logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda CBR 125 JC34 - niestabilna praca silnika, gaśnie po dodaniu gazu, zawór podciśnienia

Ddd12345 23 Sty 2023 21:14 1578 4
REKLAMA
  • #1 20401690
    Ddd12345
    Poziom 3  
    Ocena: 28
    Witam, mam problem ze swoją CBR 125 JC 34, ponieważ po odpaleniu chodzi na wolnych obrotach ale po dodaniu gazu gaśnie. Jak się wkręcić od razu do 6 tys. obrotów to jedzie normalnie, tylko odcina już przy 9.5 tys. a normalnie była przy 13tys. Czyściłem gaźnik 3 razy i wszystkie nowe uszczelki gaźnika, nowa świeca, cewka i dalej to samo, przeczyszczone przewody masowe. I podejrzewam zawór podciśnienia którego wężyk idzie do cylindra i nie wiem jak ona działa i czy może być winny. Z góry dziękuję za pomoc bo już nie mam pojęcia co to może być, kompresja jest ok.
    Honda CBR 125 JC34 - niestabilna praca silnika, gaśnie po dodaniu gazu, zawór podciśnienia
  • REKLAMA
  • #2 20404092
    gresss
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Siema! A mieszanka jest ok, zimny ciepły silnik jakaś różnica, lewego powietrza nie dostaje? Wężyk powinien iść do cylindra, jak tłok idzie w dół to generuje podciśnienie. Tam gdzieś na wężyku powinien być zawór zwrotny, który działa jak dioda czyli puszcza powietrze tylko w jedną stronę czyli do cylindra. Sprawdź ten zaworek dmuchając w niego to pewnie ten biały cylinder tylko polaryzację zapamiętaj.
  • REKLAMA
  • #3 20404100
    Ddd12345
    Poziom 3  
    Ocena: 28
    Lewego powietrza raczej nie łapie bo sprawdzałem.Zimny czy ciepły jest tak samo. Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę ten zawór a może to być spowodowane tym zaworem? Takie zachowanie silnika
  • REKLAMA
  • #4 20404108
    gresss
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    To tylko ty możesz ocenić, ja wiem, że w samochodach ma to wpływ na wiele rzeczy bo tam i hamulce i gaźniki używały podciśnienia. Także nie wiadomo do czego te podciśnienie idzie ale trzeba sprawdzić czy działa. Taka moja rada te wężyki w cieple potrzymaj to będą lepiej schodzić i nigdy nie czyść benzyną zaworka tylko alkohol bo benzyna zniszczy gumę.
  • #5 20407567
    AdamOSA
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Ten zestaw ze zdjęcia to nie sterowanie serwa w samochodzie :D
    Puszka metalowo- plastikowa - zawór podciśnieniowy
    Zadanie - puszczać paliwo do gaźnika tylko podczas pracy silnika
    Biały element to filtr paliwa .

Połącz bezpośrednio przewodem z baku do gaźnika . Zobaczysz czy to brak paliwa stwarzał te problemy czy nie . Oczywiście nie powinieneś w razie czego pozostawiać tak na stałe .
    Po drugie od razy sprawdzisz czy gaźnik nie przelewa , jeżeli po takim połączeniu z gaźnika zacznie lać się paliwo to zaworek iglicowy nie trzyma .
REKLAMA