logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra G 1.4 16V 1998 - Diagnostyka, kabel i darmowy program marzec 2023

mak_7 01 Mar 2023 19:08 1128 11
REKLAMA
  • #1 20464918
    mak_7
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,
    Od 1,5 roku jestem właścicielem Astry G 1.4 16v (nie gaz) 98r. Auto kupiłem bardzo zaniedbane. Co potrafiłem to majsterkowałem sam, ale w skali 1 do 10 moja wiedza to max 3 i to jak zarywam nocki szukając w internetach odpowiedzi.
    Dlatego głównie zostawiałem auto u Mechanika, jednak teraz przeprowadziłem się i zanim zaciągnę auto do naprawy chciałbym chociaż dowiedzieć się co się zepsuło i czy mogę z pomocą Internetów to naprawić. Sami wiecie, że czasami "jest mała dziurka" lub "błąd do skasowania", zamiast ciągnąć auto 50 km do Swojego Mechanika.
    .
    Dlatego zwracam się do osób, które posiadają lub sprawdziły i polecają. O doradzenie Nie drogiego kabla do diagnostyki i darmowego programu.
    Już od jakiegoś czasu wracam sam do tematu i szukam po forach i na portalach aukcyjnych. Jednak większość to stare tematy, a ceny w kablach potrafią osiągać nawet 200 zł za coś to wygląda jakby z Chin uciekło. Nie zrozumcie mnie źle może to są dobre kable, ale ja tego nie wiem. Jeden kupiłem i "nie pasował", a powinien. (nie pamiętam jaki). Czytałem że te protokoły muszą być zgodne, itd. Ale to co kupowałem z informacji na aukcji też się pokrywało... Szukałem też łączności bezprzewodowej m.i. ELM327 i masę aplikacji. Podobna sprawa, na jednej udało mi się nawet połączyć ale nawet błędów nie pokazywało.
    .
    Czy ktoś może mi coś doradzić? Potrzebuje dosłownie tylko możliwości sprawdzenia i skasowania błędów. Sam opis błędu poszukam w Internetach, powinien być jakiś spis czy coś. Ewentualnie jeśli ktoś posiada jakiegoś linka/plik do takiego czegoś też by mi mocno pomogło.
    .
    PS.
    Obecnie Astra straciła moc. Jak pedał gazu wciskam, a ona zwalnia. A po górkę to ledwo się toczy. Dziś zacząłem o tym czytać po forach i właśnie co chwila była informacja o sprawdzenie błędów... ale to nie miejsce na ten problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20464983
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1686
    Cytat:
    a ceny w kablach potrafią osiągać nawet 200 zł za coś to wygląda jakby z Chin uciekło

Wszystkie kabelki są z Chin, co ty chciałeś tańsze to sobie zbuduj.
    Świeci na desce kontrolka od silnika? Może tam coś mechanicznie jest padnięte.
    Tutaj najtańszy interfejs.
    https://www.youtube.com/watch?v=7evRXv9Aodw
  • #3 20465114
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20465315
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzien dobry,
    Widze, ze dobre rady zawsze w cenie :)
    .
    Prosze jednak skoncentrowac sie na moim pytaniu. problem nie tkwi w kwocie tylko w tym aby znalesc kabel i program adekwatny do potrzeby. Wydawalo mi sie ze dosc szczegolowo i jednoczesnie konkretnie napisalem w czym prosze o pomoc. Ale dobrze poprosze jeszcze raz troche inaczej.
    .
    Czy ktos moglby mi polecic dzialajacy i nie drogi kabel diagnostyczny oraz dzialajace z nim oprogramowanie najlepiej darmowe?
    .
    Potrzebuje akurat takiego poloczenia poniewaz nie mam wielkich wymagan co do jego stosowania. mialby mi sluzyc tylko i wylacznie do odczytywania i kasowania bledow. stad taki aspekt finansowy.
    .
    PS. Tak problem dotyczy Astry G (2).
    PS.2. Mozna emulowac podlaczenie kabla z koncowka USB tak, aby komputer widzial je jak COM. Mam tak zrobione.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20465582
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    W pełni legalnie możesz mieć Opel Scanner za 200zł. W tym aucie sprawdzi się w 95%, soft ma parę błędów, np nie dopiszesz nowego pilota do CZ, a autor dawno olał jego poprawianie bo skupił się na nowszej, znacznie droższej wersji. Gdyby był dopracowany to IMO znacznie lepszy niż OP-COM, a nawet i oryginalny Tech.
  • #6 20468197
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Dzięki OCIZ za informacje. na pewno wezmę to pod uwagę jak zakończę poszukiwania. Jeszcze chciałem tylko dopytać o pewną rzecz. Znalazłem ten "Opel Scanner" na popularnym portalu aukcyjnym na literkę "A" :) w dwóch wariantach. Jeden z końcówką USB i drugi USB + Adapter 10 pin.
    pytanie1: Przypuszczam, ze samo USB mi by wystarczyło?
    pytanie2: (z ciekawości) ten Adapter 10 pin, to jakie ma zastosowanie?
    .
    co prawda brak CD-romu w laptopie, ale ogarnę jeśli będzie taka potrzeba. I jeśli program wymaga portu COM to mam jego emulacje zrobioną.

Dodano po 13 [minuty]:

A i jeszcze mam inne pytanie ogólnie. I pamiętajcie że jestem laikiem w temacie, co dla Was jest oczywiste dla mnie nie koniecznie.
    Czy darmowy program "VCDS Lite 1.2", który dedykowany jest raczej do grupy VW też mógłby w jakiś "magiczny" sposób odczytywać i kasować błędy w Astrze? tylko oczywiście na innym kablu.
    .
    dlaczego w ogóle o to pytam, skoro OCIZ napisał mi konkretny kabel i oprogramowanie?
    1) Z ciekawości :)
    2) Ponieważ szukając po internetach często trafiam właśnie na to że do grupy VW jest ten co prawda stary program, ale odczytuje i kasuje błędy jak złoto.
    A dla grupy GM nic podobnego nie znalazłem. Więc albo nie umiem znaleźć, albo nie istnieje :( co jest trochę zaskakujące. I smutne skoro "najtańszy" zestaw dla kogoś jak ja tylko do błędów to właśnie wariant np. "opel skaner" płatny i nie wspierany. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20468287
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5106
    Nic innego z tanich nie zastosujesz bo w tym aucie nie ma protokołu diagnostycznego EOBD, pozostaje rylko wspomniany program
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #8 20468290
    ociz
    mak_7 napisał:
    ten Adapter 10 pin, to jakie ma zastosowanie?

Do jeszcze starszych Opli, z roczników miej więcej do 96.
    mak_7 napisał:
    Czy darmowy program "VCDS Lite 1.2", który dedykowany jest raczej do grupy VW też mógłby w jakiś "magiczny" sposób odczytywać i kasować błędy w Astrze?

Nie, za to na tym samym kablu zadziała mocno ograniczona podróbka OP-COMa.
  • #9 20471517
    mak_7
    Poziom 9  
    OK. Czyli Opel Scanner będzie według Was najlepszym rozwiązaniem dla mojego problemu.
    Czy jeszcze ktoś chciałby coś więcej dodać? Ewentualnie coś zaproponować?
  • #10 20482852
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    Okazało się że znajomy ma kabel OBD2 ELM 327 i chciałbym jeszcze na nim spróbować. Zanim zdecyduje się na zakup.
    .
    Jednak ten znajomy tego kabla nie używał już od dawna. Mówił, że jemu działało z "jakimś" programem którego już nie ma.
    .
    Czy ktoś może doradzić coś co zadziała z takim kablem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20482927
    ociz
    W tym aucie nie zadziała, tylko w nowszych z CAN, czyli chyba od 2005r.
  • #12 20498577
    mak_7
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    zakupiony Opel Scanner działa jak złoto. co prawda 200 zł to dla mnie dużo zwłaszcza że chciałem tylko błędy kasować...
    Jednak po zagłębieniu się w temat warto było wydać tą kasę, patrząc jakie problemy są z połączeniem się z "starszymi" oplami.
    Ma więcej funkcji niż potrzebowałem, ale pomogą mi zapewne w wielu usterkach, a przynajmniej liczę na to.
    .
    dzięki za pomoc :)
    .
    PS.
    do zobaczenia w kolejnym moim wątku już niebawem ponieważ Astra ciągle nie sprawna :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy diagnostyki samochodu Opel Astra G 1.4 16V z 1998 roku. Użytkownik poszukuje niedrogiego kabla diagnostycznego oraz darmowego oprogramowania do odczytu i kasowania błędów. Uczestnicy forum polecają kabel Opel Scanner, który kosztuje około 200 zł i działa w 95% przypadków, mimo że ma pewne ograniczenia. Wspomniano również o możliwości samodzielnego zbudowania kabla, ale podkreślono, że w przypadku Astry G konieczne jest użycie odpowiedniego oprogramowania, ponieważ starsze kable ELM 327 nie będą działać. Użytkownik ostatecznie zakupił Opel Scanner, który okazał się skuteczny w diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA