logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal 5120 – brak obrazu, ciemny ekran, podejrzenie uszkodzenia TA7698AP, objawy

pietrass 20 Lis 2005 22:19 891 2
REKLAMA
  • #1 2010245
    pietrass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich mam problem z Royalem a mianowicie nie ma obrazu na ekranie ekran jest czarny choc kineskop dziala. Czy moze byc to wina scalaka TA7698AP ?? po podniesieniu napiecia siatki nie ma lini poziomej na ekranie wiec odchylanie jest ok widac jakies zarysy obrazu ale tak bardzo slabiutko. prosze o pomoc bo nie wiem co robic . dzieki wszystkim za pomoc. bede bardzo wdzieczny :)
  • REKLAMA
  • #2 2010343
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. Sprawdź napięcia regulacji kontrastu i nasycenia na tej kości.
  • #3 2011114
    pietrass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    na ktorych nogach mam sprawdzic to napiecie bo nie mam schematu tego TV i zabardzo nie wiem gdzie mierzyc . jakie maja byc te napiecia??

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:

wymienilem kondensatory w okolicy tego scalaka TA i obraz sie pojawil tylko ze teraz strasznie skacze co jest tego przyczyna co robic dalej ??

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

dobra zlikwidowalem to skakanie z przodu TV pod klapka byl do regulacji potencjiometr. :) teraz jeszcze mam pytanie chodzi o glowice tzn. nie wyszykuje mi wszystkich programow tak jak by nie bylo jednego pasma. Nie ma w tym TV zadnej linijki strojenia ani nic i nie wiem czy przelacza miedzy zakresami czy tez nie. jak mam to sprawdzic.?? czy to wina glowicy czy tez czegos innego pomozcie prosze :((
REKLAMA