logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic Toughbook CF-54 - Gdzie zregenerować lub kupić nową baterię do laptopa?

kisiol 02 Lut 2023 07:39 1761 13
  • #1 20417974
    kisiol
    Poziom 20  
    Ocena: 468
    Witam. Czy ktoś orientuje się gdzie można zregenerować, bądź kupić baterie do laptopa panasonic? Czy są takie firmy, które naprawiają takie baterie?
  • #5 20454189
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    jak napisano w manualu do ( Toughbook_54) > ta sama bateria Link

:!:
    Cytat:
    Built-in bridge battery (6 cell) (not replaceable) (For hot swap only).

p.s
    cena kosmos , nawet na (ali...)
    * ver. Pl ali (Link)
    :idea: ale popatrz , popytaj Link

Zapewne trzeba kupić nowe ogniwa i zresetować licznik, (ctrl ?)
    Co tam jest wie tylko serwis Panasonic

zalezy jaka pojemnośc baterii
    - w CF-19 stawiano ogniwa Sanyo NCR18650GA 3600mAh i tam była zworka ,która się przepalała po ?? cyklach łądowania/rozład. Aku
    * wystarczyło zlutować i nowe bańki pogonic w kilku cyklach ładowania

W PANASONIC CF-C2 była bateria 11V, 6400mAh (CF-VZSU82U)
    na ctrl bq8050
    * o nim napisano na tym podforum
    Cytat:
    Fraza: bq8050 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 32 wyników

Panasonic Toughbook CF-54 - Gdzie zregenerować lub kupić nową baterię do laptopa? Panasonic Toughbook CF-54 - Gdzie zregenerować lub kupić nową baterię do laptopa?
  • #6 20454511
    kisiol
    Poziom 20  
    Przedstwie jak wygląda problem. Jak mi powiedziano (sprzedawca), wyjąć baterię i odłączyć baterię bios na 30sek, tak robi się reset bateri. Po podłączeniu bateri bios ,wożeniu bateri normalnej ,włączam komputer, i robie kalibrację bateri za pomocą klawisza f9 ,specjala funkcjia. Po tej kalibracji ,bateria ląduje się około 2godzin i trzyma około 7 godzin. Problem pojawią się przy kolejnym ładowaniu i jak laptop pracuje na dworze zimno. W tedy bateria trzyma około 5 mni, naładowana na 100% spada po 1 % do 97 % i odrazu na 7% ,ładowanie też tak wygląda. Ponowny reset i znowu ok. Dodam ze mam trzy takie laptopy i 4 baterię, wszędzie tak samo.
  • #7 20466609
    urwis.kiler
    Poziom 11  
    Mam dokładnie tak samo 100% do 90% normalnie I skok na 10% I do zera normalnie kalibrację przechodź i jeden raz rozładowuje się normalnie. Dodam tylko ze baterii z CMOS nie odpinalem do kalibracji.
  • #8 20579976
    MARCIN_DOB
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Witam,
    Czy komuś się udało rozwiązać ten problem ?

Z góry dziękuję za info
  • #9 20725904
    Lukasz2617
    Poziom 1  
    urwis.kiler napisał:
    Mam dokładnie tak samo 100% do 90% normalnie I skok na 10% I do zera normalnie kalibrację przechodź i jeden raz rozładowuje się normalnie. Dodam tylko ze baterii z CMOS nie odpinalem do kalibracji.

Ten sam problem ale uzywam uniwersalnej ladowarki i sie zastanawiam czy to nie jest problemem
  • #10 20835215
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    Mam do sprzedania taką baterię . Nie mam do niej 100% pewności bo nie mam sprzętu żeby ją przetestować , ale mam 90 % pewności bo pochodzi z fabrycznie nowego laptopa tylko przeleżała około 1 roku .
    Jak ktoś chętny to PW . Możemy się dogadać na testowanie .
  • #11 20859821
    kisiol
    Poziom 20  
    Witam. Udało mi się kupić dwie nowe baterie , tylko martwi mnie to że laptop nie korzysta z nich na przemian, tylko wykończy jedną do 0% i dopiero przełącza się na drugą. Obawiam się że takie rozładowanie do0% szybko wykończy baterię. Mam jeszcze laptop Getac na dwóch bateriach, i tam rozładowuję je równomiernie, korzysta z nich na przemian. Było by trochę szkoda jak by szybko padły, bo koszt baterii , był większy niż zakup laptopa i czas oczekiwania 6 miesięcy. Proszę o podpowiedź czy tak ma być w Panasonic cf54.
  • #12 20859837
    lisek
    Serwisant RTV
    Nie ma ładowania baterii ... w Toughbook CF-54 ?
    To jest urz. ładowania dla Panasonic CF-20, CF-33,CF-54, FZ-55, FZ-G1, FZ-M1
    Zasilacz Panasonic CF-VCBTB3 z etykietą i widoczną końcówką kabla.
    * podłacza sie dp zasilaacza

* Link_review cf-54
  • #13 20859908
    kisiol
    Poziom 20  
    lisek napisał:
    Nie ma ładowania baterii ... w Toughbook CF-54 ?
    To jest urz. ładowania dla Panasonic CF-20, CF-33,CF-54, FZ-55, FZ-G1, FZ-M1
    Zasilacz Panasonic CF-VCBTB3 z etykietą i widoczną końcówką kabla.
    * podłacza sie dp zasilaacza

* Link_review cf-54

Ładowanie jest normalnie za pomocą zasilacza, ładowarka jest opcja, jak by było.wiecej baterii. Rozchodzi mi się, dlaczego laptop nie korzysta z baterii na przemian , żeby rozładowywać równomiernie, tylko najpierw jedną do zera później drugą. Zawsze się mówiło że głębokie rozładowanie, zmniejsza życie baterii.
  • #14 20859923
    lisek
    Serwisant RTV
    Zapytać o to trzeba producenta CF-54, być może założenia użytkownika co do uzytkowania baterii nie zakłądają ładowania ich w czasie tzw. militarnym
    -rozładowana > wyrzucasz > zakładasz nową

* może w Bios jest opcja do jakiego poziomu (? %) może być rozładowana

* podobnie jak z magazynkiem w "kałasznikowie"

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem regeneracji i zakupu baterii do laptopa Panasonic Toughbook CF-54. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat możliwości zakupu nowych ogniw oraz regeneracji istniejących baterii. Wskazano na konieczność resetowania baterii poprzez odłączenie baterii BIOS oraz kalibrację, co może poprawić wydajność. Pojawiły się również obawy dotyczące głębokiego rozładowania baterii, które może skrócić ich żywotność. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami związanymi z różnymi modelami baterii oraz ich pojemnościami, a także sugerują, że w przypadku Toughbook CF-54 może brakować opcji równomiernego rozładowania dwóch baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA