logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki regulator ładowania i akumulator do panelu 285W - rekomendacje i opinie

giacamix2 18 Lut 2023 09:19 324 5
  • #1 20444611
    giacamix2
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam jaki regulator i akumulator najlepiej kupić do tego panela?
    Jaki regulator ładowania i akumulator do panelu 285W - rekomendacje i opinie
  • #2 20444643
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    A co ten regulator ma ładować? Jaki to będzie akumulator, jakie ma parametry? Regulator ładowania dobiera się nie tylko do panelu, ale przede wszystkim do akumulatora jaki ma być ładowany.
  • #3 20444650
    giacamix2
    Poziom 15  
    Xantix napisał:
    A co ten regulator ma ładować? Jaki to będzie akumulator, jakie ma parametry? Regulator ładowania dobiera się nie tylko do panelu, ale przede wszystkim do akumulatora jaki ma być ładowany.

Napisałem że jaki regulator i akumulator kupić.
  • #4 20444743
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    giacamix2 napisał:
    ]Napisałem że jaki regulator i akumulator kupić.

Hehe, zmieniłeś treść posta...

Tutaj też pytanie, co ma zasilać ten akumulator i przez jaki czas, czy to ma być rozwiązanie stacjonarne czy przenośne, jakim budżetem dysponujesz? Na tak ogólnikowo zadane pytanie nie można udzielić żadnej sensownej odpowiedzi.
  • #5 20444777
    giacamix2
    Poziom 15  
    Xantix napisał:
    giacamix2 napisał:
    ]Napisałem że jaki regulator i akumulator kupić.

Hehe, zmieniłeś treść posta...

Tutaj też pytanie, co ma zasilać ten akumulator i przez jaki czas, czy to ma być rozwiązanie stacjonarne czy przenośne, jakim budżetem dysponujesz? Na tak ogólnikowo zadane pytanie nie można udzielić żadnej sensownej odpowiedzi.

Zasilić np. laptop, telewizor itp. Zastosowanie to przenośne a budżet 2000zł. Możliwe że będę miał akumulator LifePo4 100Ah lub większy ale jeszcze nie wiem czy go dostane.
  • #6 20444799
    goiakla
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam,

Jeśli chodzi o akumulator to na portalach ogłoszeniowych i sprzedażowych są oferty "baterii" LI-ON z aut lub do aut. Ołowiany akumulator to niestety do takich zastosowań historia. Nowy przyzwoity kosztuje minimum 1300 za marną pojemność za tą kwotę można kupić 2x 2.5kw ( tak wiem ze pojemność jest w AH, ale tak jest łatwiej) w LI ON. Także napięcie AKU minimum 24V a jeszcze lepiej 48 ( mniejsze prądy, cieńsze kable, możliwość rozbudowy, chociaż z tym jednym panelem na 48 nie pojedzie ale 24 już tak). Z LI ON to cokolwiek co ma 6S, lub 12S (48v). Ile paralel to już kwestia pojemności. Regulator albo wschód Epever extra 12/24/48v, (30a gdybyś jednak chciał dołożyć 2 panele) to taki kombinowany MPPT ale pracuje całkiem przezwoicie, albo Victron MPPT chyba był taki 100V max VOC, 20A 12/24/48V). No i oczywiście potrzebujesz przetwornicy DC-AC.
REKLAMA