logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTC LXHD201 - automatyczne, samoczynne zmienianie kanałów

Misiek_T 28 Lut 2023 20:09 3525 12
REKLAMA
  • #1 20463472
    Misiek_T
    Poziom 10  
    Szanowni użytkownicy,

mój dekoder LTC LXHD201 po ponad roku użytkowania zaczął sam zmieniać kanały. Wykluczyłem możliwość wykonywania takiego "fikołka" za pomocą pilota. Dekoder odpinałem od zasilania... i nic. Problem jest ten sam. Mało tego dekoder można wyłączyć normalnie z poziomu pilota, tzn. przejść na "standby" gdzie wyświetla się godzina.
    Nie zaglądałem jeszcze do niego. Może jest możliwość jakiegoś resetu twardego używając kombinacji klawiszy kanałów i PWR? Czy mieliście takie przypadki?

• REKLAMA
  • #2 20464465
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Poruszaj P+P- (przycisnąć lekko i okrężne ruchy przyciskiem jeden i drugi).
    Odłączyć klawisze P+P-. Może zablokował się, zabrudzony.
  • REKLAMA
  • #3 20473575
    Misiek_T
    Poziom 10  
    Na obecną chwilę problem "sam się rozwiązał". Jakiś cud...
    Zastanawia mnie jednak czy można w jakiś sposób resetować takowe urządzenie. A jeśli tak, to co zewrzeć lub wylutować?

P.S. Naciskanie P+ i P- oraz sprawdzanie przycisków niestety nie pomagało. Ale dziękuję za podpowiedź.
  • #4 20473743
    LeDy
    Poziom 43  
    Resetowanie to robisz jak wyłączysz z prądu i włączysz.
    Jakim cudem masz tam 340 programów, numerów?
  • #5 20475842
    Misiek_T
    Poziom 10  
    Aż tylu kanałów/programów, to nie mam. Niektóre się powtarzają. Niektóre to są kanały, które wymagają podpięcia do netu.
    Pojawiają się też jakieś kanały kodowane. Pojawiło mi się też "CDA Premium", ale pewnie trzeba to podłączyć do netu.
    Mogę zrobić w wolnej chwili zestawienie kanałów/programów...
  • #6 20475999
    LeDy
    Poziom 43  
    Misiek_T napisał:
    Aż tylu kanałów/programów, to nie mam. Niektóre się powtarzają. Niektóre to są kanały, które wymagają podpięcia do netu.
    Pojawiają się też jakieś kanały kodowane. Pojawiło mi się też "CDA Premium", ale pewnie trzeba to podłączyć do netu.
    Mogę zrobić w wolnej chwili zestawienie kanałów/programów...

To, że nie masz to wiem , ale jakim cudem toto coś tyle pokazuje? Pewno co szukanie to dokłada, mimo, że to samo. Usuń, przeszukaj po kanale.
  • REKLAMA
  • #7 20790000
    akihanza
    Poziom 5  
    Ocena: 3

U mnie ten sam problem z tym modelem dekodera. Na pewno nie jest to wina przycisków i elektrolitów, przelutowanie głównego układu także nic nie daje.
  • #8 20795997
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    U mnie ta sama sytuacja. Prawdopodobnie winowajcą jest sterownik wyświetlacza, oryginalnie HW650E0, do którego podłączone są klawisze. Jest to układ sterowany po I2C, wymiana powinna rozwiązać problem. Zamawiam zamiennik FD650 na znanym portalu.
  • #9 20798028
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Dodam, że po wylutowaniu tego układu można przełączać kanały pilotem, wyświetlacz i klawisze nie będą aktywne.
  • #10 20859951
    djluki2013
    Poziom 14  
    Ocena: 114
    Witam, ,Mam ten sam problem z dekoderem. Obstawiałem wsad pamięci tylko nie mogę nigdzie znaleźć przeczytanego zewnętrznym programatorem. Ale jak czytam to jest inna inny problem I wymiana układu (FD650) pomogła?
  • REKLAMA
  • #11 20895537
    epoxer
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Podmieniłem ten układ kupując partię 5szt. na Ali... ale po pewnym czasie ponownie zaczął sam przełączać kanały. Wcześniej mi wyłączał dekoder.
    Bez tego układu dekoder działa.
    Z tym układem też działał (ale musi być otwarta obudowa).
    Może jakiś kondensator przy tym układzie... jeszcze nie sprawdzałem.
  • #12 20896402
    djluki2013
    Poziom 14  
    witam, Ja też zamówiłem partię,jeszcze nie przyszła. Skoro działa jak jest rozebrany, to może panel przedni dotyka któryś switch na płycie i przez to się tak dzieje. Ja u siebie nie sprawdzałem tego, ale tak może być.
  • #13 20914094
    djluki2013
    Poziom 14  
    Witam, Przyszły mi układy wymieniłem 1,2,3 nie działa, układy się szybko grzeją, Założyłem 4 działa, ale nie ma wszytki segmentów na wyświetlaczu. Zakładam 5 nie działa, a 6 działał ok. To Ci chińska jakość!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z dekoderem LTC LXHD201, który samoczynnie zmienia kanały. Po wykluczeniu problemów z pilotem i przyciskami, niektórzy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone komponenty, takie jak sterownik wyświetlacza (HW650E0) lub kondensatory. Wymiana układu na zamiennik FD650 przynosi mieszane rezultaty, a niektórzy użytkownicy zauważają, że dekoder działa poprawnie bez tego układu. Istnieją również sugestie dotyczące resetowania urządzenia poprzez odłączenie zasilania. Problemy z jakością zamienników i ich przegrzewaniem są również poruszane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA