logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson TX90 - brak działania przetwornicy, wymiana elementów, co sprawdzić?

szczepan751 21 Lis 2005 00:06 2026 4
REKLAMA
  • #1 2010586
    szczepan751
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Przetwornica nie daje znaku zycia(nie pali się dioda stby) mimo iz wlutowalem nowe elementy zgodnie z zawartoscia zestawu naprawczego dla tej przetwornicy, oczywiscie Usys jest obciążone żarówką,elektrolity wszystkie wymienione, na 1 uzwojeniu pierwotnym trafa jest napięcie +B(punkty 8 i 7) natomiast na 2 uzwojeniu pierwotnym(puntky11,12) nie ma nic po stronie wtórnej również nie ma nic, BUT 12A również wymieniony, Diody BYW100-150 nie maja w zadnym sklepie i nawet w katalogu tegoi znalezc nie moga, mozna ja zastapic jakby co 1N4007?Na miernik jest dobra ale jakby co...Czy nie?Dioda zenera (DP10) 13V wymieniona, RP02 byl uszkodzonyi również został wymieniony-byl smd wymienilem na zwykly, wszystkie rezystory pomierzone i działają i mają prawidłowe wartości.W necie dostępne są dwa schematy do tego chasiss- jeden w wersji rosyjskiej(jest sporo błędów) i w wersji niemieckiej-prawidłowy.Co jeszcze sprawdzic/wymienic?jaki test zrobic?Bo juz mi pomysły się kończą, za 2 dni podam gdzie jakie napięcia są i co sie z nimi dzieje.
  • REKLAMA
  • #2 2010740
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    1N4007 absolutnie nie! Musi to być b.szybka dioda przełaczająca - tu masz dane:
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=59833&pdf=3384
    http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d.php?id=59834&pdf=8307
    O ile nie dostaniesz oryginału, możesz próbować włożyć taką z modulatora diodowego ('dolna' dioda w obw. C-E klucza linii) z monitora - zwykle mają czas przełączania ok. 50ns, albo poszukaj na Elenocie (adres masz w linkach) szybkich diód - wpisując w wyszukiwarkę: fast lub ultra fast.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2083246
    szczepan751
    Poziom 18  
    Odpowiednikiem diody BYW 100-150 jest dioda BYW 56 i taką nabyłem (sprzedawca znalazl mi w katalogu co jest zamiennikiem- co ciekawe w wiekszosci katalogow nie mieli tej diody).Jak tylko wlutuje to dam znac jakie efekty
  • REKLAMA
  • #4 2268321
    szczepan751
    Poziom 18  
    Przetwornica naprawona, prawidłowo pracuje na 60W żarówce wymieniłem cp07 cp09 Diody dp09 dp07 wstawiłem zamienniki-BYW56V, DP 05 zamiast BYT11-600 dałem BYV26E(chyba nie pomylilem literek) zamiast DP21 BYT13-800 dałem BYW95C zamiast PFR852 dałem BY399,ponadto wymienilem elementy wskazane w kicie naprawczym do tej przetwornicy w tym scalak TEA2261, także kondki MKT w okolicy samego scalaka, na wyjsciu przetwornicy mam 114V i 23V nie wiem czy te 114V to nie za dużo bo niby napisane jest ze 109V przy najwiekszym kineskopie czyli 21 cali ale jak skrece potencjometr to owe 23V spada do 22V jak ustawić to prawidłowo?

Tv uruchomiłem ale jest to samo zjawisko co bylo przed usterka przetwornicy kilka razy tv probuje ruszyc i za ktorym razem dopiero zaskakuje w czasie tych prob procek trzyma caly czas opcje ON jak juz tv sie uruchomi to wszystko jest ok, nie wiem czy jakis kondek przywiera gdzies czy co moze tranzystor lini jest uwalony
  • #5 2273271
    szczepan751
    Poziom 18  
    Czy orientuje sie ktoś jakie dławiki z innych tv pasuja do tego,przy trafie WN w tym tv jest maly transformatorek(steruje bazą HOTa) z jakiego innego tv bedzie pasowal chodzi mi przede wsyzstkim czy jakis z firmy margotplus mozna podstawic bo jest ich tam sporo, ponadto jak juz sie uda odpalic tv to obraz czasem jest czarnobialy i program od ktorego startuje jest jakby nie ustawiony poprawnie przelaczam program i jest wszystko ok stacje ustawione jak trzeba no czsem ten czarno-b obraz ale to dzieje sie najczesciej po wielokrotnej probie zalaczenia, jak wylaczy sie go do stby to zalaczenie go ponownie jest juz dosc trudne,nie wiem czego sie przyczepic.Pozdrawiam(Dopisuje po trochu do tego jednego posta zeby nie przeginać z ilością nowych postow)

Mam za duze napięcie +B z przetwornicy ale tylko jak podlaczona jest reszta ukladów tv jak jest zarowka to jest bliskie prawidłowemu napięciu,elektrolity powymieniane w przetwornicy jak i wszytkie filtrujące napięcie +B Co z tym zrobić?
REKLAMA