logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS CyberPower BU850E - Sygnalizuje przeciążenie przy wyłączonym sprzęcie

Rav-X 21 Sty 2023 23:11 444 4
REKLAMA
  • #1 20398372
    Rav-X
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Miałem dzisiaj dziwną sytuację z działaniem tytułowego UPSa z którą wcześniej się nie spotkałem.
    A mianowicie do UPSa CyberPower BU850E (850VA/425W) mam podłączony PC, monitor LCD, tylne głośniki soundbara Samsung oraz mikro wieżę Panasonica. Dzisiaj z powodu śnieżycy wystąpiły u mnie krótkotrwałe przerwy prądu przez co UPS przechodził w tryb pracy na akumulatorze. Po przełączeniu na akumulator w UPSie zgasła dioda (posiada tylko podświetlany włącznik) i piszczał ciągłym sygnałem, co wg instrukcji sugeruje, że jest on przeciążony. Problem w tym, że w tym czasie żadne podłączone urządzenie nie było włączone, nie obciążało UPSa. UPSa wyłączyłem na czas braku prądu i założyłem, że akumulator jest do wymiany.

Co ciekawe po kilku minutach prąd wrócił więc postanowiłem włączyć UPSa oraz wszystkie sprzęty (PC, monitor, wieża) i skorzystać z komputera. UPS normalnie pracował, po jakimś czasie znowu był zanik prądu, ale UPS podtrzymał wszystkie urządzenia, sygnalizował typową pracę na akumulatorze. Powyłączałem wszystko żeby UPSa nie obciążać i ten znowu przełączył się w tryb przeciążenia.

Jako, że wieża Panasonica była kilka dni temu zakupiona i podłączona, założyłem, że ona powoduje taki efekt pracy tego zasilacza awaryjnego, więc ją przełączyłem na listwę i zrobiłem eksperyment z odłączeniem UPSa od sieci. Efekt był taki, że UPS zaczął normalnie sygnalizować pracę na akumulatorze nawet przy wyłączonych urządzeniach które są do niego podpięte.

Czy ktoś może mi wyjaśnić w jaki sposób wieża Panasonica SC-PMX802 która ma pobierać 43W (gdzie ma napędzać kolumny 2x 60W 3 Ohm) powoduje, że UPS sygnalizuje przeciążenie i to przy wyłączonym sprzęcie?
  • REKLAMA
  • #2 20400690
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Sprawdź (lub wymień akumulator na nowy). Następnie podłącz wyjścia z UPS'a poprzez jakiś miernik obciążenia i podłączaj poszczególne odbiory i zobaczysz jakie masz obciążenie na wyjściu i kiedy sygnalizuje ci przeciążenie. Jeśli na nowym akumulatorze nie będzie dał rady utrzymywać obciążenia na określonym poziomie to UPS będzie do sprawdzenia. Pamiętaj także, że po zaniku zasilania akumulator musi odbudować swoją pojemność co może trwać nawet 10h.
  • REKLAMA
  • #3 20401399
    Rav-X
    Poziom 11  
    @Borygo123 Akumulator zamówiłem, czekam aż dotrze. Myślę, że to nie kwestia akumulatora, bo zrobiłem test i dosyć długo podtrzymuje komputer i monitor. Tu bardziej chodzi o to, że problem przeciążenia występuje gdy wszystkie urządzenia podłączone do UPSa są wyłączone. Gdy mam włączoną wieżę i komputer z monitorem, i UPS przełączy się na akumulator to podtrzymuje zasilanie. Myślę, że to może być coś związane z zasilaniem wieży Panasonica. Z tego co wiem, nie każdy sprzęt audio da się podłączyć pod pierwszy lepszy UPS, a ten co mam raczej nie jest jakiś szałowy. Chciałem zabezpieczyć wieżę przed zanikami prądu i przy okazji dostarczyć jej "odfiltrowany" prąd, ale na razie podłączyłem ją bezpośrednio do powiedzmy dobrej listwy przeciwprzepięciowej, a reszta jest pod UPSem. Podejrzewam, że może nie obyć się bez wymiany UPSa na UPS Online.
  • REKLAMA
  • #4 20401623
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Po przyjściu akumulatora zrób testy podłączając pojedynczo odbiory do niego i będziesz widział gdzie tkwi problem. Może być tak, że zasilacz wieży nie toleruje sztucznego sinusa. Może też być tak, że UPS jest uszkodzony i coś w nim szwankuje. Tych obciążeń też masz trochę podłączonych. Podłączaj pojedynczo i będziesz wiedział czy to faktyczne przeciążenie czy UPS szwankuje, czy któreś urządzenie nie współpracuje z UPS'em.
  • #5 20401768
    Rav-X
    Poziom 11  
    Ok, jak przyjdzie akumulator to posprawdzam.
REKLAMA