logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek oleju z przedniego mostu Zetor 5245 - likwidacja wycieku, rozbieranie, uszczelniacze

waldek6530 01 Mar 2023 07:31 2748 7
REKLAMA
  • #1 20463956
    waldek6530
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam !
    Mam takie zapytanie : Wycieka mi olej z przedniego mostu przy lewym krzyżaku. Czy aby zlikwidować ten wyciek muszę rozbierać mechanizm różnicowy, czy wystarczy tylko wyciągnąć półoś z obudowy mostu i wymienić uszczelniacz przy krzyżaku czy jest tam jeszcze jeden od strony mechanizmu różnicowego ? Dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20465528
    waldek6530
    Poziom 9  
    Dlaczego nikt nie chce mi odpowiedzieć ???
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20465907
    waldek6530
    Poziom 9  
    Dopatrzyłem się chyba, że jest tylko jeden uszczelniacz od strony krzyżaka i może jego wymiana załatwi problem. Dziękuje.
  • #5 20465936
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    Nie chciałem sugerować, ale chyba tak jest.

Powodzenia.
  • #6 20474544
    waldek6530
    Poziom 9  
    Witam
    Mam problem ze zdemontowaniem zwrotnicy. Mianowicie po odkręceniu sworznia zwrotnicy i zbiciu go do góry nie wyszła razem z nim obudowa łożyska tylko została w korpusie zwrotnicy. Zrobiłem prowizoryczny ściągacz i przyspawałem go do tej obudowy łożyska ( spawy się urywają) a ona ani drgnie. Jaki może być sposób na ściągnięcie tej obudowy łożyska, bez zdemontowania jej nie zdejmę zwrotnicy i nie wymienię uszczelniacza na półośce. Może mi ktoś doradzi jak to rozebrać.
    Wrzucam zdjęcie poglądowe. Wyciek oleju z przedniego mostu Zetor 5245 - likwidacja wycieku, rozbieranie, uszczelniacze
  • Pomocny post
    #7 20475316
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 964
    Korpus zwrotnicy wygląda tak:
    https://archiwum.allegro.pl/oferta/korpus-swo...a-zwrotnicy-zetor-lekki-most-i9764670084.html

Otwory są przelotowe - bez odsadzeń.

Łożysko jest zapieczone w otworze.
    Spróbuj "puknąć" do wewnątrz, żeby ruszyć.
    Zwilż płynem hamulcowym.

Dospawaj "koniobijkę". (sam zrobisz). Taki sciągacz - wyciągacz jest skuteczniejszy od wszystkich śrubowych.

https://narzedziowy24.eu/SCIAGACZ-BEZWLADNOSC...DO-TULEJEK-ROZPOROWYCH-1544-1540-BETA-p316702

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 20476146
    waldek6530
    Poziom 9  
    Dziękuję. Tak własnie zrobiłem i pomogło. Łożysko było zapieczone w korpusie zwrotnicy. Supeeer dziękuję bardzo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem wycieku oleju z przedniego mostu w ciągniku Zetor 5245, szczególnie w okolicy lewego krzyżaka. Użytkownik zapytał, czy konieczne jest demontowanie mechanizmu różnicowego, czy wystarczy wymienić uszczelniacz przy krzyżaku. Odpowiedzi sugerowały, że wymiana uszczelniacza powinna rozwiązać problem. Pojawił się również nowy problem związany z demontażem zwrotnicy, gdzie użytkownik miał trudności z usunięciem obudowy łożyska. Udzielono mu wskazówek dotyczących użycia ściągacza oraz zwilżenia miejsca płynem hamulcowym, co ostatecznie pomogło w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA