logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy elektroniczne kupić do domowego warsztatu? Lista podstawowych części

tomaszek1234 19 Lis 2005 20:27 966 2
  • #1 2006353
    tomaszek1234
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    chciałbym sobie stworzyć własny warsztat elektroniczny większość narzędzi już mam ale brakuje mi elementów elektronicznych ! proszę o pomoc jak je dobrać i jakie kupić !!
  • #2 2006394
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 77
    Witam
    Po prostu kup sobie kilka rezystorów i kondensatorów ze standartowych szeregów.
    Nastepnie tranzystory BC547 i BC557, jakieś serjiBD...
    Tk w ogóle to trudno jest powiedzieć co konkretnie mozesz kupić, bo to zalezy od tego czym się bedziesz zajmowac.
    Jek elektroniką analogową to zaopatrz sie we wzmacniacze operacyjne, jakieś scalone końcówki mocy.
    Jak cyfrowa to kup kilka układów serji CD4000, moze jakiś procek.
    Na pewno bedziesz potrzebować mostki prostownicze, diody prostownicze i inne np 1n4148.
    Kilka elektrolitów o większej pojemności i na różne napięcia przebicia powiedzmy od 10V do 80V.
    No to jest temat bardzo szeroki.
    Ja kupuje elementy do konkretnych projektów w taki sposób.
    Powiedzmy potrzebne jest mi ileś rezystorów konkretnej wartości, to wtedy kupuje 4 razy więcej niż mi potrzeba.
    W przypadku droższych elementów zapas zmniejsza się proporcjonalnie do ceny.
    Pozdrawiam
  • #3 2006419
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Poprzednik opisał to bardzo ogólnie ponieważ nie podałeś co chcesz robić. Jest wiele dziedzin elektroniki i każda ma inne wymagania jeśli chodzi o części i narzędzia.

Pozdrawiam.
REKLAMA