wartości są "do" których BOXowe chłodzenie może nie zapewniać. Czy podobnie tyczy się to 4ghz - nie wiem. Można zrzucić przyczynę na box'owe chłodzenie ale mam je od początku a problem wcześniej nie występował.

Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni
  • #2 20395010
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Wywal to stockowe chłodzenie i zastąp je czymś co ma sens.
  • #3 20395151
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Cytat:
    W OCCT w teście "Linpack" gdy obciążę wszystkie rdzenie procesor cyklicznie obniża swoje taktowanie do około 3,49Ghz.

:?:
    1. A jak jest , gdy normalnie z jego przeznaczeniem uzywasz tego cpu i5-10400F ?
    * office , gry, internet, przeglądarki
    2. Jaka płyta jest obecnie ? > dalej Asrock B460M Pro4
    3. Nazwa tego stockowego chłodzenia?
    4. Jaki RAM ?

:idea: mozna zmienic chłodzenie
    - standartowe stockowe to 100-130W, i do normalnej pracy_uzytkowania wystarczają
    np. DEEPCOOL GAMMAXX 400 to 130W
    AEROCOOL CYLON 3 to 125W
    ID-COOLING SE-903 to 100W (dobry pod AMD)
    :!: :idea:
    I5-10400F
    TDP (PL1) tego procesora wynosi 65 W, ale w ciągu 28 sekund jego pakiet ciepła można rozszerzyć do 134 W(PL2).Praktycznie w realu jest ok. 90-95W

Co do płyt Asrock poczytaj o ASRock BFB (Base Frequency Boost) np. https://www.asrock.com/microsite/2020BFB/

p.s
    Faktem jest jak podaje Intel
    Cytat:
    Według informacji Intela procesory Core i5-10400 i Core i5-10400f są dostępne w dwóch wariantach – ze steppingiem Q0 i G1.
    Różnica między nimi jest zasadnicza.

Stepping Q0 to ten sam krzem, który jest używany w starszych procesorach Comet Lake. Oznacza to, że są to początkowo dziesięciordzeniowe kryształy, w których w przypadku Core i5-10400 cztery rdzenie są zablokowane sprzętowo. W rzeczywistości takie procesory są odrzuceniem uzyskanym podczas produkcji ośmiordzeniowych i dziesięciordzeniowych. Istnieje jednak opinia, że powinny one wyróżniać się niskimi temperaturami roboczymi uzyskanymi zarówno ze względu na znaczną powierzchnię kryształu półprzewodnika, z którego odprowadzane jest ciepło, jak i fakt, że podczas montażu takich procesorów stosuje się wydajny wewnętrzny Interfejs termiczny oparty na lutu bezfluskowym (lux-free solder)

Stepping G1 odpowiada początkowo sześciordzeniowym kryształom, aw takich procesorach Intel oszczędza nie tylko krzem, ale także lut. Stepping G1 wykorzystują polimerowy wewnętrzny Interfejs termiczny, czyli pastę termiczną.

Rozróżnienie wersji Core i5-10400 i Core i5-10400f z różnymi stepp. rdzenia jest dość proste.
    Mają nie tylko różne oznaczenia S-Spec, ale także różnią się kształtem "czapki" rozpraszającej ciepło. Procesory ze stepp. G1 mają "top case" , która wygląda podobnie do poprzedniej generacji procesorów Coffee Lake Refresh.
    Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni
    markowanie:
    Q0 (10 core, flusk) G1 (6 core, termopasta)
    Core i5-10400 SRH78 / SRH3C
    Core i5-10400F SRH79 / SRH3D (G1 (6 core, termopasta))

Intel podaj,ę dla il. pracujących Core ich częstotl. wynosi
    Core i5-9400 4,1GHz (1xC) 4,0 (2-4xC) 3,9 (5-6x Core)
    * i odpowiednio do tego 2x więcej T (wątków/threads)
  • #4 20396627
    Wiveqebo
    Poziom 3  
    lisek napisał:
    1. A jak jest , gdy normalnie z jego przeznaczeniem uzywasz tego cpu i5-10400F ?

W gry od dłuższego czasu na nim nie gram, mam póki co symboliczną kartę graficzną do wyświetlania pulpitu GT 610. W codziennych zadaniach jak internet, youtube, filmy, pdf trudno zauważyć różnicę, prawdopodbnie jej nie ma skoro w tych zadaniach procesor nie jest wykorzystywany zbyt długo w stu procentach. Jedyne co obserwuje to szybkie przechodzenie ze stanu niskich obrotow wentylatora do wysokich gdy przez chwile obciążenie wzrośnie. Różnice zapewne są w renderingu filmów, przy obecnej karcie graficznej procesor bierze całość na siebie ale trudno mi odnieść te spadki do stanu gdy procesor był nowszy, projekty są różne. Tym trudniejsze jest stwierdznie różnic w DAWach z których też korzystam. Nie spotkałem się jednak z żadnymi oznakami niestabilności także układ sam w sobie jest prawdopodobnie sprawny co wykazują testy w Intel® Processor Diagnostic Tool.

Temperaturę w tym momencie jest w stanie zbić, jeśli jednak przyczyną jest pasta pod IHS z czasem będzie tylko gorzej, albo będzie zbijał taktowanie do coraz niższych wartości albo w pewnym momencie ulegnie uszkodzeniu.

Zrobiłem test w Cinebench R23, wynik jedno rdzeniowy - 1064, wielo rdzenowy - 7375. Z tego co patrzę w różnych testach ten drugi wydaje się nieco zaniżony.

Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni

Cytat:
    2. Jaka płyta jest obecnie ? > dalej Asrock B460M Pro4

Tak od początku pracuje z tym procesorem oba komponenty były kupioe w tym samym czasie.
    Cytat:
    3. Nazwa tego stockowego chłodzenia?

Cytat:
    4. Jaki RAM ?

W jednej kości ustawione na 2666, timingi i inne ustawienia nie ruszane.

Cytat:
    Co do płyt Asrock poczytaj o ASRock BFB (Base Frequency Boost) np. https://www.asrock.com/microsite/2020BFB/

Znam to udogodnienie ale jeszcze nie próbowałem go włączać.

Zgodnie z oznaczeniem to G1

Myślę jeszcze nad postawieniem świeżego systemu na drugim dysku. Być może problem z Intel Extreme Tuning Utility wynika z jakichś problemów w systemie.
  • #5 20396801
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 697
    Zainwestuj w rozsądne chłodzenie, serio.
  • #6 20396869
    lisek
    Serwisant RTV
    Ten "niby" Intel Original [E97379-003] robiony przez Foxconn (naklejka) ma
    - aluminiowy radiator
    - 4pin złacze
    - TDP= 73W czyli ciuut wyzej niz TDP tego cpu (Intel podaje dla niego 65W) :D
    :cry: jest znacznie więcej w realu bo ok.90W

:idea: :!: kup cos lepszego w granicach 100-120W, zapomnisz o problemie

p.s
    [E97379-001] ma miedziany radiator i lepsze parametry

- z kol. cpu (6C/12T) będzie w tym tescie znacznie większe wskazania

Ten ukł. chłodzenia jest bdb. dla (2C/4T) cpu tej serii Comet Lake
  • #7 20401969
    Wiveqebo
    Poziom 3  
    Zainstalowałem świeży system i Intel Extreme Tuning Utility już teraz odczytuje informacje z sensorów.

po pewnym czasie pojawia się Power Limit Throttling i zbija taktowanie z 4Ghz do 3,8Ghz.
    W OCCT bez zmian
    Wynik w Cinebench R23 nieco wyższy

Znalazłem u siebie chłodzenie SPC Spartan LT HE922 które ma w specyfikacji 100W - podobna sytuacja

Wynik w Cinebench tym razem niższy z jakichś powodów

W OCCT nadal wszystko faluje mimo niższych temperatur prócz "package temperature" 85stC
    Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni Intel 10400F - Obniża taktowanie po obciążeniu wszystkich rdzeni

Znalazłem dyskusję odnośnie zdejmowania limitów na Z490.
    https://forum.benchmark.pl/topic/305472-z490-i5-10400f-jak-zdj%C4%85%C4%87-limit-mocy/

Cytuję jeden z postów

Dzięki zaraz potestuję i dam znać co z tego wyszło. 

Już chyba wszystko jasne. Niestety po wyłączeniu wszystkich limitów różnica jest wręcz marginalna, ale jest. To test z ustawionym: "Water Cooler", i limitów na 4096W/256A:

Zdjęte limity

A tutaj włączone limity "Boxed Cooler i 65W/140A":

Limity włączone

Gdyby ktoś w przyszłości natrafił na ten temat, bo też interesowałoby go zdjęcie limitów na i5 10400F, to podsumowanie jest takie:

W OCCT pod pełnym obciążeniem procesor ze zdjętymi limitami trzyma stałe 4.00GHz (maksymalny spadek do 3997MHz) i pojedyncze rdzenie potrafią boostować do 4300MHz, kiedy procesor nie jest w 100% obciążony.

[b]A włączone limity to chwilowe spadki do 3800-3896MHz przy 100% użyciu i turbo boost nie przekraczający 4200MHz nawet przy bezczynności na pulpicie. [/b]

Może tutaj leży problem, że na tej płycie nie da się ściągnąć limitów ? Choć testy dotyczą boxowego chłodzenia.

Dręczy mnie nadal fakt że gdy procesor był nowy nie było podobnych problemów a od początku pracował na tym foxconn'ie

Tutaj jeszcze wyniki z 3DMarka , wszystkie prócz tego po skrajnej lewej stronie pochodzą z czasów gdy procesor był nowszy. Nie wiem na ile karta graficzna potrafi zaniżyć wyniki "CPU Test" ale jest o połowę gorzej.

Zrobiłem jeszcze CPU Profile

• #8 20416374
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    gdy procesor był nowy nie było podobnych problemów a od początku pracował na tym foxconn'ie

Nie wiem jak długo pracował na tym ukł. chłodzenia Foxconn (TDP=73W)/ nie podano
    i na ile skutecznie wymuszałes na tym cpu o stepppingu G1 (oszczędnościowy)
    testy obciązeniowe typu OCCT, inne ...

:idea: ale dla mnie po prostu "ugotowałeś" ten cpu (być może pasta ,flush, wafel Si )
    - złe chłodzenie uzytkowane nie wiadomo jak długo
    - płyta nie należy do najlepszych pod 10th gen
    * zaleta posiada ASRock Base Frequency Boost (BFB)...
    BFB podnosi TDP procesora do szczytowej wartości PL1, co pozwala na zwiększenie jego częstotliwości taktowania. W rezultacie 65-watowe układy będą mogły pracować w trybie 125-watowym,a ich podstawowe częstotliwości zegara poprawią się o 400 – 1100 MHz.

ten i5-10400F przy obciązeniu wiecej jak 3-4 core F turbo spada do 4-3.9GHz
    Najlepsze to stepping Q0 i SRH78/79
  • #9 20547982
    Wiveqebo
    Poziom 3  
    Zamontowałem na próbę fabrycznie nowy procesor. Ten sam 10400F SRH3D i jest dokładnie to samo. Czyli albo źle pamiętam te początkowe testy albo coś się podziało z płytą główną w tym okresie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z procesorem Intel i5-10400F, który obniża taktowanie do około 3,49 GHz podczas obciążenia wszystkich rdzeni, co powoduje cykliczne zwiększanie obrotów wentylatora. Procesor był używany z płytą główną Asrock B460M Pro4 i stockowym chłodzeniem. Użytkownik zauważa, że problem nie występował wcześniej, a po wymianie systemu operacyjnego i zainstalowaniu Intel Extreme Tuning Utility, nadal występuje throttling mocy. Użytkownicy sugerują wymianę stockowego chłodzenia na bardziej wydajne, takie jak DEEPCOOL GAMMAXX 400, AEROCOOL CYLON 3 lub ID-COOLING SE-903, aby poprawić wydajność chłodzenia. Wskazano również na różnice w TDP procesora oraz na funkcję ASRock Base Frequency Boost (BFB), która może wpływać na wydajność. Użytkownik przetestował nowy procesor i5-10400F, ale problem pozostał, co sugeruje możliwą usterkę płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA